Köles-hajdina kenyér – nem paleo, de gluténmentes

Az örök kísérletező kedv visz mindig abba az irányba, hogy kipróbáljak – bár eredetileg nem paleo -, de kellő odafigyeléssel jól hasznosítható és alternatív alapanyagokat. Különösen a hajdinának karakteres íze van, tehát ezt a „teljes kiőrlésű” kenyérhez hasonló állagú kenyeret meg kell szokni.

2018 októberében azt gondolom, hogy jelenleg tök jól elvagyok mindennemű kenyér nélkül. A kenyér összetétele nem paleo, de akár egyszer ismét ráfanyalodom.

A hajdináról -, … akkor mi van???

A köles – Házipatika

"... A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó, egyik legrégebben termesztett gabonánk. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít, az emberiség egyharmada fogyasztja rendszeresen. Európában az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították, pedig nekünk magyaroknak is, egészen az ősidőktől, kedvelt napi élelmünk volt.
Élettani hatásai: ... A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, valamint csecsemők is ehetik a belőle készített nyákot.
Könnyen emészthető, és magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.
... A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott), a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. Ezért ilyen jellegű problémák esetén ajánlott naponta többször is fogyasztani! A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó és rákmegelőző hatása is ismert. A köles vitalizálja tüdőnket, légzésünket is. ...
 Ebben a kenyérben lassan felszívódó szénhidrátok vannak, és számomra  pillanatnyilag ez a legeslegfontosabb!
Hajdina:Tápanyagok/100g: 343 kcal energia, 3g zsír, 71g szénhidrát, 10g fehérje, 13g élelmi rost.
GI: a párolt hajdina glikémiás indexe 50 körül alakult, a 100% hajdinalisztből készült tésztáé 59 volt.
Köles: Tápanyagok/100g: 378 kcal energia, 4g zsír, 73g szénhidrát, 11g fehérje, 8g élelmi rost.GI: 62-71 között van a hántolt, párolt köles glikémiás indexe. Ahogy feljebb is írtam, ha lisztként használjuk, akkor magasabb a GI.
http://www.mindenmentes.hu/2012/10/glutenmentes-es-glikemias-indexrol.html

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 1/2 csésze (2,5 dl) kölest forró vízzel alaposan át kell mosni, majd mint a rizs főzésénél a szárazanyagnál dupla mennyiségű vízzel meg kell főzni. Amikor a víz már forr, akkor zárjuk el a lángot, fedjük le a kölest, és szép lassan magától a forró víztől meg fognak duzzadni a magok.
  • Ehhez a mennyiséghez szintén 1/2 csésze hajdinát finomra darálj meg.
  • Ezután 2 evőkanál chia magot és 2 evőkanál darált lenmagot, vagy lenmagpelyhet keverj az eddigiekhez. Ha nincs chia-magod, akkor 4 evőkanállal lent tegyél a keverékhez.
  • 1 ek. zsírt keverj a tésztához, és ízlés szerint sót és szemes vagy őrölt köménymagot.
  • Végül 1 tk. szódabikarbónát hozzácsavart citrommal is tégy az alapba.
  • Önts fél liter vizet a tésztához és hagyd megduzzadni.
  • Zsírpapírral kibélelt mély kenyérsütő formába egyengesd el a kenyértésztát. Érdemes inkább széles és nem magas formát választani, hogy a tészta ne legyen túl magas, mert rizikós, hogy át fog-e így sülni?!
  • Előmelegített sütőben – 160-170 fokon – közepes lángon süsd a kenyeret kb. 30 percet, majd a végén kb. 5 percet süsd nagy lángon – 200 fokon. A kenyérre sülés közben nyugodtan nézz rá.

 

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Köles-hajdina kenyér – nem paleo, de gluténmentes”

  1. A 1/2 csésze jelölés az én mérőpoharamon 1 dl és 1,5 dl közé esik, tehát nem 2,5 dl. Akkor most melyik a helyes a 1/2 csésze vagy a 2,5 dl?
    Mennyi sót kell beletenni? Nem tudom mennyi az ízlés szerint, mert most sütöm meg először ezt a kenyeret.
    Egy egész citrom levére van szükség hozzá?
    Köszönöm.

    1. Kedves Éva! Nem ördögtől valók az általam használt jelölések, de elfogadom, hogy miután írod is, hogy először sütöd a kenyeret, fűzök hozzá némi magyarázatot. A blogomat nem üzleti céllal írom, de rendben van mindig legyünk pontosak. 😀 A konyhai zsargon, amikor azt mondja, hogy fél csésze, akkor az egy átlagos 2.5 dl-es bögre/csésze fele mennyiségét jelenti. Az aztán már végképp tényleg ízlés kérdése, hogy mennyi sót tegyünk egy ételbe. A nyers alapanyagot meg lehet kóstolni, hogy elég sós-e?! Egy kenyérbe egy lapos evőkanál só megfelelő mennyiség, de én pl. imádom a sós dolgokat, így biztosan egy picivel többet tennék a tésztához. A citrommal kapcsolatban ez szerepel a receptben: Végül „1 tk. szódabikarbónát hozzácsavart citrommal is tégy az alapba.” A citromra azért van szükség, hogy a szódabikarbóna felpezsegjen és aktivizálódjon. Szó nincs itt egész citromról. Jó, hogy szóltál, szívesen pontosítok; ha még bármilyen kérdésed lenne, akkor írj. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.