Autoimmun Protokoll – paleo ételek ajánlata

A képet a következő oldalról importáltam:

First Ever Medical Study on Efficacy of Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease

MIT IS FŐZZEK? – AIP étrendi fogódzó

Tehát – Mit is ehetek? 

Levesek

  • Húsleves – Hosszan főt húsleves az AIP étkezés egyik alap étele, mely sertés, marha húsokból és főleg csontokból készül, de készülhet szárnyasokból is.
  • Halleves
  • Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sűrítve – pl. kókusztejjel és NoCarb liszttel; földi mandula tejjel és NoCarb liszttel)
  • Krémlevesek zöldségből (kókuszliszt, NoCarb liszt lehet a sűrítés)
  • Az AIP-ban a keresztesvirágúak főve ehetőek.
  • Hagyma – a hagymák bármelyikét használhatod, különös érzékenység esetén a vörös hagymát kerüld!
  • Fokhagyma
  • Spárga leves
  • Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
  • Gombaleves
  • Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasűríteni, + kókusztej, földi mandula tej /chufa/)
  • Zöldségleves

Fűszerezés

  • AIP fűszerezés: el kell szakadni a magyar hagyományos só-bors-paprika fűszerezéstől és közelíteni kell az indiai fűszerezéshez – kurkuma, fahéj, majoránna, oregánó, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, petrezselyem, snidling stb.
  • Sózás: Parajdi sóval
  • Édesítés: pl. almaszósszal, megengedő szakaszban legfeljebb 1 tk. mézzel; a kókuszliszt és a földi mandula liszt édes lisztek

Húsok

  • Húsok; részesítsd előnyben a marha húst, de kisebb mértékben a sertés húst is eheted! – AIP fűszerezéssel, sok fokhagymával és hagymával sütve
  • Rántott húsok – pl. kókusztejben vagy földi mandula tejben /chufában/  puhított hús sózva és földi mandula panírral bevonva
  • Almaszósz – nyers gyümölcsből turmixolva, főtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sűríteni)
  • Bakonyi szelet (bármilyen hús, gombás raguval, AIP fűszerekkel)
  • Brassói aprópecsenye (patisszonnal, paszternákkal, hagymával, fokhagymával)
  • Csirke máj baconban
  • Csirke nyárs (szalonna, gomba, hagyma, zöldségek)
  • Csirke szárny sütve, földi mandula őrleménnyel rántva
  • Fasírt AIP fűszerezéssel; almával, sárgarépával, banánnal keverve is
  • Gombás hús AIP-os fűszerezéssel (sertés, csirke, pulyka)
  • Grillezett, előzőekben bepácolt húsok (karaj, csirkemell v. comb, szűzpecsenye, tarja, hal) – kókusztejben pácolva + AIP fűszerek
  • Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, nyúl, gomba, csülök, köröm, vad, zúza, máj, velő) – az AIP fűszerezésből elsősorban a só, fokhagyma és majoránna illik hozzá
  • Sült (csirke, lapocka, oldalas, csirke szárny, csülök, malac császárhús, kacsacomb, libacomb, tarja, oldalas, hal) – sóval, fokhagymával, hagymával, kurkumával, majoránnával, oregánóval, kakukkfűvel
  • Székelykáposzta – kókusztej + NoCarb liszt sűrítéssel, kurkumával, babérlevéllel, fokhagymával; vagy majoránnával, sóval, fokhagymával.
  • Töltött csirkecomb – pürésített főtt zöldségekkel, AIP fűszerezéssel
  • Töltött káposzta – AIP fűszerezéssel és a hús útifűmaghéj vagy bambuszrost kötőanyaggal
  • Vadas – marha, nyúl, vagy vad – darált húsból készült AIP-os fűszerezésű húsgombóccal, NoCarb kötőanyaggal vagy útifűmaghéjjal)

Zsírok

  •  Kókuszzsír, sertés, kacsa, liba zsírok

Mi legyen a köret?

  •  Zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként – ügyelj azonban a napi fruktóz bevitelre! – maximum 10-20 gr/nap lehet. Zöldség, gyümölcs (aszalványok) glükoz és fruktóz tartalma
  • A húsokhoz egyél minél több fermentált káposztát, zöldséget.
  • Egyél felengedett mélyhűtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
  • A salátákra extra szűz olívaolajas öntet és AIP-os fűszerezés illik – főleg snidling, hagymafélék.

Halak és egybek

  • Földi mandulával, kókuszlisztben, zöld banán lisztben forgatva – rántva, sütve, főzve, párolva, grillezve, pörköltnek csak AIP-os fűszertekkel!
  • Naphal
  • Ponty
  • Hekk
  • Harcsa
  • Tilápia
  • Lazac
  • Tonhal
  • Tőkehal
  • Tenger gyümölcsei stb.

Minél kisebb hal, amit fogyasztunk, annál kevesebb szennyezett anyag kerül a húsába; igaz viszont, hogy manapság a boltokban kapható halak legnagyobb része tenyésztett. Itt is érdemes utánajárni, hogy honnan kerül a boltok mélyhűtőibe a termék?!

Köretek

  • Párolt káposzta (pl. 100 %-os almalével öntözgetni párolás közben)
  • Sült sárga- és fehérrépa AIP-os fűszerezéssel
  • Pirított káposzta
  • Párolt zöldségek (répafélék, karfiol, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, zeller gumó, karalábé stb.)
  • Sült (grillezett) zöldségek
  • Spárga párolva, vagy baconba göngyölve
  • Almapüré (esetleg körtével vegyesen) – turmixolva gyümölcsvelőként
  • Zöldségpüré
  • Édes burgonya (batáta) sütve, főve, pürésítve (sárga és fehér)
  • Paszternák – püré, sült főtt
  • Retek nyersen – esti órákban!
  • Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye – cukor nélküli leve helyett citrommal)
  • Lapcsánka, tócsni zöldségekből – földi mandulával vagy NoCarb liszttel, avagy útifűmaghéjjal (módjával használd!), bambuszrosttal dúsítva.

Főzelékek

  • Zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként.
  • Minden zöldség lehet a főzelékek alapja, kivéve a száraz bab, a paprika, a paradicsom, a padlizsán; a keresztesvirágúak főve ehetőek, ezért ezt sem kell mellőznöd.
  • A főzeléket sűríthetjük úgy, hogy kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sűrítjük; tehetünk bele kókusztejet, földi mandula tejet (chufa) is; rántást készíthetünk pl. földi mandula lisztből zsírban pirítva, vízzel felengedve!

Egytálételek

  • Gombapörkölt – AIP fűszerezéssel
  • Kocsonya – a hosszan főtt levesből
  • Rakott kel – AIP fűszerezésű darált hússal, kókusztejszínnel
  • Töltött karalábé – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Töltött patisszon – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Töltött tök, sütőtök – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Vadas – fahéjas, kurkumás, rozmaringos NoCarb liszttel besűrítve

 Édesség

  • Elsősorban a zselatint helyezzük előtérbe kötőanyagként.
  • Az avokádó és a banán is kiváló alapanyag édesség készítéséhez.
  • Helyezzük előtérbe a bogyós gyümölcsöket – málna, áfonya, szeder.
  • Ehetünk mindenféle gyümölcsöt, de a fogyasztásunk ne haladja meg a napi 10-20 gr fruktózt!
  • Sütemények és krémek készítéséhez használjuk az önmagában is édes alapanyagokat: kókuszliszt, földi mandula liszt, zöld banán liszt, édes burgonya (batáta), sütőtök, sárgarépa.
  • Kakaó helyett használjunk karob port.
  • Gyors édesség a “Tejbegríz” pl. – kókuszliszt + karob por.
  • Az édesítés legyen pl. almapüré vagy banán, illetve az AIP megengedő szakaszában 1 tk. méz.

Saláták

  •  Csirkesaláta, hal saláta – Cézár saláta AIP-os fűszerezéssel – sóval, fokhagymával
  • Fejes saláta, tölgy saláta, római saláta
  • Alma, zeller
  • Rebarbara
  • Uborka
  • Retek, fekete retek – este a legjobb a szervezetnek!

Reggelik

  • Főtt, vagy sült debreceni – Elsősorban az ALDI-ban kapható kiváló minőségű MINDENMENTES húskészítmény! Az Intersparban is lehet már MINDENMENTES húskészítményeket találni.
  • Főtt tarja; a füstölt húsokat lehetőleg kerüld!
  • Szalonna – nem füstölt szalonnák: Kolozsvári szalonna, Sós fehér szalonna, Császár szalonna házilag elkészítve, Erdélyi szalonna, Toka szalonna
  • Töpörtyű
  • Tonhal, lazac szeletek
  • „Kenyérként” ajánlom: savanyú zöld alma szeletek, kígyóuborka szeletek, testes saláták –pl. római saláta
  • Banán, alma
  • Cikória (katáng) kávé

 Liszt helyett:

  • Kókuszliszt
  • Zöld banán liszt
  • Földi mandula liszt (fűféle gumója, ezért kiváló gluténmentes kiegészítője az AIP-nak); panír, mag
  • NoCarb liszt, dara – a Konjac növény (Ördögnyelv) rostjaiból készül – Ezt a rostot a szervezet nem tudja feldolgozni, nagyobb mennyiséget ne használj belőle, de olykor állományjavítóként használható! Nagy mennyiségben lecsiszolja a bélbolyhokat!
  • Bambuszrost
  • Útifűmaghéj, -liszt – Nagy mennyiségben ne használd!
  • AIP-ban megengedettek a keményítők: nyílgyökér liszt (arrowroot), tápióka, gari – személy szerint én nem rajongok értük, mert felesleges szénhidrát-növelésnek tartom. Az én véleményemtől függetlenül nyugodtan használja az, akinek, mint nekem nincsenek örök hízási és cukorszinttel kapcsolatos gondjai!

Egyebek 

  •  Kávé helyett cikória kávé (katáng) – jó minőségű alatt azt érjük, hogy nézd meg, hogy nincs-e összeőrölve gabonafélékkel?!
  • Aszalt gyümölcsök – nem ajánlottak a magas fruktóz tartalom miatt!
  • Magok – tilos mindenféle mag a fitát tartalom miatt és a hisztamin érzékenység indikátora lehet.
Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Autoimmun Protokoll – paleo ételek ajánlata”

  1. Nahát Márta,…mindig tudod mire van szükségem!!:)))))éppen utána akartam nézni, hogy kávé helyett mit is?,…viszont azt tudom, hogy gyártáskor olajjal pirítják a katángot, legalábbis eddigi csomagolásokon ezt olvastam!…Ktáng dobozos kávén,vagy a Cikorina-son is,…….akkor már jobb talán az Omnia koffeinmentes kávéja?…..a másik , hogy a “tőkehalmáj saját olajában” konzerv, amit most kóstoltam éppen tegnap meg, nagyon ízlett és az olaja is fogyasztható akkor ?…de hogyan, kenyér nyista számunkra! Az édességet kívánom, hiányzik a Króm, de majd lesz az is pótolva!
    A Lugolt 1 hete használom, van energiám, még a rezet nem szereztem be, de eszem napi szinten csirke májat, remélem nem lesz bajom, csak normálisabb leszek, már kevesebb Frontint szedek és Ákos is úgy gondolja, hogy az idegek is remélhetőleg rendbe jönnek, ha nemis 100%-san, de nem szeretném ezeket a bogyókat szedni!! Köszön még 1x, A.

    1. Örülök, hogy “nagy lelkek találkoztak”. 😀 Szerintem a tőkehalmáj olajat öntsd valamilyen keményebb húsú salátára – pl. római saláta. A kávé pörkölését nem néztem. Én a göb miatt nem merem szedni a Lugolt. Inkább nem kockáztatok. Márta

      1. Bálintnál olvastam a tapasztalatoknál, hogy aki szedte elmúlt a göb, nem olvastad ezeket ?…nem értem még egészen, hogy miért is nem a göb miatt??…mi történik???…köszi

        1. Kedves Amazon! Meg kellene vizsgáltatni, hogy hideg vagy meleg göböm van-e?! Nem a vizsgálattól félek, hanem elegem van. Tavasz óta folyamatosan orvosokhoz járok, gyakorlatilag sorozatos műhibák elszenvedője voltam. Egészen picinyke göböm van. Jól vagyok. Most inkább az AIP-ot próbálom állapotjavulásra kihasználni, azzal foglalkozom. Lehet, hogy majd eljön a Lugolnak is számomra az ideje.

  2. Kedves Márta!….ma és még tegnap is kerestem az ALDI-ba a mindenmentes készítményeket, de csak gluténmentes Zimbó-sat találtam, aztán abban minden volt más egyéb,….. melyik gyártó terméke amit említesz?….., ha meg írnád köszönöm! A.

    1. Van, és nem Zimbo. Egy polcra teszik a mindenmentes koktél virslit és a mindenmentes párizsit. 20 dkg 499.- Ft. Most éppen nincs itthon, így nem tudom a márkát beírni, de majd megnézem.

  3. Ha csirkemáj bacon-ban lehet, akkor fogyasztható a füstölt főtt cupákos is ugye?,:)))…..nálunk ha 11 óra környékén kimegyek a csarnokba, a csont nélküli gőzölgő főtt csülköt akkortájt teszik ki, elképesztő finom, ráadásul, nem nekem kellett bíbelődnöm vele, nagyrészt meg kifőtt belőle a pác és füstölés is!…mond, hogy maradhat !:))))))))))))))))))) A.

    1. A füstőlt árut fogyaszd mértékkel. A baconra vonatkozóan Szendi azt írja, hogy meg van sütve, akkor már fogyasztható lesz. Keress rá az oldalán, valahol megtalálod, amit mond.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.