A cukorbeteg cukorbetegsége TED-del

cukorbetegségAlacsony Ch-tartalmú ételek; Harc a cukorbetegség ellen c. posztomat 2014 májusában írtam. …, s miután még ekkor sem tudtam elszakadni a túlzott húsfogyasztástól, folyamatosan beleestem a számomra oly rossz low carb paleo csapdájába.

Táplálkozásbeállítással foglalkozó paleos barátom megerősített abban, hogy ami nekem a természet jelzéseiből érzékelhető, az tudományosan is igaz, miszerint a pajzsmirigy betegeknek a low carb paleo nem jó!!! A magam részéről csak „anekdotikusan” és nem tudományosan vagyok képes arra, hogy alátámasszam ezt az igazságot. Ahogy már a low carb-bal való küzdelmemet leírtam – a bélflóra tönkretétele szempontjából – az „Én hibás low carb paleom” posztomban, most hadd világítsam meg ezt a témát a cukorbetegség kezelése okán.

Az igaz, hogy minél kisebb cukor- vagy szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk, annál kisebb a kívülről jött cukor terhelés, de …

  • Kérdés, hogy milyen állapotban van a hasnyálmirigyünk és  az inzulin receptoraink?
  • Mozgunk-e eleget?
  • Milyen más betegségeink vannak?
  • Hány évesek vagyunk?

Ami nem jó:

  • Sok fruktózt és gyümölcscukrot fogyasztunk.
  • Annyira sok szénhidrátot és nem a napszaknak megfelelő időben eszünk, hogy a szervezet nem képes elégetni a cukrot.

Hogyan normalizálhatjuk a cukorszintünket?

  • A Tökéletes Egészség Diéta megtanított arra, melyben az étkezésem arányai: 75% zöldség (főleg gyökérzöldség), 25% tojás, hús, némi gyümölcs (esetleges!), hogy cukorbetegként ezt az életmódot is követhetem.
  • Igaz az az állítás, hogyha nem társul megfelelő mozgás – csak akkor emelkedik a cukrunk.
  • Amennyiben este 6 után – mondjuk 8 óra magasságában vacsorára valamilyen magasabb szénhidrát és cukortartalmú ételt választok, mint pl. 1 db banánt, akkor számolnom kell azzal, hogy másnap reggel az éhomi cukrom 7.1 és 7.4 körüli értéket fog mutatni.
  • Ha biciklizni megyek – ezt tessék öreglányosan, de igencsak tempósan elképzelni -, akkor pl. mértem épp a múlt héten 4,9-es cukrot hazatértemkor. Ilyenkor 100%, hogy nem megyek el itthonról üres gyomorral tringázni, hanem biztosan valamilyen kalóriadús ételt – pl. sütőtököt, céklát, banánt eszem. Ha nem ezt tenném, akkor a mondjuk 10 km-es bringa után 8 egész fölött lenne a cukrom. Ekkor a mutató azt az értéket jelezné, hogy mennyi cukrot szabadított fel a mozgás a szervezetemből. Erre érdemes figyelni kardiológiai terheléses (futás, bicikli) vizsgálat előtt is!
  • A vitaminok kérdésében mindig a hektikusság híve voltam, de már lassan fél éve egy rendszert vezettem be a vitaminszedésbe. A szedett vitaminok megítélésem szerint jól befolyásolják a cukorszintemet. 3.000 — 6.000 ugr D vitamin, B-komplex vitamin, Mg citrát, Calcium Sandoz a lábujjaim időszakos görcsölése miatt, Q10. Ez az én vitaminszedésem, ne tessék ebből általánosítani, hanem tessék egyénileg mindent kikísérletezni!!!
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “A cukorbeteg cukorbetegsége TED-del”

  1. Szia Márta !
    Csak és kizárólag a saját tapasztalataim annak fényében, hogy a legutolsó részletes laborom csillag nélküli lett. Mondjuk ezt az elmúlt hónapok történései tükrében el is vártam magamtól. És bejött. A kicsit keményítőkkel (batáta, sütőtök) kiegészített szigorú paleómat a minden napos kb. 40 perces mozgás egészítette ki. Napközbeni idő hiányában ezt úgy oldom meg, hogy kb. a vacsora (fél hat-hat) után 1 órával elmegyek egy 40 perces nagyon intenzív gyaloglásra az egyik kutyinkkal. Ugye kb. ilyenkor kezdene felszívódni a vérbe az ami, de nem nagyon tud, mert legyalogolom, ill. heti kétszer vízi torna. Utána mindig vércukor-mérés, változó, 4,3 és 5,5 közötti. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nálam a 4 alatti vércukor remegéssel és rosszulléttel jár, nem tudom ezzel más hogy van. Nekem 4 felett jó. Mindezt minimális bogyós gyümölccsel , sok vitaminnal és étrend-kiegészítővel érem el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.