Szeder jégkrém NoCarb liszttel

Felőlem lehet szeptember, vagy akár tél is – mind a négy évszak egyébként megfelel számomra a fagyi vagy jégkrém evésére. Bár most van a szezonja a szedernek, de én vettem egy 450 grammos mélyhűtött tasakkal 500 forintért és készítettem ebből a mennyiségből 1 liter fagyi alapot.

A fekete szeder tulajdonságairól olvashatsz Bálint gazda oldalán itt, ha a linkre kattintasz!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A 450 grammos zacskóból tegyél félre néhány szem szedret díszítéshez, majd az egész zacskó beltartalmát (ami a hazaúton már egy kicsit felengedett) zuttyantsd turmixgépbe; természetesen frissen szedettet is használhatsz!
  • 1 liter vízzel öntsd fel
  • Tegyél a gyümölcshöz 4-5 evőkanál eritritet, még jobb, ha steviát – kóstolj! Nagyon kevés szirupot vagy mézet is használhatsz, amennyiben Jaminet paleojának vagy a követője. Miután mélyhűtött a szeder, így hideg, és érezni fogod, hogy mennyi édesítő ízlik neked
  • Most jön a cognac liszt (ördögnyelv növényből), azaz a NoCarb liszt, ami 0 szénhidrát, 0 kalória – ez hidegen is duzzad!!! -, tehát nem kell a gyümölcsöt megfőzni. 2 lapos evőkanállal, mely 4 grammot jelent, tegyél a turmix gépbe; turmixolj!
  • Kb. 30-40 perc múlva összeáll az önthető fagyi alap gyümölcszselé – Ebből a mennyiségből megtöltöttem 8 db hagyományos jégkrém formát, továbbá 4 db ruganyos műanyag formát, a maradék gyümölcszselét pedig – kb. 4-5 dl egy dobozba öntöttem.

…, és jön egy további lényeg – 10 dkg szeder kalória értéke 43, ez azt jelenti, hogy 450 gr = 193.5 ccal – kerekítsük 200 ccal-ra, tehát, és itt a lényeg –> 1 liter fagylalt 200 kalória és színtiszta gyümölcs 😀

  • A NoCarb lisztből 10 dkg – árusítóhelyenként változó, kb. 1.300 Ft, tehát 1 liter fekete szeder – tömény gyümölcs fagylalt 1.000 forintodba fog kerülni!

Utólag hadd jegyezzem meg, hogy aki kicsit savanykásabban kedveli a fagylaltot, az tegyen a kocsonyás lébe citromot is!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Szeder jégkrém NoCarb liszttel”

  1. Szia!

    Nem értem azt a részt, hogy beleteszem a cogmac lisztet a masszába, összeturmixolom. Gondolom, nem 30-40 percig turmixolom, hanem várok 30-40 percet, amíg fagyigépbe teszem?
    Jól értem?
    Előre is köszönöm 🙂
    L.

    1. Kedves Laura, Többször végigolvastam a receptet. Az a gyanúm, hogy te a receptnek nem a végső változatát nyomtattad ki. Emlékszem, hogy tegnap utólag vettem észre, hogy a cognac lisztet még akkor kell a gyümölcshöz és a vízhez tenni, amikor még nem turmixoltam. Egyébként gőzöm sincs, hogy működik-e ez a recept fagyi gépben, mert én egyszerűen csak simán lefagyasztottam. Ha még van kérdésed, akkor nyugodtan írj. BB Márta

    1. Kedves Pircsi, a cognac liszt zselírozó anyag – a zselatinhoz és az agar-agar-hoz hasonló, tehát amiket felsoroltál, az egyáltalán nem jó fagylalthoz. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.