Ez az édesség a jó low carb paleoba és még a paleolit ketogénezők étrendjébe is belefér két ok miatt:
- A kókuszreszelék a legkedvezőbb tulajdonságokkal bíró alapanyagok egyike,
- Az alma – különösen a savanyú fajták, vagy a nyári – kalória, szénhidrát és cukortartalma számunkra jó tartományban mozog.
Hozzávalók:
- Kb. 50 dkg apró szemű kókuszreszelék, de én a kókusztej készítéséből visszamaradt kókuszreszeléket használtam!
- 3 db tojás
- 2 dkg – lapos evőkanálnyi Xukor0 Stevia – ez a tésztába kerül
- Kb. 1 kg frissen hámozott, majd pépesített alma, vagy mélyhűtőből elővarázsolt nyári alma (Úgy egyébként ez az alma a tegnapi klub almalevesének maradéka volt, amiben fél maroknyi őrölt dió is volt!)
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, késhegynyi vanília, 4 evőkanál eritrit, pici só, fél citrom leve – egyébként egyéni ízlés szerint fűszerezz! – mindezek az almapépbe kerülnek
- 2 zacskó zselatin, vagy NoCarb liszt, vagy agar-agar – alkalmazása a használati utasítás alapján!
- 0,5 dl víz
- 1 db alma a süti tetejére
- Fél citrom leve az alma szeletekre
Elkészítés:
- Hámozz meg, és vágj apróra egy kg-nyi almát, vagy használj konyhakész mélyhűtöttet
- A kókusztej készítésének maradékából gyakran készítek süteményt „Citromos-mazsolás-kókuszos” néven; a tésztát ezen recept ötletét használva alkottam: 3 egész tojást felhabosítottam, hozzákevertem 2 dkg xukor0steviát, majd zsírpapírral bélelt mélyebb sütőedényben – közepes lángon – 15-20 perc alatt megsütöttem
- Miközben a tészta sül, ezalatt turmixold össze a kilónyi almát
- Az alma zselésítése többféle hozzávalóval készülhet – nekem ma 1 zacskó tortazselém volt itthon, tovább NoCarb lisztem, így ezeket kombináltam!
- Az almapüréből 4 púpozott evőkanállal kanalazz gyümölcsöt egy kisebb főzőedénybe, keverd el az almát a tortazselével és kb. 2 dkg NoCarb liszttel, majd az egészet kevés víz hozzáadásával keverd át; tedd fel kis lángra, folyamatosan keverd a zselírozó anyagot, majd amikor már kezd összeállni, akkor ezt a keveréket majdan langyosan keverd el az almapürével
- Látni fogod az almapüré állagát és ha nem elég kocsonyás, akkor szórásos módszerrel késhegynyi további NoCarb lisztet tehetsz szórhatsz az almához
- A kész tésztát borítsd ki egy tálcára vagy fa lapra
- A kókuszos alaptésztára kend fel az almazselét
- A dizájn különféle lehet; én egy kisebb almát héjastúl felvágtam vékony lapokra, úgy, hogy az alma közepét előbb kiszúrtam
- Végül, ha almát használsz díszítésként, akkor locsold meg további citromlével, hogy az almaszeletek ne oxidálódjanak