Szendi-féle irányzat alapanyagok


szendioldalképA zöldségek esetében a bio minőséget részesítsük előnyben, a húsokat minél megbízhatóbb szabad tartású állatok húsából szerezzük be, a tojás lehetőleg mélyalmos legyen, a legjobb, ha szabad tartású tyúkok tojásai, a magokat és maglisztek fogyasztását – fitát tartalmuk miatt minimalizáljuk.

kuktaJó zsírok:

  • Sertészsír
  • Libazsír
  • Kacsazsír
  • Olajessimo – magyar gyártó új olaja, melyben kitűnő arányban van az O3 és az O6 aránya
  • Kókuszzsír (elsősorban sütéshez, egyes édes krémekhez)
  • Hidegen sajtolt szűz olívaolaj – sütésnél tönkremegy, de főzelékek és saláták tetejére kiváló; régi receptjeim között találsz még olyant, ahol olívaolajat használtam, időközben azonban én is „okosodtam”
  • Tökmagolaj és egyéb magolajak – ízesítéshez hidegen
  • Nagyon kevés vaj, inkább ghee, melyet otthon előre nagyobb mennyiségben el lehet készíteni (lásd külön receptben)
  • Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj – kiváló édességek lehetnek – a mag nagy sebességen és zsírosodásig történő őrlésekor keletkezik a magból „vaj”

Lisztek:

Kiegészítésként – ide kattintva – feltétlenül olvasd el a posztot a paleo lisztekről, más néven pelletekről!

Őrölt alapanyagok – őrlemények:

  • Kókusz, ha másként nem, de kókuszreszelék őrlésével mindig hozzá lehet jutni, és a legolcsóbbak egyike; a gond vele csak annyi, hogy némelykor telítődünk a kókusz ízével
  • Szezámmag – szezámmag őrleménye
  • Szezámpehely – készen lehet kapni; én nagyon szeretem, viszont ha túl sokat teszünk az ételbe kesernyés lehet az íze; a kesernyés ízt sós ételekben őrölt köménnyel lehet közömbösíteni
  • Lenmag – tojás nélküli sütéshez is, vagy tészták változatosabbá tételéhez, kiváló ragasztó hatása van; vízzel felöntve megduzzad
  • Mandula – hántolt vagy hántolatlan mandula őrleménye, vagy malomipari termékként forgalmazott; semleges ízű, ezért kiválóan alkalmas mindenféle paleo kenyér, illetve paleos sütemény alapanyagának – szezonális termék ugyan, de gyakorlatilag egész télen kapható
  • Dió – a dió őrleménye; előnyben vannak azok, akiknek saját fáik vannak, mert egyébként igen drága
  • Mák – a mák őrleménye vagy malomipari termék
  • Tökmag – hántolt tökmag őrleménye vagy malomipari termék; speciális karakteres íze miatt kevesen szeretik; a lisztek harmadolására vagy negyedelésére – ízesítésre kiválóan alkalmas
  • Mogyoró – őrölt (bokron termő) házi mogyoró, mely elsősorban süteménykészítésre alkalmas (A  fán termő – török mogyoró is elfogadott a paleoban, de Magyarországon nem termesztik.)
  • Az amerikai mogyoró, más néven földi mogyoró a paleoban tilos!
  • 2015 legújabb paleo lisztje a zöld banán liszt.
  • Zabpehely, zabliszt – zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni – a zab csak kompromisszum a hazai paleoban, megtűrt amiatt, hogy lassan felszívódó szénhidrát, az avenin tartalma esetleg – főleg gyerekeknél – gluténérzékenyek reakcióit válthatja ki, egyébként viszont gluténmentes.
  • Utifűmaghéj, útifűmaghéj liszt (2014) – Sokan használják a kenyerek vizes állagának megszüntetésére. Csak olyanoknak ajánlom, akik nem érzékenyek a hashajtó hatására. A liszt formátuma igazán kiváló állag javító anyag.
  • Chia-mag – A kenyerek vizes állagának megszüntetésére is lehet használni. Egyébként pudingok is készíthetők a segítségével.

Tojás:

  • Folyamatosan nagyon sok tojásra van szükség – önmagában való fogyasztáshoz, ételek sűrítéséhez, sütemények és kenyerek sütéséhez

Húsfélék:

  • Érdemes a mélyhűtőben lehetőleg előre darabolva, darálva, kiadagolva többféle húst tartani
  • A halak fogyasztása különösen preferált, hiszen a bennük lévő omega3 kiváló zsír

Zöldségek:

  • Friss zöldségek a hűtőben
  • Gyorsfagyasztott zöldségek a mélyhűtőben – előre darabolva, kiadagolva
  • Vöröshagymát, fokhagymát érdemes előre nagyobb mennyiséget megpucolni, darabolni, és a mélyhűtőben tárolni -, amennyiben az életmódunk olyan, hogy általában gyorsan kell összeütnünk valamit
  • A paradicsom és a padlizsán, ha jól érett – használható, de tudni kell, hogy autoimmun betegségben szenvedőknek, alul működő pajzsmirigyeseknek nem ajánlott (főve kompromisszum!)
  • Pritamin paprikából érdemes ízesítésre előre krémeket készíteni
  • A szója nem paleo, mert hüvelyes növény – kivétel lehet kompromisszumként az a fajta szója, melyet a japánok esznek. A japánok a szóját évekig érlelik – fermentálják, és így már fogyasztásra alkalmas lesz. Sajnos nagyon sok termék, különösen a húsfélék tartalmaznak sok hozzáadott feldolgozatlan szóját – pl. a virsli, az olcsó kötözött sonkák stb.

Gyümölcsök:

  • Idénynek megfelelően friss gyümölcsök
  • Gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök
  • A cukor nélkül készített lekvárok és kompótok a főzés miatt csak kompromisszumnak számítanak.

„Tejtermékek”:

  • Kókusztej – sokféle konzerv és por alakú kiszerelésben kapható, készíthető házilag is
  • Létezik kókusztejszín – Cocomas (a legjobb áron kapható)
  • Mandulatej – lehet házilag készíteni
  • Kesudiótej – kiváló minőségű tej, a tehéntejre leginkább hasonlít az íze
  • Zabtej – miután zabból van, ezért kompromisszum; van, aki szereti
  • Rizstej, szójatej – nem paleo tejek
  • Vaj – tisztított vaj (ghee) – Az utóbbi a legmegbízhatóbb, de vajból jó minőségű használható, miután a vaj a tejnek a zsírja.
  • Kemény sajt – Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére; félkemény ugyan, de erősen kompromisszumként – használjuk a Trappistát, az Ementálit stb.

Fűszerek:

  • Korlátlanul használhatóak és érdemes elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől – a só, bors, paprika alkalmazásától, ezért tartsunk otthon sokféle fűszert; ilyen nagy felfedezésem pl a gyömbér vagy a kurkuma. Bátran kísérletezz!

Édesítőszerek:

  • Stevia – magyar nevén jázminpakóca (cserjeféle) – lehet kapni szárított levél, folyadék, por és tabletta formában; a leveles formát régen használtam pl. paradicsommártás ízesítésére, tehát olyan ételbe, ahol mindegy, hogy megszínezi-e; folyékony formájának sajnos egy speciális mellékíze van, ezért sokan nem szeretjük, de van olyan, akit ez nem zavar; a stevia por nekem nagyon bevált, mert már nincs intenzív mellékíze – kivonták belőle, és szerintem süteményekben sokkal jobb használni, mint a nyírfacukrot, mert a xukortól a sütemény tésztája inkább folyós lesz; a stevia tabletta kiváló kávéba, teába, ha valaki igényli az édes ízt
  • Nyírfacukor – többféle néven forgalmazzák, mint pl. xukor, xylitol stb.; lehet belőle akár porxukrot őrölni;  vigyázni kell, mert különösen kezdetben hashajtó hatása van; a szervezet lassan megszokja; háziállatoknak – kutyáknak pl. kimondottan ártalmas, mert nem tudják megemészteni
  • A tiszta sacharin paleo, csak jól nézd meg a dobozt, hogy valóban kizárólag sacharin legyen az édesítőben
  • Méz – kis mennyiségben használható kompromisszum
  • Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g)
  • Kókuszvirág cukor – paleo voltát vitatják; én használom igen kis mennyiségben karamellizálásra

Torták vagy sós készítmények bevonására, sűrítésére:

  • Zselatin lap vagy por
  • Agar-agar – remekül használható növényi zselírozó (meglehetősen drága!) – por és szálas formában ázsiai boltban, egyes bioboltokban kapható.
  • Nyílgyökér – Arrowrot (keményítő alacsony Ch-értékkel) – kompromisszum – állományjavító – pl. kenyér, paleo tejszínhab – ázsiai boltokban kapható.
  • Tápióka (keményítő) – az alacsony Ch-értékű NaturCookta termék kompromisszum, egyébként a hazai paleo kezdetén nem volt ajánlott, ma kompromisszumként elfogadott.
  • Cognac liszt (2014) – Ördögnyelv – a benne lévő glükomannán állományjavító tulajdonsággal bír, önálló termékeket NoCarb néven gyártanak belőle
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.