Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta

A receptet küldte Willson 2010.09.03-án

töltöttkáposztaW

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy fej káposzta
  • Fél liternyi paradicsom ivólé (házilag frissen készített vagy eltett)

A töltelékhez:

  • 500 g apróra kockázott disznóhús (esetleg pulyka vagy nyuszi)
  • 3 fej finomra aprított vöröshagyma
  • 2 nagy kanál zsír (mangalica)
  • Fűszerek: pirospaprika (lehet kicsit csípős is), bors, só, natúr ételízesítő

Elkészítés:

  1. A húst apró, kb. 1 cm-es kis kockákra daraboljuk, és félretesszük
  2. A káposzta előkészítése:
  • A káposzta torzsáját filéző késsel vágd ki, bontsd le egymás után óvatosan a felső leveleket (~18-20 db-ot), és lassan gyöngyöző forrásban lévő vízbe téve kissé fonnyaszd meg
  • Kivéve csöpögtesd le, és a levél felső vékony részén bevágva a főér mentén tépd ketté
  • A maradék káposztafejet szeleteld fel, ebből 250 g-ot pedig vágj egészen apróra
  1. A töltelék elkészítése:
  • A forró zsírban párold meg üvegesre az apróra vágott hagyma nagyobbik részét, majd levéve a tűzről tedd bele a fenn jelzett fűszereket, az 500 g  húst, a 250 g aprókáposztát és a szokásosnál kicsit erősebben sózd meg (NE tegyél bele fokhagymát, tojást, egyéb extra fűszereket!), keverd össze
  • Az így elkészült töltelékből kis halmot rakva a káposztalevélre tölcsér formán szorosan csavard össze, a szájánál hajtogasd be, és tűrd be a levél puhábbik felét
  • Ebből az adagból kb. 30-36 db töltelék lesz!
  1. Főzés:
  • A felszeletelt káposztát keverd össze a maradék hagymával, ételízesítővel, borssal és sóval
  • A káposzta felét terítsd el egy lábas aljában és erre körben szorosan egymás mellé helyezd el a töltelékeket (Esetleg több emeletben!)
  • A tetejét fedd be a maradék káposztával, locsold rá és  a paradicsomlevet, majd annyi vizet, hogy majdnem ellepje (Érdemes a levet megkóstolni, hogy eléggé sós-e?!)
  • Feltesszük főni; felforrás után, lassú tűzön, lefedve, 20 perc alatt készre főzzük.
  • Tejföl nélkül tálaljuk
  • Forrón, langyosan, frissen, másnaposan(…!), ebédre, vacsorára, reggelire, vendégvárónak, kirándulásra…. stb, mindenféleképp finom

Megjegyzések:

  • Falun, hagyományosan, vasárnaponként „villásreggelinek” fogyasztják, vagy borkorcsolyának. (A lagzik kötelező fogása úgy éjfél felé.) Mindig tejföl nélkül eszik! (Sokszor evőeszköz nélkül, vagyis kézzel, mint egy sütit vagy rántott húst! :))
  • Az eredeti (nem paleo) változatnál 2 rész hús, 1 rész rizzsel készül a töltelék.
  • Hús nélküli változat is van, 2 rész rizzsel, 1 rész kukoricadarával. De ezek egyike sem paleo, bár gluténmentes.
  • Fél-paleo változat: 2 rész hús, 1 rész durvább szemű zabpehely
  • A teljesen paleo változat a 2 rész hús, 1 rész aprókáposzta, mint feljebb
  • Többféle töltelék is készülhet egyszerre, ha a család igénye úgy kívánja. A főzéskor az edényben alulra kerülnek a rizses töltelékek, fölé a káposztásak (paleo) és legtetejére a zabpelyhesek (félpaleo). Így mindegyik egyformára fő meg.
  • Ha túl sok töltelék készült, nyersen jól fagyasztható és adott esetben, kiolvadás után 20 perc alatt megfőzhető.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.