Mákos keksz

Mákos keksz – Google

A receptet Anna küldte 2011.03.08-án

Anna még kiegészítette a tésztába tett csokival! Lehet 3 evőkanál kakaóval is, akkor kakaós keksz lesz belőle!

Hozzávalók:

  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg őrölt mandula, vagy dió (már mindkettővel készítettem)
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 db tojás
  • Édesítés (én három evőkanál xukrot használtam; lehet stevia is)
  • 3 evőkanál olívaolaj, vagy más zsír/olaj
  • Csipetnyi szódabikarbóna

Elkészítés:

  • Készítsd elő a szárazanyagokat, keverd össze, és kézzel gyúrd át a hozzáadott tojásokkal és az olajjal együtt
  • Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és evőkanál segítségével halmozz a papírra kis kupacokat a masszából és nyomkodd le szép formásra
  • Előmelegített sütőben (170 fokos) süsd a tésztát 18-20 percig

 

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Mákos keksz”

  1. Nagyon klassz, mostanában úgyis a különböző tallérokkal kísérletezem én is. Gyorsak és egyszerűek, bármilyen mennyiségben lehet egyszerre készíteni.
    Mákosat még nem próbáltam, de majd most!:) Köszi a receptet!
    MW

  2. Kedves Mindnyájatok!
    Kezdő vagyok a „szakmában”meg még lisztérzékeny is,úgyhogy lesz mit tanulnom az oldalról.
    Isteniek a receptek én még csak próba fázisban vagyok,sajnos megosztani semmit nem tudok Veletek.
    Lenne is egy kérdésem a tejfölt mivel tudjuk helyettesíteni mert úgy láttam ez lesz talán az egyetlen ami nekem és kedves páromnak a legjobban fog hiányozni.:(
    üdv. Vali

    1. A tejfölt a kókusztejen kívül még tudod helyettesíteni kikevert tojássárgájával, savanyíthatod pici citromlével vagy savanyúság levével /felhasználás függvényében/. Rakott cuccoknál jól helyettesíthető a tejföl reszelt sajttal + kevés liba- v. kacsazsírral, hogy tocsogósabb legyen…

    2. Finom magtejföl készíthető olajos magvakból is.

      Én most próbáltam először, és kellemesen csalódtam benne. Az íze ugyan nem olyan, mint az eredeti tejfölnek, viszont funkciójában ugyanúgy használható.

      Ízesítése egyénfüggő, kísérletezz bátran.

      Hozzávalók:

      1 csésze olajos mag, melyet előzetesen néhány órára beáztattunk (napraforgó mag, mandula, kesudió – én ezeket használtam, de lehet bármilyen olajos mag, pl. dió is – keverve vagy önmagukban), kevés víz,

      ízesítés ízlés szerint: pl. himalaya só, citromlé, piciny fokhagyma

      Elkészítés:

      A magokat és a vizet turmixgépbe tesszük, és magas fokozaton addig turmixoljuk, míg az állag egészen selymes nem lesz. Ezt követően ízesítjük ízlés szerint a fent felsorolt ízesítőkkel, a citromlével (nem bolti!) lehet kicsit utánozni a tejföl savanyú ízét, a só kiemeli az ízét, fokhagymát pedig akkor tegyél bele, ha mondjuk salátaöntetnek kívánod felhasználni.

      Salátaöntetként való felhasználás során tehetsz bele tetszés szerinti fűszert: pl. kaprot, petrezselymet … stb.

      1. Köszi a leírást. Gyakorlatilag hasonlóan írtam le a „Tej és tejföl paleo módra” posztban. Ettől függetlenül köszi, hogy leírtad, mert több szem, többet lát. BB Márta

  3. Kedves Vali!
    Örülök, hogy rátaláltál az oldalra, és főleg, hogy segítségedre lehetünk – én és a paleos barátaim. A tejfölt nagyszerűen lehet helyettesíteni a kókusztej sűrű részével, különösen, ha egy kicsit hagyjuk megsavanyodni. A Mo.-on fellelhető kókusztej választékból kimagaslóan a legjobb és legolcsóbb a nagy Tesco-k ázsiai polcain található thai-földi krémes-selymes állagú – 320 Ft/4 dl. Nézz körül a Piaci körkép bejegyzésben, mert ott találsz összegyűjtött beszerzési lehetőségeket. Javaslom tovább Gizi konyhai ötleteit, mely a fő címsorban is megtalálható. A Gondolatok bejegyzésekből is sokat lehet okulni.
    Jó paleozást, jó kisérletezést, jó egészséget kívánok, paleovitalitással, BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.