Császárhús vagy csülök zöldségágyon

Egy alkalomra 6-8 személy részére, vagy több alkalomra kevesebb személynek, mert melegen és hidegen is kiváló. Ebből az ételből a családtagok zöldséget és húst esznek, mert ők nem ketogéneznek, én pedig napokig fogom enni a bőrös húst, különösen a ropogós pörcöt és zsírt, mert ketogénezek. AIP-ban kizárólag sózással és a zöldekhez adott hagymafélékkel lesz ízletes ételed!

Hozzávalók:

  • 2 kg bőrös seréscomb vagy 1,5-2 kg-os füstölt sertés csülök
  • 1-1,5 kg vegyes zöldség – pl. sárgarépa, fehérrépa, karalábé, édes burgonya, póréhagyma, hagyma, fokhagyma gerezdek
  • Fűszerek:
    • Comb esetén – só, bors, max 1 ek. édes paprika, 1 kk. chili
    • Csülök esetén – kizárólag bors, mert a csülök a füstölés miatt ízes
  • AIP-ban: só legyen a fűszer és nyers húst piríts – lehet kapni nyers császárt és csülköt is!

Elkészítés:

  • A húst egy mély lábasban, vízzel teletöltve, 1 órát előfőzzük.
  • Közben előkészítjük a zöldségeket – megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  • Egy mély edénybe (nekem van vaslábasom, ami az egyik lehető legjobb főzőedény!) beletesszük bőrével lefelé az előfőzött húst, amit sóval, borssal, paprikával fűszerezünk; A vegyes zöldséggel körberakjuk, majd annyi vizzel leöntjük, hogy az ételt ellepje.
  • Fedő nélkül a sütő legalsó fokozatán – 150 fok – 2 órát főzzük az ételt, majd 2 óra után a húst az edényben megfordítjuk és a már puha bőrét kockázva bevagdossuk. Visszahelyezve most a bőrös rész kerül felülre.
  • További 2 órát főzzük-sütjük 150 fokon.
  • Amikor kivesszük az ételt, akkor annak a képen látható módon kell kinéznie.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.