Pajzsmirigyes témájú posztok 2010-től napjainkig

hashimotosnőpajzsmirigyesnő

  1. http://paleovital.hu/?p=17264 Történetem – 2015 februárjában utoljára kiegészítve
  2. http://paleovital.hu/?p=642 Fontos ismeret birtokában vagyok – pm.-betegség okai
  3. http://paleovital.hu/?p=13833 Egészségügyi kérdés – Pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés – immunépítés
  4. http://paleovital.hu/?p=15220 A pajzsmirigy alulműködés tünetei és kezelése
  5. http://paleovital.hu/?p=16552 Pajzsmirigy
  6. http://paleovital.hu/?p=17041 Pajzsmirigykezelés a fogyás további lehetséges útja
  7. http://paleovital.hu/?p=16809 Együk, ne együk?! – Keresztes virágúak, káposztafélé, paradicsom, paprika
  8. http://paleovital.hu/?p=20256 Hashimotos betegségem kapcsán a hormontermelés segítéséről
  9. http://paleovital.hu/?p=18352 A pajzsmirigyes göbökről
  10. http://paleovital.hu/?p=18355 Pajzsmirigy betegségek bőrtünetei
  11. http://paleovital.hu/?p=15220 A pajzsmirigy alulműködés tünetei és kezelése
  12. http://paleovital.hu/?p=19273 Pajzsmirigy túlműködés és hízás?!
  13. http://paleovital.hu/?p=15994 Sorvadt pajzsmirigyes kezelés I.
  14. http://paleovital.hu/?p=19912 Sorvadt pajzsmirigyes kezelés II.
  15. http://paleovital.hu/?p=20705 Az elsorvadt pajzsmirigyes dillemái
  16. http://paleovital.hu/?p=23509 Amazon üzenete – pajzsmirigy problémák
  17. http://paleovital.hu/?p=22359 „Fekete humor” a Hashimotos betegségről
  18. http://paleovital.hu/?p=26523 „Pajzsmirigy betegek diétája”
Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Pajzsmirigyes témájú posztok 2010-től napjainkig”

  1. Szia BB,
    először is szeretném megköszönni a sok hasznos írást és az életszerű, megvalósítható recepteket.
    PM alulműködés, de inzulinrezisztencia, pco miatt kezdtem el érdeklődni a paleo iránt. Rengeteg mindenben változtattam, de nem teljes a kép…Részben ezért is nem léptem még kapcsolatba paleósokkal. Bár, talán sokan vannak így vele, nem mindenki képes egyik napról a másikra gyökeresen változtatni, van, aki lépésenként halad, viszont az új szokások rögzülnek, rutinná válnak.
    Nem tudom, egy privi levélváltás erejéig tudnál-e egy kicsit segíteni, jó lenne megosztani a dilemmámat valakivel, aki érti… a környezetemben csak a párom támogat, a család, munkahely ufónak néz…

  2. Kedves BB,
    4 éve diagnosztizált Hashimotos vagyok, így örömmel olvastam a bejegyzéseidet, köszönet érte.
    A témák és a hozzászólások jelentős része a túlsúly leküzdésével foglalkozik, de szerencsére nekem semmi problémám a súlyommal. Ellenben az állandó ólmos fáradtság, aluszékonyság, enerváltság nagyon megkeseríti az életemet. Egyelőre csak sporttal küzdök ellene, ami többnyire használ is, de csak rövidtávon. Ha tudsz ajánlani valami étrendkiegészítőt, nyomelemet, vitamint stb. ami kifejezetten a szellemi és hangulati bénultságot hivatott elűzni, és ezek szedése/fogyasztása mellett voltak már pozitív tapasztalatok, kérlek írd meg. Köszönöm!

    1. Kedves Fairy, Az az igazság, hogy ahány pajzsmirigyes beteg, annyiféle tünetek. Vannak közös kapcsolódási pontok, az igaz, de hihetetlenül nagyok a betegség tünetei közötti különbségek. Amennyiben Hashimotos vagy, akkor gondolom, hogy szedsz hormont. A hormon szedése helyjel-közel segít rendben tartani adott esetben az ólmos fáradtságot, a szellemi bénultságot. Az anyagcsere lelassul Hashiomoto esetében, és ennek tünete mindaz, amit érzel. Nem tudok olyan étrend kiegészítőről, ami ezen segítene – kizárólag a hormon. BB Márta

      1. Kedves Márta!
        Köszönöm szépen gyors válaszodat! Igen, szedek gyógyszert, L-thyroxine-t. Bár a vérképem a felírt dózistól rendben van (TSH határokon belüli), a fásultság, tompaság állandó, a hajam kitartóan hullik, hideg intolerancia és ödéma kíséri napjaimat, és még csak a 30-as éveim végén járok… Még nem mertem saját felelősségre emelni a dózist, de már megfordult a fejemben, hogy ne a vérkép legyen a dózis alapja, hanem az, milyen tüneteim vannak, és hogyan érzem magam.
        Ami az étkezést illeti, intolerancia miatt a paleonál is szigorúbb diétát tartok, gabonafélék kerülése mellett ma már tiltólistán van a tej és tejtermékek, tojás, élesztő is. Meglepő módon ezt is lehet ügyesen tartani, amit ehetek, abból bármennyit ehetek, nem hízok. 🙂

        1. Kedves Fairy, A TSH-val lehet nagyon óvatosan esetleg kísérletezni, de annak is természetesen megvan a veszélye, hiszen a szivet igencsak kikészítheti a nagyobb dózis. Amire mostanában kezdek én is rájönni – látva mások tapasztalatait, hogy Hashiomotosnak semmiképpen nem szabad nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étkezést folytatnia. A gabonafélék, a tejtermékek elhagyása teljesen érthető. Élesztőre, miután búzalisztet nem használsz – egyébként sincs szükség, a tojás viszont egy rendkívül tartalmas „super food”, tehát hacsak nem vagy allergiás rá, akkor elhagyni nem kell. Inkább a nyers zöldségeket korlátozd – a paprikát és paradicsomot, káposztaféléket, brokkolit, karfiolt. Viszont mindezeket főve már lehet enni. Szénhidrátnak ajánlom az édes krumplit, a karórépát, a sárga és fehérrépát, a zellert fogyasztani. Nem vagyok dietetikus, ezeket én is mások tapasztalatai alapján idézem ide. Ha alacsony a szénhidrátbeviteled, akkor nem készteted a meglévő pajzsmirigyedet munkára és igen alacsony lesz az alapanyagcsere szinted. Ezeket a megállapításokat a „józan paraszti ész” alapján teszem. Sajnos én mindezeket a hibákat elkövettem. Egész életemben low carb étkeztem, aztán hupsz – volt–nincs pajzsmirigyem. Az egyéb pajzsmirigyes vizsgálatokról írtam a posztokban. Azt neked kell eldöntened, hogy szükséged lesz-e további vizsgálatokra. …, no meg találni kell hozzá egy endokrinológust, aki hajlandó a TSH kérdéskörén tovább lépni.

          1. Kedves Márti!
            Nagyon köszönöm a figyelemfelhívásodat a túladagolás veszélyeire és a szénhidrátbevitel fontosságára!
            A tojásra – bár szeretem nagyon – allergiás vagyok, de az édes krumplit, répákat, zellert nagyon szeretm és rendszeresen eszem.
            Ami az endokrinológust illeti, már biztosan felkeresek egyet az oldalon ajánlottak közül, mert eddig én is csak olyan orvosokkal találkoztam, akik nem láttak tovább a TSH-nál és a gyógyszeres kezelésnél. Szomorú, hogy a diétát sem említette egyikük sem, vajon miért a betegnek kell kitalálnia a kezelést? Utolsó orvosom egyenesen azt állította, hogy a Hashimoto nem is betegség, és a tüneteimet bármi más is okozhatja.
            Köszönom, hogy időt szántál rám, kívánok jó egészséget neked és minden sorstársnak!

  3. Sziasztok!

    Tippet szeretnék kérni tőletek. Van tippetek jó endokrin orvosra, vidéki nagyvárosban -Siófok, Kaposvár , Pécs, Zalaegerszeg, Keszthely, Veszprém – de akár Budapesten is
    A jelenlegi orvosomnak – magánban, pénzért – annyi volt a reakciója a hasimotom-ra és a teherbe eséssel és vetéléssel kapcsolatos kérdéseimre, hogy ” túl sok hülyeséget olvas a neten illetve „Nincsenek ezek összefüggésben”. De azért én szeretnék még valakivel konzultálni illetve a pajzsmirigy ultrahang felvételeket és labor eredményeket megmutatni vagy újat csináltatni. De örülnék, ha nem kellene pénzért „elnézést” kérnem a kérdéseimért.
    Az esetleges tippeket, javaslatokat előre is köszönöm!

    1. Kedves Ditty! Alig van jó endos orvos. Dr. Balázs Csaba felkészültsége kiváló – keress rá a neten. Jómagam Dr. Földes Ivánt keresem fel, ha endosra van szükségem, mert ő bár nem fiatal, de szakmailag jó, ő nem is drága. Márta ui.: Mindketten Budapesten rendelnek. Javaslom még Kulcsár Angélát, aki kifejezetten pajzsmirigyes, mellékvesés, hormonos kérdésekkel foglalkozó terepauta és most már tapasztalt tanácsadóként párhuzamosan végzi az orvosi egyetemet. Alapos. Vele skype-on tudsz konzultálni, mert szegedi ugyan, de Floridában él. Keress rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.