Zselés nyers almatorta

A képen a szezámmagos verzió látható, a pohárban pedig hideg gyümölcstea van, mielőtt valaki is borra gondolna :-D

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 6-7 szem közepes alma – ez kb. 45 dkg – Hámozzunk meg és vágjuk vékony lapokra, majd locsoljuk meg egy egész citrom levével.
  • 10 dkg szezámpehely vagy apró szemű szezámmag. Érdemes szezámpelyhet beszerezni, mert a textúrája a süteményben sokkal selymesebb lesz. A szezámpelyhet 1 evőkanál kókuszzsíron világosra pirítsuk meg, majd adjunk hozzá 2 evőkanál eritritet. Béleljünk ki fóliával egy mély formát és egyengessük el benne a pirított édes szezám keveréket.
  • AIP-ban 10 dkg földi mandula panírt (a durva őrlés miatt nem a lisztet!) kókuszzsíron pirítsuk meg. Miután a földi mandula édes, ezért nem igényes külön édesítést. Béleljünk ki fóliával egy mély formát és egyengessük el benne a pirított foldi mandulát.
  • A citromos cikkekre vágott almát terítsük szét a szezámos /földi mandulás alapon.
  • 4 zacskó Oetker zselatinlapot haszáljunk (24 lap) – szándékosan nagy mennyiség, mely pótolható étkezési zselatinnal, és gondolom sokkal gazdaságosabb is. (A zselatin fogyasztásának nagy jelentősége van!) – A zselatinlapokat az előírás szerint használjuk – hideg vízben áztatás, forró vízben feloldás + ízlés szerint eritrit (AIP-ban ne!) 3-4 ek. Természetesen használhatunk csak étkezési zselatint – 2 alpos evőkanál/4 dl víz – így számoljunk.
  • A szezám-almás/földi mandulás-almás alapra szórjunk kandírozott narancshéjat, mint ahogy én tettem, vagy pikánsabbá tehetjük AIP-ban a sütit mézeskalács fűszerkeverékkel is.
  • Legvégül a zselatint öntsük rá a süteményre és hagyjuk, hogy megdermedjen. A folyékony zselatin átjárja a „tésztát”. Lehűtve különösen finom!
  • Amikor kész, akkor ügyesen emeljük ki a fóliával együtt a formából a süteményt és ízlés szerint vágjuk fel.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.