Toszkán mandulás kekszek

toscanmandulas

Dalla receptje

Hozzávalók és elkészítés:

  • 160 g mandula (héjas vagy hámozott)
  • 100 g eritrit (vagy más édesítés, hagyományosan 160 g cukor)
  • 2 tk méz*
  • 1 db tojásfehérje (M-es), esetleg 2
  • 2 db tojássárgája (M-es)
  • 30-40 g hámozott pisztácia, vagy fenyőmag

1. Aprítóban durva porrá őrlöm a mandulát és a cukrot.
2. Egy tálba teszem, hozzáadom a villával enyhén felvert tojásfehérjét és a mézet, majd jól elkeverem. Lefedve beteszem a hűtőbe, hogy a tészta homogén legyen, ehhez elég 1-2 óra (de bent hagyhatjuk egy éjszakára is).
3. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra (légkeverésen 155 °C). Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
4. A hűtőből kivett masszából 16 kis gombócot formálok. Ez úgy a legkönnyebb, hogy lemértem a tésztát, elosztottam 16-tal és mérlegen kimértem. Két tenyér között kis golyókat formázok.
5. A mandulagolyókat megkenem tojássárgájával és meghempergetem a durvára tört pisztáciával (vagy fenyőmaggal). (Egy hústűt beleszúrtam a golyókba, ecsettel mindenhol bekentem őket a sárgájával és kiskanál segítségével rászórogattam a pisztáciát.)
6. A kész golyókat sütőpapírra ültetem és addig sütöm, míg barnulni nem kezd, nálam 12 perc volt. Az sem baj, ha nem sült át teljesen, viszont az enyhén pörkölt kéreg igen finom tud lenni.

16 mandulagolyó lesz belőle

* Paul Jaminet TED-je szerint a méz használható.; aki kerülni akarja Szendi Gábor szellemében, az hagyja ki a receptből.

Print Friendly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.