Mandulakenyér – Mandelnbrot – Pizzakenyér

Egészen különleges kenyér!  Nagyon ízletes és sokféle felhasználásra alkalmas!

pizzakenyér8pizzakenyérkenve

Hozzávalók:

  • Fél csésze lenmagpehely + víz
  • 2 csésze darált mandula
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 csapott kiskanál köménymag (lehet őrölt)
  • só (ízlés szerint)
Elkészítés:
  • A lenmagpelyhet felöntjük vízzel és egy-két óráig hagyjuk dagadni
  • Közben ledaráljuk a tisztított mandulát és közepesen megpirítjuk a szezámmagot
  • Amikor kellően megdagadt a lenmag, összekeverjük a hozzávalókat, majd kiterített szilikonlapon, sütőpapír alatt sodrófával kinyújtjuk
  • A szilikon lapon, 40 fokos sütőben több óráig szárítjuk (nem sütjük!!)
  • Még mielőtt nagyon kiszáradna, a felhasználásnak megfelelő méretre és formára feldaraboljuk, majd készre szárítjuk
  • Sokáig eláll!

Felhasználási javaslat:

Reggelire, szendvicsnek vagy tatárbifsztek alá pirítás nélkül is finom!

Egészben hagyva, pizza-lapnak használható:

  • A libazsíron előre megpárolt, megfűszerezett zöldségekkel (um. gomba, hagyma…) és egyebekkel (sonka, főtt tojás…) megpakoljuk, várunk, míg a lap megpuhul a zöldségek szaftjától (kb. fél óra), hogy könnyen lehessen majd felvágni. Reszelt kemény sajttal vastagon beterítjük amit a grillben ráolvasztunk. … És kész!!!

Előre elkészíthető a lap, hűtőben eláll, alkalom adtán csak össze kell rakni…

Melegszendvicsnek is alkalmas!

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Mandulakenyér – Mandelnbrot – Pizzakenyér”

  1. Mártika, kerestem a kenyerek közt, valakinek meg akartam adni a címet, de sehol sem találtam. ( Kénytelen voltam a saját oldalamra irányítani. )
    Most látom, hogy a sütemények közé raktad véletlenül. Nem akarnád a kenyerek kategóriáját is ráírni?

  2. Az lenne a kérdésem ehhez a recepthez, hogy a lenmagpehely az ugyanaz mint a lenmag liszt (azaz pellet)? lehet csak nekem nem egyértelmű 🙂 de a pehelyről nekem valami puffasztott jut az eszembe. Előre is köszönöm a választ

    1. A lenmagpehely a lenmag pelyhesített változata – asszociálj a puffasztott helyett a párnába tett toll pehelyre:-)) A lenmagpehelyből nincs kivonva az olaj, míg a pelletből igen, tehát a kettő teljesen más. BB

    2. Kedves Muszoo, a pehely szónál inkább a pelyhes dunyhára asszociálja:-)) A lenmagpehelyben benne van a lenmagolaj, míg a -pelletből ki lett vonva. Tehát a kettő között nagy a különbség. BB

  3. Nálam is az okozott gondot, hogy a hozzávalóknál lenmagpehely szerepel, az elkészítésnél pedig lenmagliszt. Amúgy annyi vizet öntsek a pehelyre, amennyi ellepi? Még tanuló vagyok, köszi a segitséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.