Pektin készítése almahéjból és birsalmából

pektin1.jpg_480x360

Csendes Dia receptje – további ötletekért kattints ide! Nyers gyümölcs mértékkel és naponta néhány kanál pektin – kiválóan védi a bélbolyhokat!

  • A természetes pektint almahéjból és csutkából kell készíteni.
  • Az almahajat és a csutkát össze kell gyűjteni (én a fagyasztóban tartok egy dobozt és abban gyűjtöm), és ha már jó sok van belőle, egy fazékban fel kell önteni annyi vízzel, hogy ellepje.
  • Felforraljuk, majd lecsendesítjük alatta a gázt és fedő alatt gyöngyözve főzzük, amíg az alma jól megpuhul (jó pár óra).
  • Ekkor az almát egy tüll anyagon át leszűrjük. Ne nyomkodjuk át az almát, mert akkor a lé zavaros színű lesz, inkább hagyjuk az egészet így állni egy éjszakán át.
  • A leszűrt levet újra felforraljuk annyi ideig, amilyen erősségű pektinre van szükségünk. Ha lazább lekvárt szeretnél majd készíteni, akkor épp csak felforralod, ha sűrűbbet, akár a lé 50%-át is érdemes elforralni.
  • Ha kész a természetes pektinlé, akkor lekvár készítésig le lehet fagyasztani vagy üvegekbe töltve eltenni.
  • A természetes pektinlének almalé íze van. (A lényeg, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot).
  • Lekvár készítésekor a gyümölcsöt a természetes pektinlében kell elkészíteni, ahogy normálisan az ember lekvárt főz, de cukor hozzáadása nélkül.

birs

A kép a Google images-ről való

 

AB küldte a Ritmus a konyhában blogról – További részleteket olvashatsz ide kattintva!

"A birsalmát, birskörtét megmosom, a héjról a szőrt ledörzsölöm (folyóvíz alatt kézzel ). 
Negyedekre vágom, a magházat, kukacrágta rész kivágom, darabolom és annyi vízben, hogy ellepje, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul. Hogy ne barnuljon meg, a vízbe kevés borként lehet tenni, én nem teszek bele. 
Ha megfőtt a levet leöntöm róla egy edénybe, ez a pektinlé.
A megfőtt birshez ízlés szerinti cukrot (paleo édesítőt), egy csipetnyi nátriumbenzoátot adok, kézi mixerrel pépesítem és készen van a birslekvár. Lehet ízesíteni őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, ki hogyan szereti."
Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Pektin készítése almahéjból és birsalmából”

  1. Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy vigyázzatok, a legtöbb almahéj vegyszerrel kezelt. (Mint a citrom és a narancsfélék : érésszabályozók, fertőtlenítők…) Érdemes mindig hámozott almát enni, bár tudom, hogy anno, az iskolában nem ezt tanultuk… Ami vegyszermentes lehet, az a magyar kistermelők, piacolók almája, a „szedd magad” féle gyümölcs, a bio-, vagy a saját termés.
    A külföldről jött áru nem jöhet át a határon kezelés, fertőtlenítés nélkül.

  2. Kedves Juli!
    A birsalmát, birskörtét megmosom, a héjról a szőrt ledörzsölöm (folyóvíz alatt kézzel ). Negyedekre vágom, a magházat, kukacrágta rész kivágom, darabolom és annyi vízben, hogy ellepje, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul. Hogy ne barnuljon meg, a vízbe kevés borként lehet tenni, én nem teszek bele. Ha megfőtt a levet leöntöm róla egy edénybe, ez a pektinlé.
    A megfőtt birshez ízlés szerinti cukrot, egy csipetnyi nátriumbenzoátot adok, kézi mixerrel pépesítem és készen van a birslekvár. Lehet ízesíteni őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, ki hogyan szereti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.