2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü második eleme a francia rakott „burgonya” volt.
Készülhet paszternákból, csicsókából, fehér batátából és Paul Jaminet ajánlása alapján akár krumpliból is!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg paszternák vagy 1 kg csicsóka vagy 1 kg fehér batáta
- 7 db kemény tojás
- 3 db tojás
- 0,5 kg gyalult tök (télen mélyhűtött)
- 2 db nagyobb vörös hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint
- 1 kávéskanál mustár
- Só, őrölt bors, kevés enyhén csípős paprika por, gyömbér por – mindegyikből kb. 1 kávéskanállal
- 1 doboz 2 dl-es Cocomas
- Zsiradék – pl. kókuszzsír, sertészsír, Paleoolaj
Elkészítés:
- A gyökérzöldséget hámozd meg, majd gyaluld le; amennyiben nincs eszközöd a gyaluláshoz, akkor éles késsel minél vékonyabb karikákra vágd fel
- A gyalult tököt (télen engedd fel!) nyomkodd ki, majd pépesítsd turmix gépben a 2 dl kókusztejszín és 3 db hozzáütött tojással; ehhez a keverékhez turmixold hozzá az apróra vágott vörös hagymákat, a fokhagyma gerezdeket és a mustárt – a keveréket tedd félre!
- Egy sütőtálat zsírozz ki, majd a hajszálvékony gyökérzöldség felét rakd le
- Erre a rétegre kerüljön a felkarikázott kemény tojás
- A tojásokat hintsd meg a fűszerekkel, majd ismét kerüljön erre egy gyökérzöldség réteg, amit ismét fűszerezz
- Végül a rakottast locsold meg a tökös-kókusztejszínes keverékkel
- Amennyiben úgy érzed, hogy vastagabb réteget szeretnél látni a rakott ételen, akkor még habosra vert további tojásokkal meglocsolhatod a tetejét
- Előmelegített sütőben – közepes lángon (160 fok) 20 perc alatt sül át teljesen az étel
Jól hangzik, de valami füstölt kolbászt hiányolok belőle. 🙂
Kedves Szilvi, tegyél bele. Akkor már nem francia rakott burgonya lesz! A francia rakott burgonya kizárólag tojással készül. Írd be a keresőbe a rakott krumpli kifejezéseket és máris tudsz zöldségekkel rakott krumplit – kolbászosat készíteni. BB Márta