Most légy okos – rezisztens keményítők?!

keményítő…, s akkor „anekdotikusan” elmondom az én véleményemet: Ha összevetem a paleo teoretikusainak álláspontjait, akkor megállapítom, hogy a saját bőrömön a Jaminet „Perfect Health Diet” állításait érzem pozitív hatásúnak. A burgonyát, a rizst nem merem visszavenni – éppen a korom és a kialakult betegségeim miatt, DE amióta lényegesen megemeltem a gyökérzöldségeket, a zöldségeket, az útifűmag héj lisztes kenyeret …, majd banánlisztet (következnek nemsokára új receptek), azóta én lényegesen komfortosabban érzem magamat. Semmit nem híztam, sőt ismét kezd lefelé menni a súlyom. …, és nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy van, akinek a low carb paleo, van olyan, akinek a paleo ketogén az útja. Nem véletlenül foglalkoznak szakemberek ételintolerancia vizsgálatokkal és a táplálkozás beállításával.

Pl. a PHD, azaz TED – Tökéletes Egészség Diéta vezetett el engem az én étrendemhez: a Paleo Fúzióhoz.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/biztonsagos-kemenyitok-nincsenek.htm

„… Összegzés – Szendi Gábor

Mercola udvarias összegzése helyett én foglalom össze cikke tanulságait. A Jaminet házaspár Perfect Health Diet könyve nagyon hasznos könyv, talán hamarosan megjelenik magyarul is. Alapjaiban szinte mindenben egybecseng a paleo elveivel, egyedül a „biztonságos” keményítő kérdésében állít mást. Ebben viszont Rosedale ajánlását érdemes megfogadni: szénhidrátot csak zöldség és gyümölcs formában szabad fogyasztani, mert szervezetünk erre van kitalálva. Ezen az úton nem lehet túlzásba vinni a szénhidrátfogyasztást. Érdemes a gyümölcsök fogyasztását is kicsit visszafogni, mert a mai nemesített gyümölcsök tele vannak cukrokkal. Amiben a paleo mindkét étrendet meghaladja, az az evolúciós választási szempont az élelmi anyagok kiválasztásában.
A nyugati társadalmak azért betegek, mert finomított szénhidrátra alapozták az étrendet. Rengeteg kenyeret, burgonyát, rizst, kukoricát, cukrot, fruktózt fogyasztanak, s az emberi szervezet nem erre lett kitalálva.”

Hogyan tudják segíteni az egészségedet és fogyásodat a rezisztens keményítők (Chris Kresser) http://chriskresser.com/how-resistant-starch-will-help-to-make-you-healthier-and-thinner/

A magyar fordítás hivatkozási helye: http://glutenmentes-paleoliszt.hu/szakertok-velemenye/rezisztens-kemenyitok/

„Az utóbbi néhány évben gyorsan növekszik azoknak a tanulmányoknak a száma, amelyek összefüggésbe hozzák a bél mikrobióta egyensúlyhiányát vagy zavarait betegségek széles körével. Ezek közé tartoznak az elhízás, a gyulladásos bélbetegségek, a depresszió, és a szorongás.  Az egyik legjobb módja az egészséges bél mikrobiome létrehozásának és támogatásának a megfelelő „ételek” biztosítása a bélbaktériumok számára. Ezeket az „ételeket” nevezzük prebiotikumoknak.

Miért kell rezisztens keményítőt adni az étrendünkhöz?

A prebiotikumok emészthetetlen szénhidrátok, vagy legalábbis emészthetetlenek számunkra, amelyek sértetlenül érik el a vastagbelet, és szelektíven táplálnak sok jótékony baktériumtörzset. A prebiotikumokat általában három különböző típusba soroljuk: a keményítőmentes poliszacharidok (mint az inulin és a fruktóz-oligoszacharidok), az oldható rost (ide soroljuk az útifűmag héjat és az akácia rostokat), és a rezisztens keményítő. Ezeknek a prebiotikumoknak minden fajtája táplálja a különböző bélbaktérium fajokat, de közülük a rezisztens keményítő különösen jótékony hatásúnak tűnik. A rezisztens keményítő kiemelkedő előnyeit egyértelműen elismerik, még azok is, akik az alacsony szénhidrát tartalmú étrend hívei.

Hogyan hat a rezisztens keményítő az egészségünkre?

A normál emberi bélrendszerben baktérium fajok százai vannak, néhány jó és néhány nem annyira jó. Mindegyik típusnak a teljes száma és relatív mennyisége alapos hatással van egészségünkre és jólétünkre. A rezisztens keményítő szelektíven serkenti a jó baktériumokat a beleinkben, segít fenntartani az egészséges baktérium egyensúlyt.

Ezek a jó baktériumok rezisztens keményítővel „táplálkoznak” és rövid láncú zsírsavakat termelnek (erjesztésen keresztül), melyek közül a legjelentősebbek az acetát, a butirát és a propionát. Ezen három rövid láncú zsírsav közül a butirát különös jelentőséggel bír, a vastagbélre és a teljes egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően. Valamint úgy tűnik, hogy a rezisztens keményítő a butirát termelődést jobban növeli, amikor más oldódó rosttal hasonlítjuk össze.

A butirát az előnyben részesített energia forrása azoknak a sejteknek, amelyek a vastagbelet bélelik, és számos szerepet játszik az anyagcsere növelésében, a gyulladás csökkentésében és a stressz ellenállás javításában is, amit Stephan Guyenet részletesen leírt …

Miért kiáltotta ki a népszerű sajtó a rezisztens keményítőt „fogyókúrás csodaételnek”?

A butirát fontos szerepet játszik a belek egészségében és a belek és más szövetek gyulladásának csökkentésében.

Mint fent említettük, a rezisztens keményítő bevitel lehetővé teszi a növekedett butirát termelést a bél mikrobáink által. A butirát úgy működik, mint egy erőteljes gyulladás ellenes anyag a vastagbél sejtek számára, és a bélrendszer integritását javítja azzal, hogy csökkenti a bél áteresztő képességét és így a mérgeket a bélben tartja a véráramon kívül.

A rövid láncú zsírsavak, amelyeket nem használnak fel a vastagbél sejtek, belépnek a véráramba, a májhoz haladnak, és elterjednek a testben, ahol további gyulladás ellenes hatást fejtenek ki.

A rezisztens keményítőt kapcsolatba hozzák a kolorektális rák csökkent kockázatával is, melyről úgy gondolják, hogy több különböző mechanizmuson keresztül következik be: védelem a DNS hibától, kedvező változások a génkifejeződésben, és a rákos és rák előtti sejtek megnövekedett apoptózisa (programozott sejthalál).

A rezisztens keményítő néhány közismert élelmiszer forrása a zöld (éretlen) banán, az egyik fajta banán (plantain), a megfelelően elkészített főtt és lehűtött előfőzött rizs vagy hüvelyesek, és főtt és lehűtött burgonya. Az élelmiszerben található rezisztens keményítő mennyiség teljesebb listáját meg lehet nézni ezen a linken, a 4. oldalon.

Azonban, ha ön alacsony szénhidrátos étrendet követ, vagy nem jól tolerálja ezeket az ételeket, adhat rezisztens keményítőt az étrendjéhez emészthető szénhidrátok hozzáadása nélkül. A Bob’s Red Mill Nem módosított Burgonya Keményítő (NEM burgonyaliszt) az egyik legjobb rezisztens keményítő forrás, kb. nyolc gramm rezisztens keményítő egy evőkanálban. A burgonyakeményítőt általában jól tolerálják még azok is, akik rosszul reagálnak a burgonyafélékre.

A banánliszt és a zöldbanán liszt szintén kiváló rezisztens keményítő források, és előnyös lehet mindhárom forrást alkalmazni (különösen váltogatni a rezisztens keményítő forrást ahelyett, hogy csak egyetlen forrásra támaszkodnánk). Ezek viszonylag kellemes ízűek, és hideg vagy szoba hőmérsékletű vízhez adhatók, mandulatejhez, vagy keverhetők gyümölcsturmixokba. De a rezisztens keményítő előnyeinek megtartásához ezeket nem lehet 130 fok fölé melegíteni.

Tim Steele (Tatertot)  írt néhány rezisztens keményítő kiegészítéssel kapcsolatos kutatásról, és különösen a burgonyakeményítő útifűmaghéj rosttal való kombinálásának további potenciális előnyeiről, a butirát termelés még további növeléséhez a vastagbélben.

Lassan haladjon!

Ha ön úgy dönt, hogy megpróbálja a rezisztens keményítő kiegészítést, kezdje kis adagokkal kb. ¼ teáskanál napi adaggal, és nagyon fokozatosan növelje a mennyiséget, ahogy tolerálja. Némileg növekedett gáz és puffadás várható, ahogy a bélflóra változik és alkalmazkodik, de ön nem akarja kényelmetlenül érezni magát. Ha jelentős kényelmetlenséget tapasztal, csökkentse a mennyiséget néhány napig, amíg a tünetek megszűnnek, azután próbálja ismét fokozatosan növelni.

A tanulmányok rámutatnak, hogy a rezisztens keményítő előnyeit akkor lehet tapasztalni, amikor kb. 15-30 gramm napi adagot fogyasztunk (megegyezik kettő vagy négy evőkanál burgonya keményítőnek). Ez túl sok lehet néhány embernek különösen a bél diszbiózis beállításában, és ennek a mennyiségnek a meghaladása nem szükségszerűen jótékony hatású.

Ha ön jelentős bélrendszeri zavart tapasztal még kevés mennyiségű rezisztens keményítővel is, ez SIBO (vékonybél bakteriális túlszaporodása) vagy mikrobiális diszbiózis jele lehet. Szükséges lehet orvoshoz fordulni kiegyensúlyozottabb bél microbiome kialakítása érdekében növényi antimikrobiálok és probiotikumok használatával mielőtt rezisztens keményítőt vagy más prebiotikumokat adnának étrendjükhöz.”

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Most légy okos – rezisztens keményítők?!”

  1. Kedves Márti!
    Kérdezem, hogy tudod-e hol lehet itt MO.-on beszerezni ezt a Bob’s Red Mill Nem módosított Burgonya Keményítőt, …..és próbáltad-e már?
    Nekem nagyon hiányzik a kenyér, jó széklet állaga csak ezzel jön helyre, egyébként mint nálad is hasmenés van!..hiába a sok probiotikum/Chen/……….egy hónapja kovászolással kísérletezek és jó minőségű lisztekkel kenyeret sütni, mert példaként áll itt a „Péklány” esete :”….Az ember immunrendszere legyengül, amire antibiotikumokat szed, ami pedig még jobban tönkreteszi a bélflórát. Ilyenkor jön a diagnózis: el kell hagyni a glutént vagy a laktózt, meg a cukrot. Régen velem is ez történt. Évekig voltam IR-es és PCO-s (ezek ugye kéz a kézben járnak), és mindenféle diétát próbáltam betartani, kisebb-nagyobb sikerrel. Nem ehettem glutént, holott állandóan kenyérre vágytam …Egyre több saját őrlésű lisztből készült kenyeret ettem, fogytam, és tényleg nem volt tőlük semmi bajom. Amit messziről elkerültünk: minden ami mesterséges, vagyis az adalékokat, állomány javítókat, ízfokozókat, tartósítószereket. Jókat, finomakat és sokat ettünk, boldogok voltunk, megszületett Annus, és kb. egy év után semmilyen étel intoleranciám nem volt! Honnan tudom? Elmaradt a puffadás, elmaradt az energia hiány, és mert a biorezonanciás utó-vizsgálat is igazolta, amiben én maximálisan megbízom és mindenkinek ajánlom öndiagnosztizálás helyett.
    Testünk öngyógyító!….”

    https://peklanyleszek.com/2016/09/05/miert-lett-mostanaban-nepbetegseg-a-glutenerzekenyseg/.
    Aztán itt van ez a rezisztens keményítő témája is,
    Idézet innen http://glutenmentes-paleoliszt.hu/szakertok-velemenye/az-rs-es-butirat-kapcsolataa-human-vastagbellel/

    ” A rezisztens keményítő előfordul az ételekben többféle okból, ami elvezet négy fő típusba való osztályozásához

    (I táblázat)

    (31). Az RS1 a fizikailag hozzáférhetetlen keményítő, ami megtalálható az olyan ételekben, mint például a részben őrölt magvak ahol a komponensek, mint a nem-keményítő poliszacharidek fizikai korlátot képeznek az amiláz és szubsztrátuma között.

    Az RS2 a szemcsés (nem zselatinizált) keményítők, amik megtalálhatók a nyers vagy részben főtt ételekben. A főzés szükséges a keményítő szemcsék hidratálásához, hogy lehetővé tegyük a vékonybél amiláz hozzáférését.

    Az RS3 a főtt keményítő retrogradációja által keletkezik, a keményítő láncok újra-összekapcsolódásán keresztül a lehűtés és állni hagyás során (pl. az afrikaiak által fogyasztott kukoricakása). Ez korlátozza az amiláz hozzáférést a láncokhoz.

    Végül az RS4 kategória leírja a kémiailag módosított keményítőket, amit jelenleg használunk az élelmiszeriparban a technológiai (de nem tápérték) tulajdonságaik miatt.

    A kémiai módosítás elvezet a helyettesítésekhez, ami gyengíti az amilolízist…..
    Két alapvető útja van a gabonaszemek amilóz tartalmának emelésének, azaz vagy gyengítjük az amilopektin szintézist, vagy erősítjük az amilóz szintézist.
    Az egyik első ilyen magas amilóz keményítő volt, ami széles körben elterjedt az élelmiszer használatban, a magas amilóz kukoricakeményítő volt (HAMS), ami ≥ 70% amilózt tartalmaz, és az amilóz bővítő úton készítik. A HAMS általánosan használt élelmiszer, mint élelmiszer összetevő különösen péktermékekben (32). A HAMS tartalmú ételekről kimutatták, hogy emelik a széklet rövid láncú zsírsavait (beleértve a butirátot) embereknél, amikor feldolgozott ételként fogyasztották (33). Azonban hajlamosak rezisztencia vesztésre melegítéskor, ami csökkenti a rezisztens keményítő tartalmukat észrevehetően (34) és jelenleg más rezisztens keményítő forrásokat keresnek….

    Az árpa fontos gabonatermék világszerte, de viszonylag keveset használnak emberi ételhez, a többsége vagy sörfőzésre, vagy állatok takarmányozására megy. Érdeklődés mutatkozik az árpaételekben rejlő potenciálok felé, az emberi egészség elősegítése miatt, különösen rezisztens keményítő forrásként. Egy új héjnélküli árpa kultúrnövényt (BARLEYmaxTM) termeltek hagyományos nemesítési technika használatával. Ez a kultúrnövény emelt amilóz szinteket mutat, az amilopektin szintézis gyengítésén keresztül. Egyetlen nukleotid változás van a gén kódolásában egy kulcs enzimhez a keményítő szintézisben (keményítő szintáz IIa), ami aktivitásának vesztéséhez vezet, alacsonyabb összes keményítő tartalmat és viszonylag több amilózt eredményez (35). A többi változás magában foglalja az össze élelmi rost és a b-glucan növekedését. Állati próbák világosan kimutatták, hogy ez az új árpa magas rezisztens keményítőben, jelentősen több keményítővel a vastagbélben az átlagos árpához vagy zabokhoz képest (36, 37). A búza fontosabb globális emberi élelmiszer, mint az árpa és a búzatermékek a közegészség nagyszabású javításának fő útját kínálja. Genetikai módosító technikát használva, egy új magas amilóz tartalmú búza kultúrnövényt termesztettek (38). Ezt a búzát RNA interferencia (RNAi) használatával generálták, ahol a kulcs keményítő szintetikus enzimet gyengítették. Patkányokban végzett etető próba kimutatta, hogy a vastagbél tartalom és a rövid láncú zsírsavak jelentősen magasabbak voltak, amikor az étrend tartalmazott magas amilóz búzát átlagos búzával összehasonlítva (38). Ezek az adatok összhangban vannak az új búzában található több rezisztens keményítővel, és további próbák vannak tervben az emberek számára nyújtott potenciális táplálkozási előnyök meghatározásához..”
    Köszi, ha vetsz egy pillantást rá, Amazon

    1. Kedves Amazon, Még nekem is utána kell néznem. Most láttam csak Szendi hírlevelében, hogy ír a Bob’s Red Mill Nem módosított Burgonya Keményítőről, mármint nekem még nem jött meg, de már a különféle fórumokon beszélnek róla. Nem tudok még semmit nyilatkozni. Nekem egyelőre a NoCarb rostmix-ből készült zsemlék tökéletesen bejöttek.

        1. Kedves Amazon, Én már hallottam erről az opcióról. A baj már eleve a gabonafélék manapság folytatott termesztési gyakorlatával is van. Mondjuk abban hiszek, hogy aki nem beteg, annak a kovászos kenyér választása a helyes opció. A magam részéről, mint beteg ember, még a szénhidrátokat is jelenleg messze ívben kerülöm és ketogén alapon működöm. A cikk elgondolkodtató. Aki nem paleos és nem beteg és nem tud lemondani a kenyérről, annak valóban a kovászolt kenyér a jobb alternatíva. A kérdésfelvetésedet megbeszéltem nálam hozzáértőbb „vájt fülűekkel”. A válasz egyike: Jó opció lenne az alakor nem finomra őrölve és a kovász. A kovász igen jótékony hatású.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.