Zabaglione babapiskótával és málnapürével

A személyes ismeretség rengeteget jelent. A napokban megismerkedtem Dallával, és örömmel tettem ígéretet arra, hogy az ő blogjáról is megosztok veletek recepteket. A Dalla cucina per te blognak van egy paleos „fejezete” – közel 300 recepttel. Lássuk akkor azt a receptet, amit most elsőre kiválasztottam nektek.

zabaglione_malnapure2

Zabaglione … Kattints ide!

savoiardi_making1

Egy ilyen formára fáj a fogam, mert nem tudok róla, hogy Magyarországon lehetne ilyent kapni?! Dalla Németországban él.

A receptben találtok babapiskóta receptet is, amit ha van formátok, akkor megsüthetitek otthon. Sajnos eddig még Magyarországon nem találtam ilyen formát. Csak babapiskóta kiszúróm van, amit kizárólag gyúrt tésztához lehet használni. …, szerintem gond egy szál se, mert kocka formában megsütött piskótát is tehetünk a krémbe.

Babapiskóta (Savoiardi) {cukor- és lisztmentesen, hagyományos recept} 3 db tojás 1 ek cukor(pótló), lehet több is + 1 tk kókuszvirágcukor (elmaradhat) 1 ek (12 g) kókuszliszt 1 enyhén púpozott ek (15 g) tápiókakeményítő 2 ek mandula, őrölt 1 mk kezeletlen citrom reszelt héja (most készen vett, bio) 2 ek vaj / kókuszzsír, olvasztva

1. A sütőt alsó-felső állásban felkapcsolom 180 °C-ra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek vagy enyhén, papírtörlővel kizsírozok egy eclair-sütőformát. (Most Städter eclair-babapiskóta sütőformát használtam.) 2. Egy tálkában összekeverem a mandulát, a kókuszlisztet és a keményítőt. 3. A vajat/kókuszzsírt egy pici tálkában megolvasztom. 4. A tojásokat egy magasfalú keverőedénybe teszem. 5. Hozzáadom a cukrokat és a citromhéjat és magas fokon kézi robotgéppel addig verem, míg fehér habot nem kapok és a hab a többszörösére nem, de ne legyen még teljesen kemény. 6. Az olvasztott vajat hozzákeverem a habhoz. 7. A mandulás keveréket fakanállal óvatosan hozzákeverem a tojáshabhoz. 8. Egy evőkanállal megtöltöm a sütőforma mélyedéseit, betolom a sütőbe és kb. 15-17 percig sütöm. Akkor jó, ha már barnul a széle. Ha nincs formánk, akkor több keményítő kell bele (legalább 1 ek-nyi), és habzsákból tudjuk a masszát a tepsire nyomni. 9. Kiveszem és rácson hagyom hűlni. Ilyenkor még puha, de másnap, elölhagyva ropogós lesz.

Málnapüré kb. 150 g (fagyasztott) málna 1 ek cukor(nak megfelelő édesítés, most 1 tk méz + 1 tk eritrit) 1 ek málnalikőr (elhagyható)

1. A fagyott málnát a cukorral és a likőrrel (ha használunk) késes aprítóba teszem és pürésítem. Mire kész a zabaglione, felolvad, de még hideg marad és tálalható is.

Zabaglione 4 db tojássárgája (közepes méretű) 4 ek cukor(nak megfelelő édesítés, most 1,5 ek eritrit + 1 lapos tk kókuszvirágcukor) pici vaníliakivonat (elhagyható) 60 ml-80 ml száraz marsala  pici őrölt fahéj szóráshoz (elhagyható)

1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját beteszem egy hevíthető tálba (az IKEA Blanda sorozat nemesacélból készült táljait használom erre a célra, mérettől függően), amit vízfürdőbe lehet tenni. 2. Egy megfelelő méretű fazékba kevés forró vizet öntök, úgy, hogy a rajta levő tál ne érjen bele a vízbe és alacsony hőfokon felforralom, hogy a víz csak gyöngyözzön. 3. A tojássárgájához adom a cukrot / édesítőt, a vaníliát (ha használjuk), a marsalát pedig kimérem és a kezem ügyébe teszem. 4. A sárgáját a botmixer alacsonyabb fokozatával addig verem, míg fehér és habos lesz, ez pár perc. 5. A tálat a fazékra teszem, beleöntöm a marsalát és tovább verem a vízfürdő fölött, míg a hab félkemény, a térfogata pedig a többszöröse nem lesz. Ekkor kész, a tálat leveszem a vízről, mert ha tovább rajta marad, az alja rántottás lesz.


Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.