Kunné Bea receptje és képe
Hozzávalók:
- 8 db tojás szétválasztva
- 8 evőkanál víz
- 80 gramm porrá őrölt eritrit
- 2 teáskanál konjak liszt
- 10 dkg darált kókuszreszelék
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna + citromlé
csipet só
Töltelék:
- 10-12 db közepes méretű, savanykás alma
ízlés szerint őrölt fahéj - 4 teáskanál eritrit
- 1 csapott teáskanál aszkorbinsav
- 3 evőkanál útifű maghéj
- csipet só
A piskóta elkészítése:
- 10 dkg kókuszreszeléket kávédarálón ledaráltam, 2 teáskanál konjak lisztet hozzákevertem, félretettem.
- Tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjéket csipet sóval, 40 gramm porrá őrölt eritrittel keményre felvertem.
- A 8 db tojássárgáját 40 gramm őrölt eritrittel felhabosítottam, majd 8 evőkanál vízzel tovább kevertem.
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbónát felfuttattam citromlével, hozzáadtam a kikevert sárgájához.
- Majd a felvert tojáshab harmadával és a kókuszreszelékes keverékkel, a kézi habverő legalacsonyabb fokozatával simára kevertem.
- Végül óvatos mozdulatokkal beleforgattam a maradék tojáshabot.
- A piskótatésztát egy zsírpapírral bélelt nagy tepsibe simítottam.
- Előmelegített sütőben, 160 fokon, 30-35 percig sütöttem. Az utolsó 10 percben a sütőt kikapcsolva, csukott ajtó mellett, tovább szikkasztottam.
- Amikor elkészült a piskóta, egy másik tepsire átfordítottam, lehúztam róla a zsírpapírt. Visszafordítottam és a tésztát félbevágtam. Így lett alja és teteje a sütinek.
Töltelék elkészítése:
- Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeltem, nem pároltam meg a gyümölcsöt.
- Fahéjjal, 4 teáskanál eritrittel, 1 csapott teáskanál aszkorbinsavval, csipet sóval ízesítettem.
- Körülbelül 3 csapott evőkanál útifű maghéjat kevertem hozzá. Ez felszívja az alma levét.
- Egy megfelelő méretű tepsibe került a piskóta egyik fele, rásimítottam az alma tölteléket, végül a piskóta másik felét is óvatosan rányomkodtam.
Szinte azonnal szeletelhető, de hűtve is nagyon finom!