A dió alapú tortáknál elismerem, hogy a diófa tulajdonosok előnyben vannak. Nekünk is van két diófánk, és még van a tavalyi termésből. Nosza, így született meg a mai torta. Ez a torta dió nélkül is elkészíthető, bár az ad neki egy speciális – mástól megkülönböztető – ízt!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg lenmag vagy lenmagpehely
- 10 dkg őrölt dió
- 10 dkg kókuszliszt vagy bármilyen más paleo liszt, mely ízében illik a brownie-hoz (gesztenye, mandula, törökmogyoró, makadámdió …)
- 10 dkg kakaó – 5 db lapos evőkanállal
- A tészta fűszerei: 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, vagy ha ez nincs éppen kéznél, akkor – szárított bio narancshéj + szerecsendió + szegfűszeg összedarálva, vanília
- Ízlés szerint: 4-5 evőkanál eritrit vagy 2 evőkanál xukor0 Stevia
- 1-2 dl víz – önálló döntést kell hozni a mennyiségére vonatkozóan
- 4 db tojás – el is hagyható!, én a további víz hozzáadása helyett használtam!
A krémhez:
- 2 db avokádó
- Fél citrom leve
- 5 evőkanál eritrit
- 5 dkg vaj
- 1 dl kókusz tejszín – kiváltható további vajjal
- A díszítéshez dió szemek
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összekeverjük
- A tojásokat el lehet hagyni, de ügyeljünk arra, hogy a lenmag annyi vízzel szívja meg magát, hogy a tészta ne legyen túl száraz, hanem legyen ruganyos
- Kibélelünk egy nagy kerek tortaformát sütőpapírral – természetesen a kerek forma nem kötelező! -, és beleegyengetjük a tésztát a formába
- Előmelegített sütőben – közepes lángon 25-30 percig sütjük; csak arra ügyeljünk, hogy nehogy odaégjen, a láng a tészta széleit megkapja, mert akkor a kakaós tészta keserű lesz
- Keverjük ki a krém hozzávalóit egy turmixgépben, melyet a már kihűlt tortára kenjük rá
- Stílszerűen dió darabokkal díszíthetjük a tortát