Low carb paleo – mintaétrenddel – Szendi

A képek a Google images-ről valók
2014. július 24-én „Az én étrendem – puritán paleo” címen írtam egy posztot. Szeretném leírni nektek, hogy ezzel az étrenddel kapcsolatban az abban elkövetett hibákból -, ami személyre szólóan hiba!!! -, hogy milyen következtetéseket vontam le:

lowcarb


Nekem valahogy mostanában ez jön be!

Az eltelt öt év alatt sokféle paleoval próbálkoztam, mert az alapszabályok – mit hagyjunk el? – betartásán túl igencsak egyénre szabva is ki kell alakítanunk a saját paleonkat. Az oldalam az általam elnevezett irányt – a „szalon paleot” képviseli, mely azon alapszik, hogy azokat az ételeket, melyeken szocializálódtunk, azokat paleosítva tartsuk meg az étrendünkben, mert ekkor van a legnagyobb valószínűsége annak, hogy az elveket az átlag paleozó be fogja tartani.

  1. Meglepő módon a hivatkozott posztban leírt étrend bár egysíkúnak és kevésnek tűnik – mégis ezzel az étrenddel egészen jól el lehet lenni, sőt még a mozgás is belefér, mondjuk nem a versenyszerű, csak ami az én koromban elég nagy intenzitással végzett – úszást, gyaloglást és cardio zumbát jelenti.
  2. Az oldalamon olvashattok a ketogén paleoról, Willson gyakorlatáról.
  3. keto.hu blogon olvashattok a ketogén paleoról és találtok sok ketogén receptet.
  4. Amióta jómagam is ketogénezem (2016) – más posztokban http://paleovital.hu/?cat=334
  5. Leginkább az étkezések ritmusával manipuláltam az évek során. Korábban az étkezésemben hagyományos paleot követve a fehérje, a szénhidrát és a zsírok aránya kiegyensúlyozott volt.
  6. A legutóbbi fehérjedús étkezésem számomra hibás voltát most fedeztem fel, miután a paleo kezdetén eltűnt cukorbetegségemhez képest az utóbbi időben a cukorértékeim magasabb tartományba – 7-8 közé kúsztak fel. Éppen a tegnapi napon világosodott meg a ketogénes zárt csoportban írt cikk alapján, hogy valószínűleg fiziológiás inzulinrezisztenciát idéztem elő a szervezetemben a sok fehérje fogyasztásának eredményeképpen.
  7. Tudnotok kell – és ezt az új olvasók miatt írom le, hogy nekem teljesen elsorvadt pajzsmirigyem van, annak összes szövődményével, tehát én betegséggel küzdök, és a pm.-probléma nem piskóta, hogy költőien fogalmazzak. A lényeg, hogy eltúloztam a fehérjék fogyasztását, így valószínűleg magas lett a kortizol szintem. A fehérjék állandó hasmenést okoztak és mint fentebb is írtam – a cukorértékeim is rosszabbodtak. A betegségem az oka annak, hogy folyamatosan keresem arra a megoldást, hogy túladagolt hormon, nagy mennyiségű mozgás és paleo étrend mellett hogyan tudnék a kezdeti sikeres 25 kg-os fogyás után a további fogyásképtelenségemből kitörni. Az utóbbi időben inkább a visszahízásra vagyok hajlamos, mert a rengeteg gyaloglás lábfájással járó harántsüllyedést okozott, a nyári párát igen nehezen toleráltam – fiatal koromban is – ne vessetek meg, de utáltam a nyarat ;-( Summa summarum pár hónapja csökkent a mozgás mennyisége.
  8. A végső konklúzióm, hogy az „Én paleom” posztban leírtakon változtatnom kell.
  9. A vitaminok szedése nálam az évek során igen csak hektikus volt. Most már jó ideje kiegyensúlyozottabban szedek vitaminokat: Too/day – 1 szem, miután elfogyott most Vitaltrend multivitamint szedek; 6000 D-vitamin, K2 vitamin, Magnézium (én Mg-ot és nem citrátot szedek), Omega3 -, illetve mostanában ehelyett sok nyers füstölt lazac nyesedéket eszem; már megvettem a Lugolt, de még az egyéb gyógyszereim miatt átgondolom megint, hogy szedjem-e?! A lugoltól, illetve sokan a jód szedésétől az általános közérzetjavulást, illetve a pm. hormonok jobb szintű termelődését remélik.

Egy darabig kiemelt posztban írni fogom, hogy követhessétek az étrendemet.

Elhagyom a kávét és a teát, csokoládét, a kemény sajtot is, minimalizálom a füstölt húsokat (a lazacot csak így bírom megenni!), tudatosan próbálom a szénhidrátot zöldségek formájában emelni, mely a kortizol szint alakulásánál számíthat. A paleo mindkettőt ajánlja, de úgy döntöttem, hogy nekem egy próbát megér! Az inzulinrezisztenciám visszaszorítására még nem sikerült több étkezésre, mint 3 elosztani az étkezéseimet.

1. 2014. szeptember 25.- csütörtök

  • Reggeli – szalonnafélék – kb. 10 dkg
  • Ebéd – Kb. 20 dkg zöldség fehérjével – értsd ezen zelleres paprikás „krumpli” húsgombóccal
  • Ucsora – 2 db kicsi savanyú alma (cukorbeteg voltam, tehát gyümölcsöt alig eszem!)
  • Vacsora – 5 dkg lazac nyesedék, mert majd kilyukadt a gyomrom

2. 2014. szeptember 26. – péntek

  • Reggeli – Kb. 10 dkg turmixolt, főtt brokkoliból 2 tojással tojásomlett, 2 dkg bacon, ásványvíz; kávét is ittam, és bár a kávé abszolút paleo, teszek egy próbát arra, hogy mérséklem, majd elhagyom, mert talán a kávé is bekavar nálam a hormonok hasznosulásába
  • Ebéd – Vásárlás közben elmajszoltam – nem több, mint 3 dkg török mogyorót, majd amikor hazaértem, akkor a következőkkel folytattam: A frissen vett házi disznósajtból 5-6 dkg, a friss ropogós töpörtyűből maximum 5 dkg, az érett „könnyező” szalonnából kb. 2 dkg, a frissen vett savanyított vitamin salátából (káposzta, sárgarépa, uborka) fél csészényi. Már útközben is öblögettem vízzel a nehezen rágható magokat, de ezután a ketogén ebéd után aztán legurítottam 5-7 dl vizet.
  • Vacsora – 25 dkg savanyított káposzta, 10 dkg sonka

3. 2014. szeptember 27. – szombat

Reggeli, melyet ma sikerült 11 óra magasságában megejteni, mert annyit aludtam 🙂 – Szalonnás tojásrántotta egy marék reszelt sárgarépával – 3 tojásból, víz; miközben odatettem főni a pacalt, eközben bekaptam néhány szem töpörtyűt

13.15 perc van, és indulok egy találkozóra -, hogy azt kávéügyileg hogyan fogom megúszni?! Marad az egy üveg ásványvízzel való dekkolás.

Megtörtént a találkozó, ahol mindenki rendelt valamit. Mit ne mondjak?! – tényleg nem jellemző rám, de nem voltam egy nagy jellem, mert cukormentes ország tortáját kóstoltam és eliszogattam egy liter ásványvizet. Csak, hogy tudjátok én sem tudok mindig a sarkamra állni, …, de legalább nagyon finom volt.

Vacsora – maréknyi savanyú káposzta, májas, néhány szem töpörtyű

Még mindig sok a zsiradék, amit eszem, kávét már nem ittam, de izgató csokit a tortával igen.

4. 2014. szeptember 28. – vasárnap 

Reggeli – 10 órakor ettem 3 db tojást 10 dkg sonkával összesütve

Ebéd – 15 órakor ettem 2,5 dl-es csészényi Waldorf salátát – a török mogyorós-citromos változatot és ettem 20 dkg meleg, remegő frissen főtt tokaszalonnát

Éjjel aztán éhes lettem, mert sokáig fenn voltam, viszont el tudtam az éhségemet nyomni a még mindig langyos tokaszalonna darabbal.

5. 2014. szeptember 29. – hétfő

Reggeli – ismét 10 órakor – 3 db tojást sütöttem most éppen tükörtojásnak és a kerámia sütőbe a tojás mellé dobtam egy maréknyi szálas (zacskós) sárgarépát. Miután bepusszantottam mindezt, levágtam egy ujjnyi szeletnyi tokaszalonnát. A reggelit ásványvízzel öblítettem le.

Ebéd 16 órakor – Pacalpörkölt savanyú káposztával – 20 dkg pacal és 10 dkg káposzta.

Vacsora – ismét éjjel – fél csésze káposzta, 5 dkg tokaszalonna, 1 dl paleo madártej (kókusztej tojássárgájával besűrítve, rajta főtt tojásfehérje hab)

Mit ne mondjak, nem tipikus életritmusban élek, mert elég későn kezdődik az utóbbi időben nálam a nap. Az étekezések közötti eltelt idő ennek ellenére ideálisnak mondható.

6. 2014. szeptember 30. – kedd

Reggeli – 10 órakor – 3 db tojásból ham and eggs, 1 dl Waldorf saláta

Ebéd – 15 órakor – 2,5 dl bögrényi Waldorf saláta és 10 dkg füstölt lazac; Na ez az ebéd kikészített 🙁 a zelleres, savanyú almás saláta nehezen fért össze a füstölt lazaccal – egész délután a legkisebb helyiséget látogattam.

Vacsora – Az ebéd örömére este aztán 1 evőkanál útifűmaghéjat összekevertem 2 evőkanál lenmagliszttel és minigrillben megsütöttem.

7. 2014. október 1. szerda

Reggeli – 9 órakor – megrettenve attól, hogy tegnap rosszul reagáltam a saláta fűstölt!!! kombinációra, ma reggel eritrittel és vaníliával ízesített paleocsintákat reggeliztem -, mely 3 tojásból és 1 nagy db reszelt cukkiniből készült.

Ebéd – 14 órakor – Brokkoli dióval – próbálom a jó szénhidrátokat előtérbe helyezni és a nagy mennyiségű zsírokat hanyagolni!

Eddig a napom – magyarul megy a hasam szempontjából tökéletes és pozitív fordulatot vett 😀

Mindenféle estig – 15-16-19 órakor – kezdtem egy citromos dióval kevert kókuszreszelékből sült diós édességgel – 1 dl-nyi, miután morzsálódik, ezért mérhető így, később ettem sertés combból készült pörköltet – kb. 10 dkg-ot, aztán később bepusszantottam még kb 10 dkg szalonnát.

Az egy heti étrend leírását ezennel lezárom. A fenti mintaétrendből láthatjátok, hogy én milyen étkezést tartok low carb paleonak.

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Low carb paleo – mintaétrenddel – Szendi”

    1. Ki fogom számolni még ma, csak most mennem kell. Miután 50 évig diétáztam, így fejből tudom a kalóriatáblázatot :-D, ezért mondtam tegnap, hogy nem kell számolnom. Mostanában viszont a Ch is fontos lesz számomra/unkra, azt meg kell még tanulnom 😀

    1. Kedves Amazon, Jó, hogy szóltál, mert elírtam – Vitaking multivitamint szedek. Nálunk a piacon van egy jól felszerelt biobolt, ott veszem.Szenab 10.000 D-vitamint szed. Én inkább hektikusan – hol 6.000-et, hol 3.000-et, hol semmit. Természetesen ki kell egészíteni K2-vel, ha nem szedsz vérhígítót, mert az kizárja. Jód van a multivitaminban egy nagyon kevés, szelén is, ha jól emlékszem. Márta

  1. Krónikus fáradtság a vezető tünet…Tartós leterheltség, a folytonos stressz hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizol hiány tünetei.

    „……..A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressztűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek….A felsorolt panaszok esetén érdemes laborvizsgálatot végeztetni. Fontos hangsúlyozni, hogy a laborérték önmagában kevés a diagnózishoz, azt mindig a beteg panaszaival, tüneteivel összhangban kell értelmezni. A kortizol értéke napszakonként is eltérő, hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket az alacsony kortizol szint okozta, a hiányzó hormon adásával van lehetőség kezelésre…….”

    Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/stressz/16686/allandoan-faradt-stresszes-tuneteit-kortizol-hiany-is-okozhatja

    Örömmel…:)

    1. Kedves Amazon, Bízom abban, hogy a te közreműködéseddel is tudunk segíteni a pajzsmirigy betegeknek a tünetek közötti eligazodásban és a tudatos odafigyelésben. Márta

  2. 21 éves vagyok, 3 éve diétázom IR miatt. Majdnem két évig a hagyományos IR diétát követtem, semmi változás, közben Hashimoto is kiderült. 13 hónapja gluténmentes étkezésbe kezdtem, csökkentettem a szénhidrátokat és csak kemény sajtott kezdtem enni a tejtermékek közül. Idén év elején mégtovább csökkentettem a CH-ot, napi 100 g-ot ettem, de hiába reméltem, hogy hozzászokom, 3 hónapig fájt a fejem, kezdetben ritkábban, aztán már minden nap, addig, amig vissza nem emeltem 130-140 g-ra. Szóval nekem a paleobb irányzat nem vált be. Tavasszal kiderült, hogy mellékvese probléma áll az IR-em és a hormonzavarom mögött, így persze hiába volt a diéta, mozgás és gyógyszerszedés, a PCOS-em meg csak tünet volt, szóval jól félre voltam diagnosztizálva. Egyébként vékony vagyok, csak 48 kg, de az IR diéta elrontott korszakában egyszer voltam 40 is.
    Gratulálok az oldalhoz és egészséget kívánok!

    1. Köszönöm a gratulációt és a betegségedből adódó körülményekhez képest mielőbbi javulást kívánok. Jómagam kb. 25 éves korom óta küzdök a sorvadó pajzsmirigyem adta „gyönyörökkel”. Nagyon át tudom érezni a helyzetedet. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.