Francia rakott „burgonya” – Gratin

Francia krumpli paszternákkal és csicsókával (Gratin)

2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü második eleme a francia rakott „burgonya” volt.

Készülhet paszternákból, csicsókából, fehér batátából és Paul Jaminet ajánlása alapján akár krumpliból is!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg paszternák vagy 1 kg csicsóka vagy 1 kg fehér batáta
  • 7 db kemény tojás
  • 3 db tojás
  • 0,5 kg gyalult tök (télen mélyhűtött)
  • 2 db nagyobb vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint
  • 1 kávéskanál mustár
  • Só, őrölt bors, kevés enyhén csípős paprika por, gyömbér por – mindegyikből kb. 1 kávéskanállal
  • 1 doboz 2 dl-es Cocomas
  • Zsiradék – pl. kókuszzsír, sertészsír, Paleoolaj

Elkészítés:

  • A gyökérzöldséget hámozd meg, majd gyaluld le; amennyiben nincs eszközöd a gyaluláshoz, akkor éles késsel minél vékonyabb karikákra vágd fel
  • A gyalult tököt (télen engedd fel!) nyomkodd ki, majd pépesítsd turmix gépben a 2 dl kókusztejszín és 3 db hozzáütött tojással; ehhez a keverékhez turmixold hozzá az apróra vágott vörös hagymákat, a fokhagyma gerezdeket és a mustárt – a keveréket tedd félre!
  • Egy sütőtálat zsírozz ki, majd a hajszálvékony gyökérzöldség felét rakd le
  • Erre a rétegre kerüljön a felkarikázott kemény tojás
  • A tojásokat hintsd meg a fűszerekkel, majd ismét kerüljön erre egy gyökérzöldség réteg, amit ismét fűszerezz
  • Végül a rakottast locsold meg a tökös-kókusztejszínes keverékkel
  • Amennyiben úgy érzed, hogy vastagabb réteget szeretnél látni a rakott ételen, akkor még habosra vert további tojásokkal meglocsolhatod a tetejét
  • Előmelegített sütőben – közepes lángon (160 fok) 20 perc alatt sül át teljesen az étel
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Francia rakott „burgonya” – Gratin”

    1. Kedves Szilvi, tegyél bele. Akkor már nem francia rakott burgonya lesz! A francia rakott burgonya kizárólag tojással készül. Írd be a keresőbe a rakott krumpli kifejezéseket és máris tudsz zöldségekkel rakott krumplit – kolbászosat készíteni. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.