A recept és a kép „Ágni görög konyhája” oldalról valók
Hozzávalók:
(egy 10 cm átmérőjű kapcsos formához, 2 személyre való)
Krém:
- 250 gr kókusztej
- 1 kk. ghee (vagy vaj), kókuszkrém – a tej krémes része AIP
- 4 ek. kókuszreszelék
- 3 púpozott evőkanál saját levében eltett meggy; vagy mélyhűtős, illetve friss – összetörve – így lesz 100% paleo (BB megjegyzése); más gyümölcs is lehet! AIP-ban válassz bogyós gyümölcsöt!
- 2 kávéskanál stevia, AIP-ban glicin
- 3 lap zselatin (5 gr, 300 ml krémhez való), 1 ek. zselatin
Alap:
- 50 gr mandula
- 50 gr datolya – AIP-ban csak magozott datolya
- 1/2 kk ghee (vagy vaj); AIP-ban kókuszzsír
Díszíteni:
- 10 dkg étcsokoládé (legalább 75%) és 1 kk ghee (vaj)
- AIP-ban lehet karobpor kókuszzsírral kikeverve, majd habzsákból kinyomva dísz készítése!
Elkészítés:
- A zselatin lapokat vízbe áztatjuk; a zselatin port elkeverjük 1 dl langyos vízzel.
- A torta alaphoz valókat összemixeljük, majd belenyomkodjuk a sütőpapírral vagy folpack-kal kibélelt tortaformámba.
- A krémhez valókat összemixeljük.
- A legalább 5 percet áztatott zselatint nagyon kevés meleg vízben teljesen feloldjuk, avagy a zselatinport oldjuk fel, majd ezt a kész krémhez adjuk.
- A krémet rákanalazzuk a tortalapra és hűtőbe tesszük.
- Kb. 4 óra múlva elővesszük és a tetejét díszítjük gőz fölött olvasztott étcsokoládéval, amibe kevés vajat is teszünk, hogy ne keményedjen megint nagyon meg a torta tetején. AIP-ban ekkor keverjük ki a puha kókuszzsírt a karobporral és a glicinnel, rányomjuk a tortára a díszítést, és hagyjuk megdermedni.