Lepénykenyér – zabos

Lepénykenyér – zabos – Google – Az eredeti kép iszonyatosan rossz minőségű volt, de maga a kenyér nagyon jól sikerült! Finom.

Ezt a kenyeret próbaként sütöttem – egyelőre zabbal, élesztővel – kompromisszumosan! Egy gluténmentes oldalon láttam az ötletet – rizsliszttel. A következő próbálkozásom majd egy szezámlisztes paleos verzió lesz, mert ez a sütés nagyon jól sikerült! Nem szigorúan paleozó családtagoknak kiváló kenyérpótló.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 10 dkg utifűmaghéjat, 10 dkg darált lent (vagy lenmagpelyhet, ekkor nem kell darálni!) keverj össze 25 dkg zab liszttel, továbbá 4 dkg sóval (2 lapos evőkanál)
  • Vájj egy mélyedést a lisztekbe, és tegyél egy 2 dkg-os élesztőt összemorzsolva a közepébe
  • 1 evőkanál cukrot (nem elírás!) szórj az élesztőre – Az élesztőgomba megeszi a cukrot, tehát nem fog maradni cukor a kenyérben!, majd keverd össze a liszttel.
  • Annyi langyos vizet önts erre a keverékre, hogy ruganyos tésztát nyerj – Nekem kb. 7.5 dl vízre volt szükségem! – az utifű és a len is szívja a nedvességet, ezért a tésztát látva dönts a mennyiségről; Dagasztó fejjel dolgozd össze a tésztát!
  • A tésztát fedd le egy kendővel, és kb. 45 perc alatt szép magasra fog kelni.
  • Megszórhatod a kenyér tetejét zabpehellyel.
  • Tegyél a sütőbe egy lábasban kb. 0.5 liter vizet, a sütőt gyújtsd be, majd közepes lángon süsd meg a kenyeret – a sütési idő kb. 45 perc.
  • Sütés közben 1-2x nézz rá a kenyérre, végezz a sütés befejezése előtt tűpróbát, és legalább egyszer spricceld is meg vízzel a sütőben lévő kenyeret.
  • Amikor kihűlt akkor lesz igazán finom, mert a kenyérben lévő utifűnek és lennek nem árt, ha szárad!
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Lepénykenyér – zabos”

  1. Kedves BB!
    Szeretném kipróbálni a fenti lepénykenyeret,de számomra soknak tűnik a 10 dkg útifűmaghéj.Valóban kell ilyen mennyiség belőle,vagy esetleg elírás?Sok receptedet kipróbáltam,eddig sikerrel.Most várok válaszodra,addig függővé teszem a próbát.
    Köszönön ha foglalkozol a kérésemmel.
    Üdv.Magdus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.