Xukor, mint a cukor alternatívája – xukor a biobolt e-tar-on

A hagyományos cukrok kiváltása, főleg sütemények elkészítésekor nagy fejtörést okoz a háziasszonyoknak. Számos édesítő létezik a piacon, melyeknek állaga, adagolása, mellékíze, káros mellékhatásai rontják azok használhatóságát.

A jó hír az, hogy a Xukor 1:1 arányban válthatja ki a hagyományos cukrot, ellenben 40%-kal kevesebb kalóriát, 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor (240 kal/100 g). Már csak hab a tortán a 7-es ! Glikémiás indexe, mely cukorbetegek számára is ajánlott édesítőszerré teszi.

Mi is ez pontosan?

A Xukor márkanév. Ez alatt forgalmazott termék, 100 % xylitol tartalmú, garantáltan európai gyártásból (nem csupán csomagolás), és garantáltan fa alapanyagból készül, mely nem mondható el a ma a magyar piacon kapható szintén Xylitol tartalmú termékekről.

A Xylitol magyar neve Xilit, köznyelvben nyírfacukor néven is ismert, melyet származásából adódóan kapott. A magyar piacon információnk szerint, kristályos állapotban árult nyírfacukrok alapanyaga a kukoricacsutka, származási helyük Kína, vagy megjelölés hiányában ismeretlen.

Mire használhatjuk?

Egyetlen megkötéssel kell számolnunk, miszerint sem a gombák, sem a baktériumok (ez fontos előnye is), nem bontják, így keltészták készítésére alkalmatlan.

Minden más hagyományos cukor alkalmazási esetben, helyettesíthetünk, lecserélhetjük egészségtelen cukrainkat.

Teljesen mellékíz mentes, hideg folyadékokban is könnyen oldódik. Egyesek szerint enyhe hűvös utóíz kíséri fogyasztását.

Bár mindenféle hatóság véleménye alapján korlátlan mennyiségben fogyasztható, egyes személyeknél az első pár használata hasmenést okozhat. Nem javaslom pl. limonádé készítését, ha csak nem célunk “a hatás” kiváltása 🙂

Ezek ismeretében gyermekeknél napi 45 gr, felnőtteknél 150-200 gr az ajánlott napi fogyasztható mennyiség. A Xukor használata során az első két vagy négy hét alatt fokozatos mennyiségnövelés javasolt, mielőtt 100%-ban felváltaná a cukrot.

Az interneten keringenek információk, hogy kutyákra káros lehet. Ezekben van igazság. Ugyanúgy nem adható, mint bármely más cukor, vagy pl. csokoládé, mert megzavarhatja házikedvencünk vércukor háztartását.

Xukor, vagy Stevia

Szerény véleményem szerint is-is. Xukor azért, mert biztos forrásból, 1:1 arányban kiváltható hagyományos cukor, kedvező élettani hatású és mellékízmentes.

Stevia azért, mert olcsóbb, 95% tisztaság felett mellékízmentes, és mert nagy menyiségben sem okoz hasmenést 🙂

Nekem személy szerint, még nem sikerült megnyugtatóan megbízható forrásból steviát vásárolnom, de ami késik, nem múlik.

Hol juthatok hozzá?

pl. a biolt-etar.hu-nál

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Xukor, mint a cukor alternatívája – xukor a biobolt e-tar-on”

  1. Nagyon szeretném kiváltani a cukrot, de nem merem használni a xillit-et. Ugyanis szalicilát-allergiám van, és mivel a nyírfakéreg hatóanyaga szalicil, gondolom, hogy a xillit is tartalmazza. Mit tudtok erről? Ugyanígy vagyok a körömvirágos készítményekkel is, hisz azok is szalicilesek. Várom hozzászólásotokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.