Gesztenyés sertésragu Ardèche-ből
(Sauté de porc à la Cévenole)
600 g sertéshús (tarját használtam)
1 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
100 ml száraz fehérbor*
2-3 ek gesztenyeliszt
200 g főtt, natúr gesztenye
só, frissen őrölt bors
- A húst nagyobb kockákra, a sárgarépát apró kockákra, brunoise-ra vágom.
- Serpenyőben vagy lábasban kevés olajat hevítek, beleteszem az apróra vágott hagymát és félig megpirítom. (Ebben a fázisban is beletehetjük a zúzott fokhagymát, én később, főzés vége felé szoktam.)
- Hozzáadom a répát, majd pár perc múlva a húst is. Fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a bort (még nem az egészet) és úgy párolom tovább. Bő óráig, alacsony hőfokon párolom, míg a hús puha lesz. Közben annyi folyadékot adogatok hozzá, hogy maradjon alatta. Sózom és borsozom.
- Vége felé kevés vízben elkeverve beleteszem a gesztenyelisztet és annyi folyadékot, hogy sűrű mártás legyen alatta. Megkóstolom és ízesítem, ha kell.
- A végén beleteszem a gesztenyét és óvatosan, rázogatva elvegyítem.
Sima burgonya a körete, bár én inkább sült gyökérzöldséget adnék hozzá.
Köret nélkül 3, körettel talán 4 adag
*A szesztartalom főzés közben elpárolog!