„Low budget paleo” – olcsón paleozni

kövérgyerek


A kép a Google images-ről való.

Legelőször is szeretném beidézni a témában 2014 februárjában írtak két rövid bekezdését:

„A paleot kisebb pénztárcával is lehet követni, ehhez nagy segítség a „Főzési alapötletek” poszt, és természetesen a te saját szárnyaló fantáziád :-) – pl. kisebb pénztárcával a zöldséges, aki jó minőségű tojást és akár magokat is árul (a piacon áruló őstermelő a legeslegjobb választás!), az ismerős hentes, aki az olcsóbb húsból is a minőségit adja és szárnyasokat is tart, a halas. Ezek a te legfontosabb boltjaid. :-)

Magokat, süteményeket csak ünnepi alkalmakkor, vagy egyszer egy héten ajánlom, amennyiben a pénztárcádat kímélni szeretnéd, …, meg úgy egyébként is.”

Szendi-féle paleot követve – leírok egy tipikusan olcsó általános paleo étrendet példaként:

Reggeli ötlet:

  1. 2 db muffin kókuszreszelékből esetleg némi gyümölccsel;
  2. 1 db banán, egy marék mag;
  3. 2-3 tojásból rántotta vagy tükörtojás szalonnával, idény szerinti zöldség;
  4. 5 dkg töpörtyű, 1 db alma;
  5. Előző napról maradt maradék – Miért ne lehetne meleg étellel kezdeni a napot?!
  6. 2-3 db kemény tojás, idény szerinti zöldség, magok
  7. Fasírt szeletek, idény szerinti zöldség vagy alma
  8. Májkrémek, egyéb sós krémek
  9. Mindenmentes virsli

Ebéd és vacsora ötlet:

Válassz egy a régi időkből is ismert ételt, ebben mint fent írtam segíthet a „Főzési alapötletek” poszt, mely egyébként a blogon kiemelt helyen szerepel.

Az én általam főzött visszatérő olcsó ételek:

  1. Fasírt – pl. egyben sütve, valamilyen zöldséggel fellazítva, tepsiben sütve; el is határoztam, hogy sokszor készítek, mert a felvágottak, mint tudjuk ehetetlenek
  2. Húsleves, zöldséglevesek
  3. Főzelékek
  4. Gazdag saláták – általában húsdarabokkal (csirke, hal) összekeverve, vagy gyümölccsel és magokkal dúsítva
  5. Szalonnafélék
  6. Rakottasok – egytálételek, melyek gyakran egy előző étel újragondolásával születnek
  7. Belsőségekből – máj, pacal – én másfajta belsőséget nem eszem, de aki szereti, annak ezek sora végtelen
  8. Halak

Ja, és a kávé kérdése: Én nem hagytam el a kávét, mint tették az utóbbi időben oly sokan a paleosok közül. Elsősorban a stressz-hatása volt az ellene felhozott indok. Én osztom Szendi Gábor kávét kultiváló és dicsérő szemléletét. Nekem a kávé kókusztejjel egy nagyon jó éhség elleni fegyver. Beidézek ide egy cikket tőle, de ha a Tények-tévhitek oldalon a keresőbe beírod a kávé szót, akkor jó néhány cikket ki fog dobni a kereső – Szendi Gábor „A kávé rehabilitációja”

Ha paleo ketogénezel, akkor már feltételezem,  hogy ismersz valamilyen paleo ketogénes elvet, és fogod tudni azokat a szabályokat, melyeket a paleo ketogénen belül választottál magadnak. Én nemrégen tértem át a Sáfrán Mihály „Paleon túl” c. könyvében felvázolt ketogénre, mely szerint a fehérjéket némi szénhidráttal és zsírral reggelre időzítem – 7 óra magasságában reggelizem – valamilyen zöldséggel (uborka, tépett saláta stb.) kemény tojásokat, fasírtot,  májkrémet, szalonnát vagy töpörtyűt eszem, majd 18 óra körül eszem igen gyakran „kenyér” gyanánt pörcöt (Müllerben és kisebb boltokban chipsként árulják) salátával – hozzáadott avokádóval és lehetőleg valamilyen halfélével – pl. lazac nyesedékkel (Ez nem drága!), vagy tonhal konzervvel, esetleg este is valamilyen „disznósággal”, zsírral. Ha édességre vágyom, akkor eszem  valamilyen ketogén édességet. Ezzel a napi kétszeri étkezéssel – napközben 10, a vacsorától reggeliig 14 órás böjtöt tartok. Naponta legalább 3 liter vizet iszom. Megjegyzem, hogy se kalóriát, se szénhidrátot, se zsírt, se semmit nem számolok, mert egész életemben azt csináltam, és nem vagyok hajlandó ezzel keseríteni a napjaimat. Ez azért senkit ne tartson vissza a számolástól, hogy én így csinálom.

Az édesség és kenyér kérdése az olcsó paleoban:

Hiányoznak a szénhidrátok. Talán ez lehet az oka annak, hogy annyi, de annyi süteményes és kenyér recepttel találkozom különféle hazai paleos felületeken – nálam is! Jó magam is tudom, hogyha Szendi Gábor hírlevelébe süteményes vagy kenyeres receptet küldök, akkor garantáltan nagyobb lesz a látogatottságom.

Szendi Gábor legutóbbi hírlevelében „Atli Arnarson: Fitinsav 101: minden, amit tudni kell” cikk jelent meg, mely cikk add fogódzót abban, hogy hogyan kezeljük a főleg paleo kenyerekben és paleo süteményekben elfogyasztott magokat. Most ebben a posztban viszont az olcsóság a kérdés. Hagyományos paleo esetében javaslom, hogy:

  1. Minél kevesebb kenyeret süss – mondom én, akinél a családtagok kenyérfüggők -, nekem nagyon bevált az amaránt liszt, mely az egyik legolcsóbb zsírtalanított paleos alapanyag és időszakonként szoktam kókuszreszelékből is sütni cipókat. Kenyér receptem iszonyatosan sok van, sőt még egy elemzést is találsz róluk „Gondolatok a paleo kenyerekről” címmel.
  2. Vezesd be, hogy egy héten csak egyszer sütsz tortát vagy bármilyen süteményt.
  3. Amennyiben paleo ketogénezel, akkor a kenyérrel nincs gond, mert úgysem eszel, illetve hagyományos paleoban is teljes mértékben le lehet szokni róla. Én, mint fentebb írtam a pörccel váltottam ki a kenyeret, de ugyanígy megfelelnek a kemény zöldségek – pl. sárgarépa, zellerkarika, karalábé szelet (nekem muszáj biot vennem az Intersparban, mert már egyszer sikerült a vegyszerezett répától rosszul lennem!)
  4. Ketogénes édességeket is kezdtem az oldalamon gyűjteni.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “„Low budget paleo” – olcsón paleozni”

  1. Jó cikk, bár a legvégével nem teljesen értek egyet. Én is árérzékeny vagyok (annyira nagyon keveset azért nem költök ételre, napi sokszáz forint lehet, de hedonista volnék, no 🙂 nincs is okom panaszra, igen jókat eszem), s szinte teljesen paleo ketogén az életmódom mostanában. S nagyon alapoznom kell a magkenyerekre. Nem azért, hogy valamihez egyem őket (arra ott a zöldség. a zöldségfasírtot is zöldséggel eszem :)), de valamivel jól kell laknom, ami fehérjét is ad, húst nem szoktam enni, tojásból sosincs elég, de kell is valami szárazabb étel. Az olajos magvak magában evése kellemes, de több szempontból is hátrányban van a magkenyerekkel szemben az én esetemben…
    Nálam nem okozott többletköltséget a paleóra váltás (a ketogén korszakom kezdete óta pedig bizonyára olcsóbban eszem, mint régen). A maglisztekkel sokáig nem kezdtem az áruk miatt, de rájöttem, hogy nem feltétlenül kell belőlük olyan sok… S azok között is vannak olcsóbbak. A sok zsír fogyasztása is segít anyagilag, ha pl. fogyás helyett tömegelni kezdenék, jobbára zsírral pótolnám a kalóriákat, nem lenne sokkal költségesebb, mint most. Lehetőleg sok zöldséget eszem, szerencsére akadnak nem drága és nem is szénhidrátdús zöldségek még így télen is (bár én a legtöbből túl tudok menni a keretemen, mennyiség kérdése). A zsírban sült zöldségeket őrölt lenmaggal szoktam megszórni (ez nevezhető kenyérpótlónak, azt hiszem), nem kell semmilyen flancosabb (persze a dió nem rontja el őket, nekünk az nem kerül pénzbe, csak törni kell).
    Bár ketogénben nagyon ritkán használom, van tápiókalisztem, ami egyszerre egész olcsó s igen hasznos, a magkenyérfélék ízén, állagán sokat tud javítani alkalomadtán 🙂 Persze anélkül is lehet, ez a szerencsém 😀
    Érdemes nézni a blogokat, találtam már egypár egészen remek felhasználási módszert pl. az olcsó mirelit tökre (cukkiniszezonban az amúgyis jóval finomabb cukkinire)… S ez csak egyetlen, számomra egyébként meglepő dolog. Eme oldalon is számos jó ötletet találtam már.
    S a házi kókusztej (reszelékből) sem nehéz vagy különösebben macerás, én már csak az íze miatt is magam készítem (van, aki szerint a dobozos finom, a házi pedig rossz, én nem így vagyok vele). A leszűrt reszeléket pedig különféleképpen fel lehet használni.

    1. Kedves shiNIN, Köszönöm a hozzászólásodat. Érdemes mindig együtt gondolkodni. Utalsz arra, hogy a paleo ketogén – kenyerek elhagyása témában nem értesz velem egyet. Biztosan te is tapasztalod, hogy még a paleo ketogénen belül is többféle irányzat létezik. Én sem tartom eredendő bűnnek némi magliszt fogyasztását, de a mainstream az, hogy minél kevesebbet. Nagyon hasznos volt, hogy hozzászóltál, s ezt köszönöm. Minél többen fejtjük ki egy témában a gondolatainkat, annál plasztikusabban lehet kezelni egy kérdéskört. A cikk, vagy a hozzászólás további utánaolvasásra is ösztönöz. BB Márta

      1. Csak azt akartam kifejezni, hogy az így ebben a formában nem igaz, hogy aki ketogén paleózik, az élből nem eszik (mag)kenyeret (nem is értem, miért iktatná ki a ketogénre váltás ezt. az rendben van, hogy van, aki sima paleóban sem eszik ilyet, s a keményítődúsabb magkenyerek kiesnek. de a többi?). Eszemben sem volt pl. jónak beállítani a saját verziómat. S a minél kevesebbel sem áll ellentétben az, amit csinálok, mivel nálam ez a minimum 🙁 Volt idő, amikor picit untam a magkenyereket s hasonlókat, s igazán hajlok arra, hogy csökkentsem, de nem tudok mit enni helyette úgy, hogy jóllakjak és a fehérjebevitelem is rendben legyen. Magát a magkenyeret még el tudom hagyni (a süti pedig luxus, az nem kell), de az olajos magvakra nagyon kell építenem (főleg ketogénben, ahol nem ehetek tetszőleges mennyiségű és fajta zöldséget). Aki gyakran eszik húst (vagy legalábbis rengeteg tojást fogyaszt), annak persze egészen más. Mindegy, milyen a hozzáállásom, a tényeken nem tudok változtatni.

        1. Kedves shiNiN, Teljesen egy húron pendülünk abban az értelemben, hogy mindenkinek a maga paleoját kell kialakítania az elvrendszeren belül. Pl. nem is fontos, hogy itt nyilvánosan megvitassuk, de eleve különbség lehet köztünk pl. – nemben, korban, életvitelben, egészségi állapotban. Köszönöm a hozzászólást, mert aki olvassa, az le tudja a maga számára vonni a tanulságokat. Megjegyzem ismerek olyan évek óta ketogénezőt, aki némi kenyeret eszik, és ketozisban van. BB Márta

  2. Jelzem én volnék,aki eszik paleókenyeret ketogénbe.Mai vérképem: 2,5 mmol/Lvizelet aceton.Ez igazi ketózis.Egyébként me g nem eszek annyit soha,hogy jól lakjak.Csak annyit,hogy ne legyek éhes.A magok olaj tartalma jó lehet,de az O6 szervezetszintü gyulladást okoz.Nincs annyi pénzem,hogy O3al ellensúlyozni tudnám.Egyáltalán nem eszek magokat.Eszek:köröm,velő,toka,zúza,szív,máj,kókusz,avokádó,sütőtök,cékla,gomba,sav:uborka,káposzta.
    üdv.zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.