Felőlem lehet szeptember, vagy akár tél is – mind a négy évszak egyébként megfelel számomra a fagyi vagy jégkrém evésére. Bár most van a szezonja a szedernek, de én vettem egy 450 grammos mélyhűtött tasakkal 500 forintért és készítettem ebből a mennyiségből 1 liter fagyi alapot.
A fekete szeder tulajdonságairól olvashatsz Bálint gazda oldalán itt, ha a linkre kattintasz!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- A 450 grammos zacskóból tegyél félre néhány szem szedret díszítéshez, majd az egész zacskó beltartalmát (ami a hazaúton már egy kicsit felengedett) zuttyantsd turmixgépbe; természetesen frissen szedettet is használhatsz!
- 1 liter vízzel öntsd fel
- Tegyél a gyümölcshöz 4-5 evőkanál eritritet, még jobb, ha steviát – kóstolj! Nagyon kevés szirupot vagy mézet is használhatsz, amennyiben Jaminet paleojának vagy a követője. Miután mélyhűtött a szeder, így hideg, és érezni fogod, hogy mennyi édesítő ízlik neked
- Most jön a cognac liszt (ördögnyelv növényből), azaz a NoCarb liszt, ami 0 szénhidrát, 0 kalória – ez hidegen is duzzad!!! -, tehát nem kell a gyümölcsöt megfőzni. 2 lapos evőkanállal, mely 4 grammot jelent, tegyél a turmix gépbe; turmixolj!
- Kb. 30-40 perc múlva összeáll az önthető fagyi alap gyümölcszselé – Ebből a mennyiségből megtöltöttem 8 db hagyományos jégkrém formát, továbbá 4 db ruganyos műanyag formát, a maradék gyümölcszselét pedig – kb. 4-5 dl egy dobozba öntöttem.
…, és jön egy további lényeg – 10 dkg szeder kalória értéke 43, ez azt jelenti, hogy 450 gr = 193.5 ccal – kerekítsük 200 ccal-ra, tehát, és itt a lényeg –> 1 liter fagylalt 200 kalória és színtiszta gyümölcs 😀
- A NoCarb lisztből 10 dkg – árusítóhelyenként változó, kb. 1.300 Ft, tehát 1 liter fekete szeder – tömény gyümölcs fagylalt 1.000 forintodba fog kerülni!
Utólag hadd jegyezzem meg, hogy aki kicsit savanykásabban kedveli a fagylaltot, az tegyen a kocsonyás lébe citromot is!
Szia!
Nem értem azt a részt, hogy beleteszem a cogmac lisztet a masszába, összeturmixolom. Gondolom, nem 30-40 percig turmixolom, hanem várok 30-40 percet, amíg fagyigépbe teszem?
Jól értem?
Előre is köszönöm 🙂
L.
Kedves Laura, Többször végigolvastam a receptet. Az a gyanúm, hogy te a receptnek nem a végső változatát nyomtattad ki. Emlékszem, hogy tegnap utólag vettem észre, hogy a cognac lisztet még akkor kell a gyümölcshöz és a vízhez tenni, amikor még nem turmixoltam. Egyébként gőzöm sincs, hogy működik-e ez a recept fagyi gépben, mert én egyszerűen csak simán lefagyasztottam. Ha még van kérdésed, akkor nyugodtan írj. BB Márta
Abszulut kezdő vagyok…
Nekem gesztenye és zabpehelylisztem van és xilit.
Abból is készíthetem?
Köszönöm!
Pircsi:-)
Kedves Pircsi, a cognac liszt zselírozó anyag – a zselatinhoz és az agar-agar-hoz hasonló, tehát amiket felsoroltál, az egyáltalán nem jó fagylalthoz. BB Márta