Tudnod kell, hogy a zabpehely liszt „fojtós”, ezért a lisztek keverésének arányán változtathatsz. Finom lett a kenyér, de éppen a zab miatt valamelyest morzsálódik. A zabban lévő aveninre gluténérzékenyek – főleg gyerekek – rosszul reagálhatnak.
Hozzávalók:
- 50 dkg zabpehelyliszt
- 25 dkg paleo liszt – pl. szezámliszt, mandulaliszt, tökmagliszt, makadámdió liszt – a többi lisztet nem ajánlom keverésre
- 14 g szárított élesztő
- 1 ek. cukor, melyet az élesztő gombák megesznek
- 1 ek. só
- 0,5 l víz
- 2 ek. lenmag
- 1 dl kókuszolaj vagy sertészsír
- Hántolt tökmag a cipók tetejére – opcionális!
Elkészítés:
- A liszteket összekeverjük.
- A lisztbe keverjük a sót is.
- A keverékbe vájt mélyedésbe szórjuk az élesztőt és a cukrot, majd az egészre ráöntjük a fél liter vizet.
- Hagyjuk így állni kb. 10 percig, majd dagasszuk össze a tésztát úgy, hogy öntsük a tésztába az olvasztott zsiradékot is, valamint a lenmagot.
- Tépkedjünk öklömnyi tésztát és formázzuk hengeresen, muffin forma esetén golyókat formázzunk.
- A sütőformákat papír segítségével egyenletesen kenjük ki zsiradékkal, és helyezzük a tésztát a formákba.
- A tetejét megszórhatjuk hántolt tökmaggal.
- 220 fokra előmelegített sütőben – 160 fokon süssük kb. 30 percet a kenyeret.
Ezt a sütőformát a Cookori.com játékán nyertem 😀