Hozzávalók:
- 25 dkg apró szemű kókuszreszelék
- 15 dkg földi mandula panír, azaz durvára őrölt földi mandula
- Megjegyzés: Készülhet a „csokiszalámi” csak egyik vagy másik lisztből is!
- 5 dl Bio kókusz tej – zsíros (Aldi)
- 5 ek. karobpor (paleosoknak ugyanennyi kakaó por, mert a karob hüvelyes!)
- Semmiféle külön édesítés nem szükséges, ha földi mandulával készítjük, mert a gumó édes.
- Amennyiben kókuszreszelékből készül, akkor kell a sütibe méz, melyet úgy kalkulálj, hogy egy napi adagra max. 1 tk. jusson.
- Fűszerek: fahéj, őrölt szegfűszeg 1 tk. megengedett, gyömbér, vanília
- 3 púpozott ek. kókuszzsír, illetve annyi, hogy a masszát a hozzáadott kókusztej mellett jól tudjad gyúrni.
Elkészítés:
- A liszteket keverjük ki 4 dl zsíros kókusztejjel és a kókuszzsírral – a hozzákanalazott karobporral együtt.
- Ízlés szerint, közben kóstolva tegyünk fűszereket is a tésztába.
- 1 dl kókusztejet keverjünk ki fűszerekkel és kenjük be a tésztából formázott kisebb rudakat vele.
- A rudakat a legvégén szórjuk meg fahéjjal.
- A kéz melegtől viszonylag puha rudakat tegyük néhány órára hűtőbe.
- Viszonylag vastagabb szeleteket vágjunk a sütiből, vagy eredetileg tegyünk hozzá a korábbiaknál leírt kókuszzsírnál többet a tésztába, hogy vékonyabbra is vágható legyen.
- Javaslom esetleg valamilyen gyümölcsvelőt mellé kínálni – pl. szilva, málna, áfonya, mert a sütemény ízvilága különleges lesz: kicsit csípős, kicsit fojtós, de határozottan finom!