Narancsos „túró” torta (Totu torta)

Az utóbbi időben előszeretettel használom az útifűmaghéj lisztet (hangsúlyozom a lisztet!!!) és a cognac lisztet is. A véletlen hozza, hogy az elmúlt időszak receptjeiben – sorra nagy hasznát veszem mindkét alapanyagnak.

Karácsonykor elég nagy mennyiségű tojássárgáját használtam fel - elsősorban majonéz készítésére, így gyűjtöttem tojások fehérjét.
Ennek a fehérjének és további hozzáadott tojásoknak lett a sorsa az, hogy egy Narancsos "túró" torta alkotás született.

Hozzávalók:

  • 16 tojás fehérje*
  • 6 tojás sárgája
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 2 evőkanál útifűmaghéj liszt
  • 1 evőkanál cognac liszt
  • 10 dkg vaj (tisztított vaj)
  • Xukor0stevia, vagy eritrit, vagy csak stevia, esetleg szacharin – édesítőtől függően egyéni ízlés szerint használva
  • Csipetnyi só
  • 3 db közepes citrom leve
  • 0,5 kg narancs – érdemes kezeletlen narancsot venni, mert a héja is felhasználható
  • Kezeletlen (korábbról eltett, szárított!) narancs xukrozott héja darálva (elhagyható!) – 1 evőkanállal
  • 1,5 liter víz a főzéshez

* Totu kapható készen is!

Elkészítés:

  • A tojások fehérjét kevés citromlé hozzáadásával verd fel kemény habbá
  • Keverj a habba óvatosan szórva és keverve – 6 tojás sárgáját, csipetnyi sót, xukrot, a citromok levét, a liszteket, és hagyd állni kb. 10 percig, hogy a hab megszívja magát
  • Közben tegyél fel forralni legalább másfél liter vizet, a vízbe tegyél fél citrom levet
  • A lobogó vízbe öntsd bele a habot, és forgatva-keverve, főzd meg
  • Egy nagyobb tálat – kb. 1,5-2 literes – bélelj ki fóliával
  • Szűrd le a megfőtt habot, keverd a habba a vajat és a darált xukrozott narancshéjat, majd öntsd bele a fóliával bélelt tálba
  • A tálban hagyd kihűlni a „túrót”
  • Hámozd meg narancsokat és vágd fel vékony lapokra
  • Egy nagy tányért tegyél a mély tál tetejére, és amikor a „túró” már összeállt, akkor borítsd ki a tányérra
  • A narancsokkal díszítsd a tortát

Ez a torta természetesen lényegesen kisebb mennyiségben is elkészíthető, csak akkor arányosan kell a hozzávalókat adagolni. Ehhez kell némi önállóság.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Narancsos „túró” torta (Totu torta)”

  1. Kedves BB, ez a recept szuper, viszont se nem ketogén, se nem szénhidrátszegény tekintve a rengeteg tojásfehérjét, liszteket és a narancsot. Szerintem kicsit megtévesztő lehet annak, aki nem hobbipaleós, hanem betegség miatt kezdi el a paleót és még nem tud eléggé eligazodni a mindenféle paleós információ között.

    1. Kedves Tibor, Köszönöm az észrevételt. A recept ketogén volta vitatható, miután ch-t tartalmazó liszt összesen 6 dkg van benne. A cognac liszt 0 ch-t tartalmaz, az útifű?! 2 dkg. A paleo ketogén értelmezésétől is függ, hogy ezt e receptet besorolod-e az étrendedbe?! Szerintem a paleo ketogénben szabad 20-30 gr ch-t enni és a fehérje fogyasztás is lehetséges. Ezt a tortát 3-an 3 napig ettük 🙂 Óvatosságoddal egyetértek, tehát a nagy figyelefelhívást a recept elejéről töröltem. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.