Amerikai paleocsinta

Fagylaltkészítésből összegyűlt 6 db tojás sárgája, így napok óta törtem a fejemet azon, hogy mit is kezdjek velük. Végül aztán - a nagy meleg miatt a sütőt nem gyújtottam be, hogy valamilyen kenyér vagy sütemény készüljön belőle -, így született meg az amerikai paleocsinta - nagy-nagy mennyiségben. A másik múlt héten szerzett tapasztalatom, hogy lehet kapni keményítős-útifűmaghéjas kenyeret (Lipóti pékség - gluténmentes fehérkenyér), és ehető. Ezek után döntöttem úgy, hogy az én általam eddig nem kultivált (hashajtó hatás miatt!) útifűmaghéjat "előléptetem" :-) , s keményítővel való keveréssel teszek egy sütési kísérletet.
Még az a problémám is fennáll, hogy a tápióka keményítő használatát nagy mennyiségben egyáltalán nem támogatom. Van viszont nyílgyökérlisztem (Arrowroot), melyet előnyben részesítem a tápiókával szemben. Végeztem egy összehasonlítást:
Nyílgyökérliszt (100g lisztben 357 kalória és 88 gr szénhidrát) mellett rosttartalma fedezi a napi szükséglet közel 15%-át, rendkívül könnyen emészthető, így a diétás étkezésben fontos szerepe lehet. Nagy előnye, hogy glutén mentes, így lisztérzékenyek számára az egyik lehetséges megoldást kínálja étrendjük kialakításában. Számottevő a kálcium (a napi szükséglet 4%-a) illetve mangán tartalma (23%-a a napi szükségletnek), de kis mennyiségben tartalmaz vasat és magnéziumot is.
Tápiókaliszt - 10 dkg
Energia kcal Fehérje gramm Zsír gramm Szénhidrát gramm
340 0.0 0.0 84.0
Összességében - bár a kalória és a szénhidrát érték összehasonlítása alapján mondhatnánk, hogy "az egyik kutya, a másik eb" :-) - szerintem a nyílgyökérliszt tulajdonságai a rosttartalom és a benne lévő kálcium, mangán, vas és magnézium alapján a jobbak! Persze a tápióka hozzájutható szakirodalma nem teljes, tehát lehet, hogy erről a keményítőről is kiderülnek még "csuda dolgok"!
Alapvetően azt hiszem, hogy sok keményítő használatára nincs szükség, csak hát az emberek eléggé meggondolatlanok. Ezt tapasztalom. Van olyan ismerősöm is, akinek a keményítők kifejezetten ártalmasak, tehát a paleoban kerüli.
Őszintén szólva nem is értem, hogy a "márpedig jó keményítő nincs" (Szendi Gábor) elvétől hogyan is jutottak el egyesek odáig, hogy  szinte mindenhez keményítőt használnak?!

Időközben (2015 júniusa) odáig fajultak a dolgok, hogy Jaminet követő lettem, tehát ez a paleocsinta a TED-be mindenképpen belefér 😀

Hozzávalók és elkészítés egyben (az arányokat csak csökkenteni érdemes), olyan nagy mennyiség készült:

  • 6 db tojás sárgáját 2 db egész tojással keverj össze
  • Ehhez tegyél 5 evőkanál nyílgyökérlisztet, majd keverj hozzá szintén 5 evőkanál útifűmaghéjat, egy kávéskanál sót és keverd össze
  • Öntsd fel ezt a masszát annyi magtejjel, vagy vízzel – kb. 0.5 liter, hogy sűrű palacsintatésztát nyerj;
  • A palacsintát csomómentesre érdemes összeturmixolni, majd hagyd állni a masszát kb. 15 percig
  • Forró serpenyőben – igen kevés zsírozással – evőkanálnyi darabok egyik, majd másik oldalát süsd meg; a forgatáshoz használj rácsos lapátot
  • Édesen és sósan is fogyasztható! A képen körtevelővel látod a tálalást.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.