A NoCarb piskóta tésztája gyakorlatilag kizárólag a tojások kalóriáját tartalmazza. A töltelék lehet jóval kisebb kalóriájú, mint a dió és a sárgabarack. A töltelékre a variációk sora végtelen. Amennyiben a tölteléket is igen alacsony kalóriájúvá kívánjuk tenni, akkor javaslom pl. vaníliás tökpuding vagy cukkini puding készítését. A puding akár kakaóval is kikeverhető! Ez utóbbi töltésnél kifejezetten low carb sütemény lesz a végeredmény.
Lehet vásárolni NoCarb rostmixet is készen, előre kikevert liszt. Remekül lehet vele sütni. A benne lévő szentjánoskenyér por határeset, kompromisszum, ez volt a mai tészta kísérletem egyik oka, a másik pedig az, hogy a saját keverés olcsóbb!
Hozzávalók:
- 6 db M-es tojás
- 5 ek. – 10 dkg NoCarb liszt
- 2 ek. útifűmaghéj liszt (Lisztet szerezz be, mert maga az útifű nem jó ehhez!)
- 2 ek. bambuszrost
- 1 késhegyni szódabikarbóna
- 1 tk. citrom
- Csipetnyi só
- 1 késhegynyi vanília
- 1 ek. rum vagy rumaroma (A rum szesztartalma sütéskor elillan!)
- Ízlés szerint eritrit vagy xukor0 stevia
- Porxukor
A krém opcionális – jelen esetben diókrém nyers turmixolt sárgabarackkal.
Diókrém hozzávalói és elkészítése:
- 20 dkg dió, addig őröljük egy erős robotgéppel, míg krémszerű masszát nem kapunk; a mai sütihez csak 10 dkg-ot használtam.
- A krémet kikeverjük ízlés szerinti édesítéssel.
- Mélyhűtőben is kiválóan tárolható, tehát a maradék 10 dkg-ot mélyhűtőbe tettem.
Elkészítés:
- A tojásokat beleütjük egy tálba és a citromlé és a csipetnyi só hozzáadásával hosszan felverjük. Így is jó állagú alapot kapunk, csak a tojások habosítása tovább tart.
- A habos tojáshoz hozzákeverjük az édesítést, a vaníliát, az aromát.
- Kanállal, óvatosan, szórással hozzáadjuk a nocarb lisztet, összekeverjük és várunk néhány percig, amíg látjuk, hogy duzzadni nem kezd a massza.
- Ezután a tésztához szórjuk az útifűmaghéjat és a bambuszrostot is, végül a szódabikarbónát.
- A tojás mérete – vizes anyaga különböző lehet, tehát a tészta állagát tekintve törekedjünk arra, hogy még önthető maradjon. Pici vízzel, vagy ellenkező előjelnél kevés liszttel manipulálhatunk.
- Zsírpapírral kibélelt sütőedénybe öntjük a piskóta tésztáját, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
- A diókrémet kikeverjük a sárgabarack velővel.
- A piskótát deszkára borítjuk, kettévágjuk és megkenjük a krémmel
- A tetejét Porxukorral szórjuk meg.
Kedves BB!
Megkaphatnám a saját keveréked receptjét? Köszönöm!
Kedves Ildi, Éppen ebben a receptben, amihez hozzászóltál – írtam le a saját keverékemet. Nem tudom, hogy mit néztél el?! 😀 Semmi baj, szólj, ha én nem értem. Márta