Hozzávalók:
- 30 dkg magozott bio cukrozatlan datolya
- 30 dkg arany len – a barna lennél kevésbé markáns ízű, inkább édeskés
- 30 dkg őrölt dió
- 20 dkg 90%-os csokoládé
- 10 dkg barackvelő
- 5 dl víz a lenhez
- 0,5 dl víz a csokoládéhoz
Elkészítés:
- Az arany lent 3 dl vízbe beáztatjuk, és várunk legalább 1 órát, hogy a len jól megszívja magát és nyálkás massza legyen belőle
- A lent keverjük össze 20 dkg őrölt dióval
- A len és a dió keverékét kenjük el egyenletesen egy zsírpapírral kibélelt tepsiben, és 120 Celcius fokon, kb. 1-1,5 óra alatt – sütőben szárítsuk meg; elkészíthetjük aszaló gépben is a lapot
- Vágjuk ketté a megszáradt lapokat
- Turmixoljuk krémmé a datolyát, majd keverjünk hozzá turmixolt sárgabarack velőt – Karácsony lévén mélyhűtött barackot!
- Kenjük meg az alsó réteget ezzel a krémes keverékkel, melyhez semmilyen xukrot nem szükséges hozzáadni, hiszen önmagában is elég édesek lesznek a gyümölcsök
- A krémes mázt szórjuk meg 10 dkg őrölt dióval, majd tegyük a sütemény tetejére a második szárított lapot
- Gőz fölött olvasszunk fel 20 dkg 90%-os csokoládét, melyet 0,5 dl vízzel tegyünk hígabbá
- A csokoládét a tűzről levéve kenjük rá az összeállított zserbora; további édesítés a csokoládéba nem szükséges