TED – Tökéletes Egészség Diéta

perfecthealthdietTökéletes Egészség Diéta – röviden: TED

Paul és Shou-Ching Jaminet

http://perfecthealthdiet.com/

A TED számomra, aki már 5 és fél éve követem a Szendi Gábor által a „Paleolit táplálkozás” c. könyvében bemutatott paleo magyarországi változatát, ezúttal szeretném bemutatni, hogy mit tartok megfontolásra érdemesnek a Jaminet-féle paleoból, és én mit követek ebből az elméletből?

Már most szólok, hogy ne fejezd be az olvasást az itt lévő két poszttal, hanem majd feltétlenül folytasd a „Paleo fúzió”-nak nevezett fejezeteket és étrendmintákat!!! kattints ide: http://paleovital.hu/?p=25525

Számomra a legfőbb mondat tőlük – saját interpretációmban: „Feszegesd a határaidat az egészséges ételek területén.”

Paul és Sou-Ching a könyvük elején kifejtik, hogy miért is kezdtek paleozni?! Paulnak rosaceája, neuropátiája, memória zavar, depresszió; Sou-Chingnak endometrozisa, petefészek cisztája, méhmiómája, allergiája, székrekedése, refluxa és puffadása volt.

A paleo általános elveinek betartása mellett – a gabona, a tej, a cukor, az erősen feldolgozott és tartósított-színezett élelmiszerek elhagyásával, a minőségi húsok és zöldségek meghatározó étrendi összetevőivel – komoly egészségi javulást értek el, DE azt tapasztalták, hogy nem teljes a gyógyulásuk.

A problémáikról így írnak:

Kezdetben – „Paul hamarosan karcsúbb és erősebb lett, Shou-Ching allergiái és emésztési problémái pedig megszűntek.”

Az idő előrehaladtával:

„Paul szisztémás gombás fertőzést kapott, a következő évben a kognitív és neuropátiás tünetei rosszabbodtak, illetve az egy évig folytatott nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta után skorbut is kialakult nála, ami miatt 66 kg-ra fogyott.”

Konklúzió:

„Tudósokként természetes volt számunka, hogy az orvos-biológiai szakirodalomhoz forduljunk a válaszokért.

Így született meg a Tökéletes Egészség Diéta!

A TED lényege (idézet a könyvből):

„A Tökéletes Egészség Diéta kalóriabevitel tekintetében alacsony-mérsékelt szénhidrát-bevitelű (20-35%), magas zsírbevitelű (50-65%), illetve mérsékelt fehérjebevitelű (15%) étrend. Tömeg alapján 65% benne a növényi eredetű élelmiszerek aránya, 35% a húsoké és az olajoké.

Microsoft PowerPoint - Food Plate.ppt
Microsoft PowerPoint – Food Plate.ppt

Mit egyél? – Mi legyen az étrend?

  • Naponta kb. 0,5 kilogrammnyi – nagyjából négy maroknyi adag – „biztonságos keményítőt” – tehát fehér rizst, krumplit, édesburgonyát, tarót, sütőtököt és még néhány hasonló keményítőtartalmú gumót – egyél. Emellett fogyassz 0,5 kiló gramnyi cukortartalmú növényt is – gyümölcsöt, bogyós gyümölcsöt, gyökeret, répát és hasonlókat. Az alacsony kalóriatartalmú zöldségekből annyit ehetsz, amennyit csak akarsz. Ne feledkezz meg a tengeri algákról sem – az ásványianyag-tartalmuk miatt. Összesen nagyjából napi 90-130 dkg növényi élelmiszert érdemes elfogyasztani.
  • Egyél legalább 20 dkg, de legfeljebb 45 dkg zsíros húst, tengeri halat és tojást. Az étrendedben hetente egyszer szerepeljen lazac vagy más hideg vízi hal az omega 3 zsírsavak miatt.
  • Fogyassz napi kettő-négy evőkanál egészséges olajat vagy zsírt, amitől az ételed ízletes lesz, de nem zsíros. A legjobb zsírfélék: a vaj, a tejszín, a marhafaggyú, a kacsazsír, a kókuszolaj, az olívaolaj, a fán termő diófélékből sajtolt vaj. Használj fűszereket és sót. Savanyításra az ecet, a citromlé vagy a lime leve is alkalmas.
  • Az elfogyasztott étel mennyiségét mindig igazítsd az étvágyadhoz, de tartsd meg a növényi és állati eredetű tápanyagok arányát. A zsír, a keményítő és fehérje arányát úgy alakítsd, hogy az étel a lehető legfinomabb legyen.”

Mit ne egyél?

  • Gabonát és gabonapelyhet – a rizs kivételével. Rizslisztből, burgonyakeményítőből és tápióka keményítőből készült, gluténmentes termékeket nyugodtan egyél.
  • Kerüld a cukrot, a kukoricaszirupot és az ezeket tartalmazó termékeket (üditőitalok, édességek)
  • Hagyd el az étrendedből a babféléket, a földimogyorót, a szójababot stb.
  • Mellőzd az omega6 zsírokban gazdag növényi olajokat (szója-, kukorica-, földimogyoró, repceolaj

Mit kerülj el?

  • Tejet ne fogyassz, de EGYÉL erjesztett vagy zsíros tejtermékeket: vajat, tejszínt, fagylaltot, tejfölt, sajtot, joghurtot.
Mit gondolok én erről? - Az erjesztett tejtermékek fogyasztása a Szendi-féle paleot követőknél kicsaphatja a biztosítékot. Én ezt megértem, hiszen, ha elolvassuk Szendi Gábor http://www.tenyek-tevhitek.hu/osztrogen-kapcsolat-tej-es-mellrak-kozott.htm,
vagy http://www.tenyek-tevhitek.hu/osztrogen-kapcsolat-tej-es-mellrak-kozott.htm,
vagy http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/tej-es-inzulinvalasz.php,avagy
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/tej-es-inzulinrezisztencia.php 
tények-tévhitek oldalán publikált cikkeit, akkor valóban az érvek maximálisan a tej ellen szólnak. Jómagam az erjesztett tejtermékeket - joghurt, tejszín, ha másért nem, de a mérhetően magas inzulinválasz miatt sem veszem vissza. Sajtot a Szendi-féle paleo kezdetei óta fogyasztok, és amennyire a pénztárcám engedi - valóban a sokáig érlelt kemény sajtokat használom. Valahol itt búvik meg az igazság Jamineték erjesztett tejtermékek irányában tett engedményük vonatkozásában, mint Szendi Gábor ajánlásánál a kemény sajtban. Az erjesztett tejtermék messze nem veszélyes, egyszerűen már a tejhez képest "feldolgozott", "fermentált".

Mit tegyél?

  • Egyél marhamájat, kagylót, vesét, tojássárgáját, csont és ízületek felhasználásával készült levest, valamint erjesztett zöldségeket …
  • Néha iktass be böjtöt – pl. legalább 8 órás intervallumokat tarts
  • Mozogj és ne feledkezz meg a nyugodt éjszakai alvásról.”
A fenti gondolatokat idézőjelbe tettem, mert az eredeti könyvből másoltam, de szükség szerint a blog műfajának megfelelően rövidítettem. Márta

http://paleovital.hu/?page_id=25714 A téma az étrend részletes kifejtésével itt folytatódik!
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “TED – Tökéletes Egészség Diéta”

  1. Szia, csak most keveredtem ide…
    A tejtermék fogyasztáshoz hozzá lehetne tenni, hogy autoimmun betegek vagy -érzékenyek azért semmiképp se fogyasszák, mert felerősíti a tüneteiket (pl. SM betegek), és lerontja az állapotukat. Gondolom, a pajzsmirigyeseknek sem túl hasznos… De ez utóbbit Te biztosan jobban tudod kontrollálni.

    1. Egyetértek, akár ki is egészíthetem, bár a TED-ről a posztba egy kivonatot idéztem be. Én az inzulinvalasz miatt nem fogyasztok pl. joghurtot, de az egészséges fiam boldogan – Igen! Sajnos mindenkinek magának kell megtanulnia a maga paleojat, mint ahogy te is és én is tettük és tesszük a mai napig. Könyveket, cikkeket kell olvasni, és nem szabad pusztán egy forrásból tájékozódni.

  2. Egy T2DM cukorbetegnél vajon mi is okozhatna hirtelen magas inzulinválaszt? Hiszen alig van saját inzulinjuk.
    Tehát a már beteg személyeknél alaposan át kellene gondolni, hogyan modulálhatjuk a „kőbe vésett” alapelveket.
    Harminc év felett pedig szinte már mindenki beteg. Sajnos.

    1. Nálam nincsenek „kőbe vésett” elvek. 6 éve paleozom, tehát van személyes tapasztalatom és sok más paleost is ismerek. Én is kínlódom a cukorbetegséggel. Én sem leszek fiatalabb. Már a low carb paleot követve is észrevettem, hogy emelkedő tendenciát mutatott az éhomi vércukrom. Ezt az emelkedést határozottan 5 év eltelte után éreztem. Gyakorlatilag 5 évig a Szendi-féle low carb, nem sütis, nem kenyeres paleot követtem. 2014-ben írtam is egy eposzt http://paleovital.hu/?p=23396 „Az én hibás low carb paleom” címmel. A ketogénről már korábbi Atkins diétás életemből volt tapasztalatom, és azt annak kapcsán megtapasztaltam, hogy nem az én utam. http://paleovital.hu/?p=17264 „Történetem” c. bejegyzésemben a betegségemet és az évek során szerzett tapasztalataimat is összeszedtem. A lényeg, ami lényeg, hogy volt egy két éves periódus, amikor az orvosom nem írt fel cukorgyógyszert, majd végül ugyanolyan low carb étkezés ellenére ismét kapok gyógyszert. Kb. fél éve tértem át az én Paleo Fúziómra http://paleovital.hu/?p=27035. Azt tapasztalom, hogy a MOZGÁS a legfőbb ellenszere a magas cukornak, és azt is, hogy nem a low carb paleo az én utam. Nekem, mint elsorvadt pajzsmirigyesnek a szénhidrát dúsabb étkezés a jobb. Paul Jaminetéknek nagyon sok mindenben igazuk van. http://paleovital.hu/?p=25525 http://paleovital.hu/?p=24631 Paleo Fúzió I., II. étrendmintával

  3. „egy évig folytatott nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta után skorbut is kialakult nála, ami miatt 66 kg-ra fogyott.”
    Ezt hogy sikerült összehozni? A skorbut tudtommal C-vitamin hiány, a paleo része viszont a rengeteg gyümölcs és zöldség.

    1. Meg kell nézni az oldalát, biztosan részletesen ír erről. Alapból jó néhány betegséggel vágott bele a paleoba. Meglehetősen alapos tudományos hátteret tud felmutatni az elvei kapcsán. Hasonlóan körüljár témákat, mint Szendi Gábor. Amit olvastam tőle, az meggyőző volt. Nem tudok annyira angolul, hogy nekem ne lenne fárasztó angol nyelven tudományos okfejtéseket olvasni. A magyar fordításra hagyatkoztam, amikor követőjévé váltám. A zöldségek és gyümölcsök, mint tudjuk a monokultúra, a légszennyezés, az éghajlatváltozás stb. miatt messze nem olyan vitamin tartalmúak, mint akár 100 évvel ezelőtt voltak.

Hozzászólás a(z) BB bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.