A belsőségek közül a májat szeretem a legeslegjobban. A pecsenye kacsamáj nagyon finom és megfizethető! A hízott kacsamájnak van horribilis ára. Kilóját piacon – Budapesten a Fehérvári úti – 1.200 Ft/kg-ja, az Auchanban pedig 1.400 Ft/ kg-ja lehet kapni. Miután a kerületemben van Auchan, de egyébiránt át mehetnék Budára is, a közelebbit, de a 200 Ft-tal drágábbat választottam. Rögtön veszek ilyen alkalmakkor 1 kg májat és néhány nap alatt elfogy. Az elkészítése a lehető legegyszerűbb.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Daraboljuk fel – nem apróra – a májat.
- Hevítsünk fel 1 ek. zsiradékot – pl. sertészsír, kacsazsír stb,
- Dobjuk rá a máj darabokat és forgassuk meg a zsírban.
- Miközben pirul – ízlés szerint – hagyományosan: őrölt borssal és kb. 1 tk. piros paprikával szórjuk meg a májszeleteket; AIP-ban pedig majoránnával.
- Fordítsuk meg a májat, majd pirítsuk tovább és ismét szórjuk meg fűszerrel.
- Addig süssük, míg a saját levét elfövi.
- Tálaláskor kakukkfüvet és bazsalikom levelet tettem díszítésként a tányérra.
- FONTOS! – a májat csak tálaláskor szabad sózni, mert különben megkeményedik!!!