Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell filé vagy filézett csirke felső comb – természetesen lehet filézés nélküli hús is (nálunk a filézettnek van nagyobb keletje)
- 1-2 dl kókusztej, ez el is hagyható
- Zúzott fokhagymagerezdek vagy fokhagymapor
- Só, őrölt bors (elhagyható)
- A bundázáshoz:
- Szezámpehely vagy szezámliszt; AIP-ban földi mandula liszt, zöldbanán liszt
- 2 db tojás (csak sárgája átvezető AIP-ban, vagy még az sem!)
- Apróra tört almaszirom – lehet házilag szárított vagy készen vásárolt
- 2 evőkanál zsír
Elkészítés:
- Az almaszirmot törd apróra – pl. a zacskóra ráütögetve egy klopfolóval.
- 1-2 dl kókusztejet keverj el zúzott fokhagymával vagy fokhagymaporral, kevés sóval; A csirke-szeleteket tedd ebbe a páclébe legalább 1-2 órára, de lehet akár egy éjszakára is.
- Sütés előtt forgasd meg lisztben és tojásban/sárgájában, majd panírozd almaszirommal.
- A másik megoldás, hogy a csirke szeleteket sózd be, majd ezután forgasd meg elkevert egész tojásokban vagy csak a sárgájában, a lisztet hagyd ki. Ezeket a tojásos szeleteket forgasd meg almasziromban.
- Forrósíts fel sütőedényben zsírt, és süsd ropogósra
„Kalifa” almaszirmot használtam, melyet aszkorbinsavval
tartósítottak, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Különleges ízkavalkád lett a végeredmény: fokhagymás-sós csirkehús íze keveredett az édes-savanykás almáéval.
A mandulaliszt panírként…. Hm…szóval próbáljátok ki. NAGGGGYON JÓ
Na és a zúzott dió…