Nem olcsó édesség, amit készítettem, de megállja a helyét vendégváró desszertként is. Meg lehet tálaláskor még koronázni paleo tejszínhabbal is.
Hozzávalók:
Az amerikai paleocsintához:
- 50 dkg gesztenyeliszt
- 2 ek. (4 dkg) útifűmaghéj
- Csipet só
- Szódavíz
- Zsiradék a paleocsinta sütéséhez
A töltelékhez:
- 4 ek. NaturCookta kakaó
- 2 ek. NaturCookta kakaóvaj
- 3 ek. eritrit
- 5 szem sárgabarack
- 1 ek. NaturCookta pektin
- 1 dl víz
- 1 bögre dió
Elkészítés:
- Keverjük össze a paleocsinta hozzávalóit és legalább fél órát hagyjuk állni, míg megduzzad. Szódát, annyit öntsünk a tésztához, hogy a tészta túlságosan folyós ne legyen, de ne is álljon meg a kanál benne, tehát könnyen önthető legyen!
- Forró – lehetőleg teflon – palacsinta sütőben süssünk kis méretű amerikai paleocsintákat.
- A paleocsintákat pohárral szabályos kör alakúra kiszaggathatjuk és a keletkező „selejtet” csíkokra vághatjuk. Lehet mindezt jóval egyszerűbben is csinálni – természetesen.
- A kakaó, kakaóvaj, eritrit összeöntése után kis lángon összeolvasztjuk a csokoládét és a korongokat meglocsoljuk vele.
- A diót nylon zacskóba tesszük és klopfolóval durvára aprítjuk.
- A barackot nyersen használjuk fel: – kézzel vagy botmixerrel összetörjük, a vízzel felöltjük, hozzáadunk pektint és alaposan összekeverjük; így egy nyers dzsem lesz a végeredmény!
- Összeállítás:
- Tésztacsíkokat helyezünk a mély tál aljára.
- Megszórjuk dióval.
- Ismét tésztacsíkokat teszünk a tálba.
- A következő a barack dzsem elhelyezése.
- Csokoládés korongokat az alapra halmozzuk.
- Középre teszünk egy kanálnyi dzsemet.
- Az egész édességet megszórjuk dióval.
Megjegyzés:
A receptben kevés édesítő szerepel, mert maga a gesztenyeliszt elég édes, de természetesen további eritritet lehet használni.