Kenyérpótló – mikrós

Panki receptje és képe (a blog megszűnt!) Ha zabot is használsz, akkor ez a recept kompromisszumossá válik, és akkor is, ha almát sütsz bele a tészta lazítására. Egyébként 2011-ből van a blogon hasonló kenyér recept! – Magcipó – Mandulacipó (Willson)

Azokra az alkalmakra, amikor nincs idő vacsit főzni, és gyorsan kellene valami finomat alkotni, szerintem tökéletes. Negyed óra alatt, mosogatással együtt kész.

Alaprecept:

  • 2 tojás
  • fél ek. zsír (alma a kiegészítés szerint)
  • 1 bögre (2,5 dl) lisztkeverék
  • fél kk. szódabikarbóna (elkeverve  a lisztben)
  • csipet só (esetleg fűszerek, párolt hagyma)
  • 1 ek. víz

A lisztkeverékről néhány szó:

A befutó nálam a zabliszt, lenmagliszt, szezámliszt keveréke lett (de tettem már bele napraforgó lisztet is, ha nagyobb arányban kerül bele, szép mohazölddé színezi a kenyerünket, bátraknak kötelező kipróbálni).

Az arányok változóak, úgy vettem észre, hogy az állagát nem befolyásolja, hogy melyikből mennyit teszek bele. Sosem lisztet veszek, hanem az egész magokat (illetve zabpelyhet) szoktam kávédarálóban ledarálni. Olcsóbb így, és az íze is más…

Az elkészítése nagyon egyszerű, mindent össze kell keverni a felsorolás sorrendjében. Akkor jó, ha sűrű, de homogén, és megáll benne a kanál. A vízzel és a liszttel lehet óvatosan játszani és a mennyiséget szabályozni, a receptben írt 1 ek víz csak irányadó, ha több a liszt, a vizet is növeljük természetesen!

Áttöltöm egy mikrózható (lehetőleg nem műanyag) tálba, jól belenyomkodom és 5 percre, 600W-on beteszem a mikróba. Ha nincs W jelzés a mikródon, ne a legnagyobb fokozatra tedd, hanem az egyel előtte lévőre! 4 percnél meg szoktam fordítani, ilyenkor már könnyen kifordul a tálból. Ha nagyaobb mennyiséget készítünk, természetesen a sütési időt is növeljük, akár 2X5 perc is lehet, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a felszíne!

Rácson hagyjuk kihűlni.

Kiegészítés, Gabi ötlete alapján:

Ha egy kisebb almát belereszelünk, kellemesen meglazítja a tésztát. Nem lesz édeskés, ha bátrabban sózzuk, fűszerezzük. Ha almával készítem, csak 1 tojást teszek bele.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kenyérpótló – mikrós”

  1. Még lehet sütni sütőben is? Úgy értem, hogy ott is jó eredményt kapunk? És ha igen, hány fokon, hány percig, stb? Köszi.

    1. Természetesen meg lehet sütni sütőben is. Ne vedd rossz néven, de 102 db kenyér recept van fen a blogon, amiből azért tanácsosabb választani, mert a recepteknél leírom az arányokat, az időt és a fokot is. Minden feltétel a mennyiségtől és a liszt fajtájától is függ. Bocsi, Márta

Hozzászólás a(z) Enikő bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.