Ez a süti úgy született, hogy a készülő paleo kenyértésztába belezúdítottam – mintegy véletlenül – túl sok útifűmaghéjat, így egy meglehetősen puha, nyálkás masszát kaptam. Kenyérként és piskótaként is fel lehet használni a tésztát.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Kb. fél kg nyári almát (nálunk a kertből van), vagy bármilyen inkább édeskés almát hámozz meg és darabold fel, majd turmixold össze; a turmixba szórj mézecskalács fűszerkeveréket – kb. 1 kávéskanállal; nem szükséges extra édesíteni (persze lehet, nem bűn!), továbbá turmixolj a gyümölcshöz 1 db kisebb hámozott citromot – Ez a nyári alma pucolva, darabolva nálam a mélyhűtőben lapul, tehát télen is bármikor elkészíthető a sütemény!
- Süss egy puha piskótát – választhatsz bármilyen piskótasütési technikát; én most a következő verziót is javaslom kipróbálásra:
- 5 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál tetszés szerinti, akár háromféle magliszt; amennyiben a tészta nagyon nyálkás, akkor ízlés szerint további liszt önthető hozzá
- 2 db M-es tojás
- Annyi víz, hogy a tészta jól megszívja magát
- Sóval, késhegynyi szódával és késhegynyi ascorbinsavval (vagy kávéskanálnyi citromlével), egy evőkanál fehér lágy zsírral keverd át az egész tésztát; nem tévedés, nem tettem bele édesítést; aki nagyon édesszájú – piskóta esetében – természetesen tehet bele ízlés szerinti mennyiségben eritritet
- Egy zsírpapírral kibélelt mély sütőedénybe öntsd a tésztát
- Közepes lángon süsd a sütemény alapot legalább 45′-ig – a végeredmény egy ruganyos, kicsit nyálkás, de finom tészta lesz
- 1 dl vízben oldj fel zselatint, majd amikor már langyos, akkor keverd el az almával
- A zselés almát hord fel a kihűlt tészta tetejére és várd meg, amíg az alma rádermed
- A képen látható, hogy idény gyümölcsöket is lehet még mellé tálalni: pl. fekete szedret, sárgadinnye szeletet stb.