Hagyományosan Karácsony előtt – immár ötödik alkalommal gyűlünk össze paleosok, mely alkalommal évek óta egyik kedves barátunknál batyus bulit tartunk. Amennyiben a buli előtt bármelyikük olvassa a receptet, nos, én ma a kb. 12-15 fős társaságnak ezzel a kreációval kívánok kedveskedni.
A képen a család adagja látható, nyilván, hogy nagyobb kompániának ennél lényegesen nagyobb mennyiségre lesz szüksége.
A salátához viszek magammal NoCarb rost zsemlét, mellyel a salátakeverékhez hasonlóan nem fogom megszegni a ketogén paleo diétámat.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Kacsasült:
- 0.5 kg kacsamellet a hájas kockázva vagdossuk be, majd mély lábosba (pl. vaslábos) helyezzük el a zsíros részével lefelé fordítva.
- Süssük addig közepes lángon – résnyire nyitva hagyott fedő alatt, amíg a zsírja ki nem sül.
- Fordítsuk meg a kacsamellet és öntsünk a zsírhoz 1.5 dl langyos vizet.
- Főzzük-süssük – kis lángon – puhára kb. 30 percig, míg a víz a kis résen át el nem párolog.
- A fedőt levéve tegyük be a kacsamellet ismét hája részre fordítva a sütőbe és süssük közepes lángon kb. 20 percig.
- Amikor a bőr ropogós, akkor hagyjuk a mellet a sütőben kihűlni.
- A kihűlt mellet vágjuk vékony szeletekre, mely szeleteket jelen esetben a salátába fogunk keverni.*
- A pecsenye zsírt az öntethez fogjuk felhasználni!
*Készíthetünk dinsztelt lila káposztát is, és tálalhatjuk azzal!
Saláta-mix elkészítése:
- Bébi saláta fejeket, bébi spenótot és zellerszálat mossunk meg szódabikarbónás vízben – ezzel biztosítva, hogy az esetleges mérgező permet anyagokat eltávolítsuk.
- A salátákról alaposan rázzuk le a vizet, ha van, akkor saláta-centrifugával, majd halmozzuk egy mély tálba.
- Bogyós gyümölccsel, mely megfelel – számomra fontos! – a ketogén kritériumainak (málna, áfonya) szórjuk meg a tálalásra halmozott salátaleveleket.
- Készítsünk külön öntetet, melyet kizárólag étkezéskor locsoljunk a zöld levelekre, egyébként fonnyadtak lesznek.
Öntet elkészítése:
- 2.5 dl málnát* turmixoljunk össze 1 liter vízzel – a vizet természetesen a turmixolhoz fokozatosan hozzáadva.
- A turmixot ízesítsük 1 db citrom vagy lime levével, ízlés szerinti xukor0steviával (nálam 5 ek.), AIP-ban glicinnel vagy almapürével, 1 tk. sóval, végül keverjük ki a kacsasült lesült zsírjával.
*Áfonyával az öntet ugyanígy készítendő!