A kép a Google images-ről való
Hozzávalók:
- 1 kg bőrös combhús, 1 kg oldalas kicsontozva – mindkettő felkockázva
- Vagy az eredeti recept szerint kb. 2 kg dagadó felkockázva
- Kakukkfű (kb. 1 evőkanálnyi), só, őrölt bors – AIP-ban elhagyjuk, fokhagyma (legalább 1 fej) vagy -por
- 3 dl fehér bor (száraz borom volt itthon, de szerintem bármilyen jó) – AIP-ban elhagyjuk, mert az elfőtt bor után cukor marad!
- Kb. 2 dl víz; AIP-ban 5 dl vízzel, vagy csontleves lével
- 1 evőkanálnyi kacsazsír vagy libazsír vagy disznózsír
Elkészítés:
- Egy nagy lábasba (vaslábas a legjobb) olvaszd fel az evőkanálnyi zsírt, és dobd rá a 2 kg felkockázott húst
- A húst szórd meg fűszerekkel – kakukkfű, só, bors (AIP-ban ne!), fokhagyma gerezdek vagy por, majd az egészet jól keverd össze
- A felkockázott húst ropogósra pirítsd meg – ez kb. 10-15 percet vesz igénybe; néha forgasd meg a piruló husit
- Ha vaslábasban sütöttél, akkor a lábasban lévő húst öntsd föl 3 dl fehér borral és 2 dl vízzel – annyi folyadékkal, hogy a húst ujjnyira ellepje – AIP-ban vízzel!
- Takaréklángon, fakanállal kitámasztott fedő alatt főzd a húst puhára
- Amennyiben nincs vaslábasod, akkor egy mély sütőformába öntsd bele a megpirult húskockákat, öntsd föl borral és vízzel, AIP-ban további csontlével, és a sütőben süsd-főzd puhára