Az Autoimmun Protokoll szerinti étkezés alap bázisa a zöldségek, mértékkel gyümölcsök és némi hús, de vannak olyanok, akik nagyon vágynak valamilyen süteményre. Van néhány olyan liszt, mely AIP kompatibilis – kókusz-, földimandula-, zöld banán-, nyílgyökérliszt, tápióka. Ezek közül a lisztek közül mostanában sorozatban a földi mandulát és a kókuszt használom, de mindenkit arra bíztatok, hogy koppintva az itt látott elveket maga is kísérletezzen, akár más lisztekkel is. Érdemes megismerni a paleoban használatos lisztek tulajdonságait. Pl. én csak kókuszlisztből nem szívesen sütném meg ezt a sütit, mert nekem fojtós. A zöld banán liszt sütéskor sötét színűvé válik. Csak tápiókával vagy csak nyílgyökérrel sütni nem javaslom, mert igen magas a ch-értéke.
Az almás pite nagyon sok családban házi kedvenc, ezért ha egy nem hagyományos almáspite kerül az asztalra, akkor a diétázó és a hagyományosan étkező is jól jár.
Hozzávalók:
A tésztához
- 20 dkg földimandula liszt
- 10 dkg kókusz liszt
- 5 dkg bambuszrost (állományjavító)
- 2 dkg nyílgyökér liszt (állományjavítő)
- Annyi tk. zselatin, ahány tojást tennénk eredetileg a tésztába; a magam részéről 4 teáskanállal teszek a leírt mennyiséghez.
- 1 tk. sütőpor
- 1 közepes méretű citrom leve
- 2 ek. kókuszzsír
- 05. dl langyos víz
- 1 ek. glicin
- 1 csipet só
- Fűszerek: 2 ek. őrölt fahéj, 2 ek. gyömbér
- 1 tk. zsiradék
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1 kis rúd fahéj
- 1 ek. alma pektin vagy 1 ek. zselatin
- 1 ek. citromlé, 1 ek. glicin, 1 ek. őrölt gyömbér
Elkészítés:
A tészta:
- A liszteket és állományjavítókat keverjük össze a hozzávalókban felsorolt mindegyik elemével.
- Amikor a keverék a vízzel megszívta magát, akkor egy zsírpapírral kibélelt, majd a papírt zsiradékkal bekent felületére – mélyebb sütőedénybe – egyengessük el a tésztát.
- Előmelegített sütőben, nem több mint 160-170 fokon süssük a tésztát 30′-ig.
A töltelék:
- Hámozzuk meg az almákat és tegyük oda főni úgy, hogy a víz az almákat ellepje.
- A vízbe tegyünk fahéjat.
- Amikor az almák puhák, akkor öntsük le a vizet, de egy külön edénybe, mert a lét később el lehet fogyasztani, hiszen finom.
- Az almákat pépesítsük, tegyünk bele pektint vagy zselatint, és hagyjuk néhány percig állni.
Összeállítás:
- Borítsuk ki egy deszkára a megsült tésztát.
- Hagyjuk kihűlni.
- Nagyon óvatosan vágjuk ketté! Oda kell figyelni, tehát nagy lapú késsel vágjunk, mert a tészta könnyen eltörhet.
- Amikor a tészta és az alma töltelék is kihűlt, akkor az egyik lapra halmozzuk rá az almát és egyengessük el, majd borítsuk be az alapot.
- 1 ek. glicint kávédarálóban poríthatunk és ezzel lehet megszórni a sütemény tetejét.