Kunné Bea receptje és képe
Üdítően friss, könnyű, habos nyalánkság, egy szelet biztos nem lesz elég belőle! ☀
Először elkészítettem a krémet:
-
- 60 dkg alma
10 dkg kókuszzsír
1 dl kókusztejszín
1 dl víz
2 tk. zselatin
néhány csepp citromlé
- 60 dkg alma
- Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy lábasba dobjuk az almákat, meglocsoljuk a citromlével, a vízzel és a kókusztejszínnel felöntve puhára pároljuk. Folyamatos keverés mellett a zselatint is hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a forró krémbe belekeverjük a kókuszzsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd botmixerrel pürésítjük.
Piskóta elkészítése:
-
- 4 db tojás
3 dkg porrá őrölt eritrit
3 dkg mandulaliszt
fél mokkáskanál szódabikarbóna
kevés citromlé
csipet só
- 4 db tojás
- Tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket az eritrit 1/3-ad részével és csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék édesítővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a citromlével elpezsegtetett szódabikarbónát. A felvert fehérjéhez adjuk a sárgáját, óvatosan elkeverjük, végül lazán hozzáforgatjuk a mandulalisztet is. Zsírpapírral bélelt, kb 20×30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverésen, 160-175 fokon, 20-25 percig sütjük. Amikor kisült pár percig pihentetjük, majd átfordítjuk egy nagyobb tepsire, lehúzzuk a zsírpapírt óvatosan. Visszafordítjuk az eredeti tepsibe. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor az almás krém már teljesen kihűlt, rákanalazzuk a piskótára. Hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a habot.
Hab:
-
- 4 db tojásfehérje
5 dkg porrá őrölt eritrit
4 evőkanál frissen facsart citromlé
7 gramm porzselatin
- 4 db tojásfehérje
- Vízgőz felett kemény habbá verjük a fehérjéket az összes hozzávalóval, amíg a zselatin feloldódik. Végezetül rákenjük a krém tetejére. Hűteni újból és amikor a hab már kihűlt, fahéjas porrá őrölt eritrittel szórjuk.
Almás krém receptje Barbitól, kis változtatással: http://sutemenyeskert.cafeblog.hu/…/falatnyi-mennyorszag-a…/
Megjegyzés: A Tökéletes Egészség Diéta ajánlása szerint az eritrit helyett akár rizs, tápióka szirupot is használhatsz. Mértékkel magliszt is belefér a TED-be, így a Paleo fúziómba is. A magam részéről biztosan nem főzném meg az almát, hanem összeturmixolnám és citrommal meglocsolnám. Így nem kellene főzött gyümölcsöt használni. BB Márta