Parve – lepénykenyér

Már régen foglalkoztat, hogy hogyan tudnám a tortilla készítésében kipróbált keményítős változatot egy egyszerű paleo lisztes, tojás mentes vékony kenyérlappal kiváltani. Alkottam egy lepényt, és utána kerestem hozzá a nevet. A neten utánanézve ez a „kenyér” leginkább a Parve – zsidó kenyérhez hasonlít. Remekül lehet tölteni.


Hozzávalók 5-6 db parve elkészítéséhez:

  • Kb. 10-12 dkg szezámliszt –> 5 x 2 dkg-os evőkanállal, avagy másként a NaturCookta 50 dkg-os zacskóban lévő liszt negyedelve
  • Annyi víz, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk
  • 1 lapos evőkanál sertészsír felolvasztva és kéz melegre hűtve és a tésztába öntve
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • Az edény zsírozásáról tudatosan feledkeztem meg, mert nem kell, hiszen szárazon sütünk; éppen ezért viszont fontos, hogy milyen edényben történik mindez!

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat keverd össze
  • Tűzforró – lehetőleg kerámia vagy teflon felületű palacsinta sütőbe önts egy merőkanálnyi tésztát; a sütő nincs kizsírozva, mert itt a szárazon sütés a lényeg!
  • Ne ijedj meg, a tészta elkezd majd bugyogni, levegő buborékok jelennek meg a sütéskor, melyek idővel eltűnnek
  • Amikor azt látod, hogy a parve széle kezd barnulni, akkor egy nagy felületű lapos késsel – egy kicsit erőszakosan! – emeld fel a tésztalapot, és fordítsd át sütésre a másik oldalára
  • A buborékok miatt a parve másik oldala nem lesz sima, de ettől még tökéletesen használható és finom
  • Szedd ki lapostányérra a lepénykenyereket, majd tölts meg annyit, amennyit megeszel

A fenti képen vegyes salátával és lazacdarabokkal töltöttem meg a mai reggelire szánt kenyeremet. Egyébként szíves figyelmetekbe ajánlom: „Atlanti lazacfilé darabkák vákuum csomagolásban” Litvánia; kilója 2.500 Ft – egy mindenmentes felvágottnál valamivel olcsóbb! – piaci halasnál vettem.

Nem akarok álszent lenni, a parvera Heinz 70%-os majonézt tettem, amiben a növényi guar-gumi és az egy parvera jutó cukor számomra még elfogadható!

Lehet készíteni paleo majonézt is, ha erre a sorra kattintasz, akkor láthatod a receptjét. Elkészítése nem ördöngős!

 

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Parve – lepénykenyér”

    1. Kedves Kati, A kókuszliszttel az a gond, hogy sokkal több folyadékot szív fel, mint a többi liszt és lepénykenyér készítésekor könnyebben törik. A gesztenyeliszt univerzális és a legjobb, egy kérdés van csak, hogy zavar-e a gesztenyeliszt kicsit édeskés íze?! -, ha nem, akkor jó választás. BBB Márta

      1. Köszönöm, az ötletedben az a zseniális, hogy megoldottad a tojás nélküli palacsinta receptjét. Nekem van gondom a tojás érzékenységgel, így ez különösen jól jött

        1. Kedves Kati, Nagyon örülök, hogy valami újat tudtam neked alkotni. A palacsintánál vastagabb lesz a tészta, de sebaj, mégis illúziónak elmegy 😀 Márta

  1. Kedves BB Márta! Nekem sajnos nem sikerült megcsinálni. Vas serpenyőben próbáltam, forró volt mikor beletettem, azonnal buborékozni kezdett, de ezek a buborékok lyukat hagytak maguk után. Átfért volna rajta az ujjam. De tovább sütöttem, hátha fel tudom majd használni, de meg sem tudtam fordítani. Leragadt, és ahogy próbáltam felkapargatni az oldalát az egész szétporladt. Majd legközelebb megpróbálom egy másik serpenyőben, hátha az volt a baj. Vagy van esetleg valami ötlete mi lehetett az amit elrontottam?

    1. Kedves Márti, Sajnálom, hogy nem sikerült a lepény. Igaz, hogy a vas sütőt, mint lehetséges opciót odaírtam, de a tapasztalatod alapján inkább ki is törlöm a receptből. Kerámia vagy teflon edényben 100%, hogy sikerülni fog. Az az igazság, hogy azért bátorkodtam a vasat beleírni, mert a bevonatok és zsír nélküli sütés lenne a természetes, így meg voltam győződve, hogy a tűzforró felületen működni fog a dolog. A buborékok egyébként megszűnnek. Nekem a tészta egyik fele sima, másik fele pedig rücskös szokott lenni. Nem volt szándékos, hogy félrevezesselek, ezért elnézésedet kérem. A lepény – működik, de ezek szerint csak bevont felületű edényben. Jó sütést. BB Márta

  2. Kedves BB!
    Gratulálok a szuper oldaladhoz, melyre nemrég akadtam rá:-)
    Tanácsodat kérném. Halmozott ételintoleranciát mutatott ki nálam a foodtest, ezért részben paleo étrendet kell tartanom. Számomra tilos a tej, glutén, tojásfehérje és lenmag is. Ezért is tetszett meg ez a recept:-)Tudnál a fentiek alapján olyan nem lepény paleo kenyér receptet ajánlani amiben nincsenek a leírt alapanyagok? Előre is köszönöm a segítségedet!

    1. Kedves Krisztina, Köszönöm az elismerő szavakat. A számodra legjobb kenyérre találtál rá, mert a te ételintoleranciáddal más receptet nem is tudok ajánlani. Ezzel szemben tudom ajánlani a Lipóti Pékség gluténmentes fehér kenyerét, melyet paleo kompatibilisnek gondolok. Nincs benne glutén, gluténmentesített lisztet és útifűmaghéjat használnak. Én előszeretettel használom. Írok róla a Paleo Fúziónál leírt étrendemnél. Szoktam venni a családnak gluténmentes Shaar lisztet, melyben rizsliszt és burgonyakeményítő van. Az Intersparban mindig kapok. Ez utóbbi kenyér GM-es, és az én fúziómba belefér. A lepénykenyér töltésre lesz kiváló, a kész kenyerek pedig minden napi fogyasztásra. Sok sikert a diétádban. Szia, BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.