A karob – a kakaó helyettesítője

Szentjánoskenyér fa termése
„Kakaó „Pótszer”, a Karob.

Az Új Életmód 2009/4. számában részletesen írtunk a kakaó „pótszeréroől”, a karobról, fogyasztásának előnyeirõl, szervezetünkre gyakorolt hatásáról, összehasonlítva a kakaóval és a csokoládéval. E régebbi cikkünkboől idézünk néhány fontos tényt:

A kakaóval ellentétben a karob nem tartalmaz az egészségre ártalmas összetevõt. Szénhidráttartalmának nagyobb részét a fruktóz adja, nem az összetett szénhidrátok. Önmagában is édes, az egyiptomi hieroglifákon például az édes szó jelzésére használták. Zsírtartalma töredéke a kakaóénak, A- és B- vitamint, kalciumot, káliumot és vasat tartalmaz. Ballasztanyag-tartalmának köszönhetõen segít a hasmenéses megbetegedésekkor, és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas.

Feldolgozása egyszerű, erjesztést nem igényel. Szüretelés után csak megőrlik, illetve kisebb-nagyobb mértékben pörkölik: minél sötétebb, annál inkább pörkölt.

A karobpor teljes mértékben pótolja a kakaóport: süteményekhez, öntetekhez, italokhoz egyaránt felhasználható. Íze a kakaóénál enyhébb, ezért kicsit több kell belõle – és persze elõször kóstolva szokatlan lehet. Minél korábban ismerik meg gyermekeink, annál inkább megkedvelik, és így elkerüljük, hogy rászokjanak a kakaóra (a „karobon felnõtt” gyerekek nem is kívánják a kakaót). Táblás karobcsoki és karobos mogyorókrém is kapható – ezek ára azonban meglehetõsen borsos, de a karobpor elérhetõ áron szerezhetõ be.

Teobromintartalma miatt a kakaó (csoki) fogyasztása egyes kutyák számára halálos is lehet, ezért a nekik szánt ínyenc – és jutalomfalatokat karobbal készítik. Mi emberek ugyan nem halunk bele a csokievésbe, de ha van egészséges alternatívája, érdemes elgondolkodni a cserén. „

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.