A receptet küldte Willson 2010.09.03-án
Hozzávalók:
- 1 szép nagy fej káposzta
- Fél liternyi paradicsom ivólé (házilag frissen készített vagy eltett)
A töltelékhez:
- 500 g apróra kockázott disznóhús (esetleg pulyka vagy nyuszi)
- 3 fej finomra aprított vöröshagyma
- 2 nagy kanál zsír (mangalica)
- Fűszerek: pirospaprika (lehet kicsit csípős is), bors, só, natúr ételízesítő
Elkészítés:
- A húst apró, kb. 1 cm-es kis kockákra daraboljuk, és félretesszük
- A káposzta előkészítése:
- A káposzta torzsáját filéző késsel vágd ki, bontsd le egymás után óvatosan a felső leveleket (~18-20 db-ot), és lassan gyöngyöző forrásban lévő vízbe téve kissé fonnyaszd meg
- Kivéve csöpögtesd le, és a levél felső vékony részén bevágva a főér mentén tépd ketté
- A maradék káposztafejet szeleteld fel, ebből 250 g-ot pedig vágj egészen apróra
- A töltelék elkészítése:
- A forró zsírban párold meg üvegesre az apróra vágott hagyma nagyobbik részét, majd levéve a tűzről tedd bele a fenn jelzett fűszereket, az 500 g húst, a 250 g aprókáposztát és a szokásosnál kicsit erősebben sózd meg (NE tegyél bele fokhagymát, tojást, egyéb extra fűszereket!), keverd össze
- Az így elkészült töltelékből kis halmot rakva a káposztalevélre tölcsér formán szorosan csavard össze, a szájánál hajtogasd be, és tűrd be a levél puhábbik felét
- Ebből az adagból kb. 30-36 db töltelék lesz!
- Főzés:
- A felszeletelt káposztát keverd össze a maradék hagymával, ételízesítővel, borssal és sóval
- A káposzta felét terítsd el egy lábas aljában és erre körben szorosan egymás mellé helyezd el a töltelékeket (Esetleg több emeletben!)
- A tetejét fedd be a maradék káposztával, locsold rá és a paradicsomlevet, majd annyi vizet, hogy majdnem ellepje (Érdemes a levet megkóstolni, hogy eléggé sós-e?!)
- Feltesszük főni; felforrás után, lassú tűzön, lefedve, 20 perc alatt készre főzzük.
- Tejföl nélkül tálaljuk
- Forrón, langyosan, frissen, másnaposan(…!), ebédre, vacsorára, reggelire, vendégvárónak, kirándulásra…. stb, mindenféleképp finom
Megjegyzések:
- Falun, hagyományosan, vasárnaponként „villásreggelinek” fogyasztják, vagy borkorcsolyának. (A lagzik kötelező fogása úgy éjfél felé.) Mindig tejföl nélkül eszik! (Sokszor evőeszköz nélkül, vagyis kézzel, mint egy sütit vagy rántott húst! :))
- Az eredeti (nem paleo) változatnál 2 rész hús, 1 rész rizzsel készül a töltelék.
- Hús nélküli változat is van, 2 rész rizzsel, 1 rész kukoricadarával. De ezek egyike sem paleo, bár gluténmentes.
- Fél-paleo változat: 2 rész hús, 1 rész durvább szemű zabpehely
- A teljesen paleo változat a 2 rész hús, 1 rész aprókáposzta, mint feljebb
- Többféle töltelék is készülhet egyszerre, ha a család igénye úgy kívánja. A főzéskor az edényben alulra kerülnek a rizses töltelékek, fölé a káposztásak (paleo) és legtetejére a zabpelyhesek (félpaleo). Így mindegyik egyformára fő meg.
- Ha túl sok töltelék készült, nyersen jól fagyasztható és adott esetben, kiolvadás után 20 perc alatt megfőzhető.