Hozzávalók:
40 dkg Atlanti lazacfilé darabkák vákum csomagolásban – ebből 5-10 dkg-nyit hagyjál meg díszítésre. Ne riadj vissza a lazacfilé nem megfizethetetlen!!!, nem aranyárban mérik.
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál mustár
- Só, őrölt bors ízlés szerint
- 2 dkg eritrit
- 10 dkg kesudió (egy maroknyi); a TED szerint jó minőségű 0,5 dl tejszín; a kókusztejet azért nem ajánlom, mert szerintem a kókusz ízű lazac nem a legjobb 😀
- 2 dl víz
- 1,5 dl olíva vagy avokádó olaj
- Citromlé; citromkarikák, olíva bogyó – opcionális
Elkészítés:
- A turmixgépbe dobj bele 3 tojás sárgáját és a mustárt; kezd el lassú fokozaton a turmixolást
- Tedd a gépbe a maroknyi kesudiót a és önts az edénybe vizet; folytasd a turmixolást magas, majd a legmagasabb fokozaton – kb. 2 percig; ha tejszínnel készíted, akkor a tejszínt öntsd a keverékhez és utóbbi esetben még hozzá öntheted a tojások fehérjét is, és együtt felhabosíthatod.
- Vedd vissza a turmixolás fokát miközben a lazacfilé darabkákat a gépbe dobod.
- Fűszerezz – sóval, borssal, eritrittel, vagy mézzel.
- Végül öntsd a gépbe az olíva olajat, és keverd egyneművé a tatárt.
- Egy mélyebb tálaló edénybe öntsd ki a kész ételt és hűtőben dermeszd meg.
- A krém tetejét díszítsd haldarabokkal és citromkarikákkal; avagy olíva bogyóval.
- A lazactatár alapja lehet francia saláta is. Ez esetben a puhára főtt vegyes zöldséget – sárgarépa, karórépa, karalábé – keverd az ételhez.