Sütőtök vagy batáta torta magliszt nélkül sütve

Auróra hasonló tortáját kóstoltam tegnap, mely egy sütemény megalkotására adott ihletet. Még az az általa a tortába tett 4 evőkanál maglisztet sem tettem bele, és így is sikerült. Az én általam készített torta ízesítése is kicsit különbözik Auróráétól, a különbségekre utalni fogok, mert hátha valakinek az enyémtől eltérő ízesítéshez van kedve.

Ez a torta a ketogén paleo megengedett szénhidrátjai közé beépíthető!

Hozzávalók:

  • Kb. 1 kg sütőtök vagy batáta (édes burgonya) – én egy másfél kg-os sonka tök alsó kerek részét használtam fel
  • 4 evőkanál eritrit (Auróra steviát használt), a TED szerint lehet használni természetes édesítésként rizs, tápióka szirupot is
  • 1 csipetnyi só
  • 7 db M-es tojás; AIP átvezető szakaszában csak tojások sárgája
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 db közepes kezelt narancs leve és ebből félretett gerezdek a díszítéshez
  • 2 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál vanília
  • 2 dkg NoCarb liszt vagy tápióka keményítő (Auróra nem használt ilyent!; Auróra a tésztához hozzátett 4 evőkanál mandulalisztet, továbbá nem tett bele narancsot, és nem kente be a tortát kívülről.)

Elkészítés:

  • Hámozd meg a sütőtököt, darabold fel és főzd puhára, ha batátát használsz – tedd ugyanezt
  • Öntsd le a tökről, krumpliról a vizet és turmixold össze – praktikusan botmixerrel
  • Keverj a püréhez édesítést és pici sót, a megadott mennyiség fele – a fűszereket és vaníliát, továbbá a narancs levét
  • A tojások (fehérjét és sárgáját) 1 evőkanál citromlé hozzáadásával verd fel habbá/keverd ki – miután együtt vered fel, ezért 10′-ig is kitart, míg összeáll a hab – a habhoz keverd a megadott fűszerek másik felét; AIP-osan a sárgáját keverd ki
  • A sütőtökpüréből vagy krumplipüréből 5 evőkanállal keverj a habhoz
  • A maradék püréhez keverd hozzá a NoCarb vagy tápióka lisztet és hagyd összeállni a krémet
  • Egy 30-x30 cm-es tepsit (más formátum is lehet természetesen) bélelj ki zsírpapírral, majd a sütőtökös vagy batátás tojáshabot öntsd a sütőlapra
  • Előmelegített sütőbe tedd be a „tésztát” sülni, vedd a lángot alacsony fokozatra, és kb. 10-15 perc alatt át fog sülni; hagyd a „tésztát” a sütőben zárt ajtó mellett langyosra hűlni
  • Vedd ki a tésztát és „bűvészként” 🙂 a sütőpapírral együtt fordítsd meg a tésztalapot, majd húzd le róla a papírt
  • Kend meg a tésztát pürével, majd tekerd fel
  • A tekercset kend be kívülről is, majd kisebb narancs darabokkal díszítsd fel a tetejét
  • Ezután tedd a kész tortát hűtőbe -, mely hidegen lesz igazán finom és éppen megfelelő mértékben édes!

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Sütőtök vagy batáta torta magliszt nélkül sütve”

  1. Már el is készült és a hűtőben várja a kóstolást! A tészta receptje valami fantasztikus, öröm volt vele dolgozni! Még sohasem sikerült ilyen tökéletes roládot készítenem!

  2. Kedves BB!
    Mostmár akkor mindent helyettesithetunk no-carb liszttel maglisztek helyett? (sütik, torták, pogácsák,pudingok, főzelékek? ) Ha igen mi az arány kb.? Köszönöm

    1. A NoCarb liszt hasonlóan súrít, mint a tápióka, a nyílgyökér lisztek. Én kifejezetten állományjavítóként tettem a tojásokhoz, és bingó – bejött 🙂
      Nem helyettesíti a magliszteket, de piskótához kiválóan lehet használni! Márta

  3. Márti!
    Jól gondolom a NoCarb liszt = Konjac liszt?? (és igyunk hozzá jó sokat….)
    Egyben kívánok szeretetteljes, „paleos” karácsonyi ünnepeket és az új évre egészséget !!!!

  4. BB, nagyon örülök, hogy ihletet kaptál a sütimből! Egyébként steviát én is használtam édesítésre és egy csipet sót én is tettem a tojáshabhoz:)

    1. Az ötlet tényleg remek! Nem vagyok édesszájú, de a sütid a légiességével,és éppen a nem geil voltával levett a lábamr
      ól 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.