Földimandula – Tigrismogyoró

Nem mag, hanem egy fűféle gumója, tehát az Autoimmun Protokoll szerint fogyasztható!

Földimandula tej készítése

„Legismertebb felhasználási módja Spanyolországban és egyben a legnépszerűbb, ez a földi mandulaital, azaz a horchata- Valenciában a neve chufa de Valencia, ami gyakorlatilag a tigrismogyoró „teje”, és nem hiányozhat egy család hűtőszekrényéből sem.
Az ókori Egyiptomban lepényt sütöttek belőle. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is nagyon jól használható. Mindig visszaduzzasztva használjuk, mert a kemény gumócskákkal nehéz bánni!

A földi mandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és sütemény-alapanyag, népszerű csemegévé válhat hazánkban is. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is.

Hatása az emberi szervezetre:

Gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. Zsírszegényített jellege miatt a gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, melyek közül ki kell emelnünk magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalmát. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás illetve vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Kiemelkedő rutin tartalma az erek falának rugalmasságát és a szövetek megújulását segíthet támogatni. Magas élelmi rostjai között a cellulózok és pektinek egyaránt előfordulhatnak. A rostbevitel védi a bélflórát, kíméletesen tisztíthatja a bélrendszert, segítheti a gyomorürülést és mozgásra serkentheti a bélrendszeri simaizmokat, növelhetik a béltartalom mennyiségét, a belső nyomást a vastagbélben, ezáltal csökkenthető az ún. tranzitidő és enyhülhetnek a székrekedéses panaszok, melyek az egyik leggyakoribb civilizációs betegséghez tartoznak. A rostok mindemellett megkötik a méreganyagokat és segítenek kiválkasztásukban.

Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabad gyökökkel szemben, úgy, mint az E vitamin.
30 gramm fedi a mindennapi táp és vitál anyag szükségletünket, ezért is hívják a túlélés növényének.

Étvágycsökkentő hatását sok fogyni vágyók értékeli, mivel telt érzést okozva segít az erőszakmentes, de egészséges lefogyásban.

Összefoglalva: regeneráló, energiát adó, teljesítményt növelő, idegerősítő. Kitűnően alkalmas magas teljesítményigénynél, pl. munka, iskola, sport.” Az idézet a vegital.hu oldaláról való.

A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió neve számos félreértésre ad okot. Semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz, mert nem csonthéjas, nem fán terem. A földben kell keresni gumócskáit, melyeknek az íze – nos, az tényleg édeskésen mandulás.” “Felhasználása: Legismertebb felhasználási módja a mandulatej. Az ókori Egyiptomban inkább kenyeret sütöttek belőle, vagyis hát nyilván lepénykenyeret. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is felhasználható, de még jobb, ha előtte karamellizáljuk egy kis cukorral… Mindig visszaduzzasztva használjuk fel, különben nehéz bánni a kemény gumócskákkal! Az egyik legfontosabbat majdnem kihagytuk: az erjesztett gumók kitűnő pontycsaliként szolgálnak.”

A földimandularól megtudhatsz többet a zöld linkre kattintva! Itt elsősorban az előfordulás helyeiről és termesztéséről.

A PaleoCentrum oldalán teljes kínálatot találsz a földimandula lisztből, panírból, a még feldolgozatlan mandulából, melyből tej készülhet; továbbá olvashatsz a más néven Tigernuts beltartalmi tulajdonsárairól, s mint láthatod, nagyon jó tulajdonságai vannak. “Viszonylag alacsony keményítő és szénhidrát tartalom (a keményítő mintegy 10%-a úgynevezett rezisztens keményítő amely az emberi szervezetben nem vesz részt a szénhidrát anyagcserében) szemben a különböző gabona félékkel és rizzsel. …”

A tigernutsinfon további tulajdonságairól olvashatsz!

  1. Glutén mentes.
  2. Viszonylag alacsony kalória tartalmú.
  3. A szénhidrát tartalma nagyon kedvező.
HÉJTALANÍTOTT (KOPTATOTT) FÖLDI MANDULA LISZT:
Zsír 25-30 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 500 Kcal.
Összes szénhidrát 46 – 48 gr.
Nyers rosttartalom 3,7 – 4 gr.
Összes cukor 18 – 19 gr.
Fehérje 5 – 6 gr.
Keményítő 25 – 27 gr.
FÖLDI MANDULA GUMÓ:
Zsír 20-25 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 500 Kcal.
Összes szénhidrát 45 – 48 gr.
Összes cukor 18 – 19 gr.
Fehérje 5 – 5,5 gr.
Keményítő 20 – 25 gr.
Rost 24 – 32 gr.
    nedvesség 5 – 7%
HÉJTALANÍTOTT (KOPTATOTT) FÖLDI MANDULA PANÍR:
Zsír 25-30 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 450 Kcal.
Összes szénhidrát 44 – 46 gr.
Nyers rosttartalom 7 – 10 gr.
Összes cukor 17 – 18 gr.
Fehérje 5 – 5,5 gr.
Keményítő 24 – 26 gr.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.