Sárgarépás lenmagkenyér (tojás nélküli)

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgarépa – kb. 4-5 szál
  • Lenmagpehely – 7-8 evőkanál
  • 25 dkg mandulaliszt
  • Só, őrölt bors, őrölt köménymag

Elkészítés:

    • A  lenmagpelyhet kb. 1 dl langyos vízbe áztasd be, és hagyd állni legalább fél órát, hogy a lenmag jól szívja fel a vizet, ha egy kicsit vizes lenne az alap, akkor nyugodtan lehet a lenmagpehely mennyiségét növelni, ha meg túl száraz, akkor egy kevés vizet még önthetsz hozzá
    • 25 dkg mandulalisztet keverj el az ázott lenmagpehellyel
    • Pucold meg a répákat, és reszeld le vagy géppel csépeld szálasra
    • A magos alapot keverd össze a reszelt répával, és ízlés szerint fűszerezd
    • Bélelj ki sütőpapírral egy nagyobb méretű tepsit, és kend a tésztát a tepsibe úgy, hogy kb. 0,5 cm vastagságú legyen
    • Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsül a tészta – nyugodtan nézz rá
    • Miután kihűlt háromszög alakzatokra vágtam fel
A répa fellazítja a kenyeret, és ezáltal könnyű lenmagkenyér lesz a sütés végeredménye! A lenmagról érdemes tudni, hogy "ragasztó" tulajdonsága miatt el lehet a sütéskor hagyni a tojást!
Meglepően különleges és nagyon finom!

Print Friendly, PDF & Email

22 thoughts on “Sárgarépás lenmagkenyér (tojás nélküli)”

  1. Ez nagyon tetszik és már amióta paleozok rengeteg tojás ment el,legalább néha kihagyható ez tényleg csodás és még lágy is a tészta:)

  2. Azt szeretném kérdezni ,hogy a mandula liszt helyet lehetne -e mást is alkaimazni ?
    Mint például a darált diót.
    Nagyon tetszik a recept

    Köszönöm.

  3. Kedves Kati! Természetesen lehet más magliszteket is használni -, különösen a diót nyugodtam. A mandulát azért szeretem a legjobban, mert az íze leginkább harmonizál mindennel. BB

  4. Szia BB !

    Szintén ma csináltam meg ezt a receptet dióval, ledaráltam és kis darabokat is raktam bele ez még plusz ízt adott neki, szerintem ez is finom lett.
    Köszönöm.

    Üdvözlettel Kata.

  5. Kimértük a 25 dkg lenmagpelyhet, de ez majdnem 20 evőkanál lett. A receptben viszont 7-8 evőkanál van megadva, így nem tudjuk, melyikhez tartsuk magunkat.

    1. Kedves Látogató! Teljesen igazad van, hogy kételyeid támadtak. A 7-8 evőkanál a mérvadó. A 7-8 evőkanálnyi lenmagpelyhet rosszul saccoltam meg. Máskor jobban oda fogok figyelni. Egyébként azért írtam 7-8 kanállal, mert ha egy kicsit vizesebb lesz az alap, akkor a lenmagból nyugodtan hozzá lehet tenni további kanállal. Köszönöm, hogy szóltál. BB

  6. Szervusz BB!

    Nem értem a hozzászólót,Te 7-8- ek lenmagpelyhet írtál és csak a mandulaliszt 25 dkg.
    Akkor mi volt a gond?Talán azt is /tehát a mandulaliszt is 7-8ek./ evőkanállal mérjük?
    Üdvözlettel: Tünde

  7. Kedves Tünde!
    Ami a receptben le van írva, az a jó!!! Amikor ezt a lenmagkenyeret készítettem, nyilván, hogy a mandulaliszt egyértelműen 25 dkg-os zacskóban volt, tehát nem „kanalaztam”. Igazad van – a hozzászólásnál sikerült engem megkeverni. A recept jó!!! Szia, BB

  8. 4 sikertelen palaokenyér próbálkozáson vagyok túl és…végre egy olyan paleo kenyér, ami ehető, nincs mellékíze a lenmag miatt és gyorsan elkészül! Én a fenti receptet csináltam meg, úgy, ahogy ott le van írva, bár kicsit több vízzel. 200 fokon 35 perc alatt megsült, és másnap reggelire is jó volt még. Szódabikarbóna és sütőpor nem kell bele, sütőpapírt nem kell kiolajozni, mert a lenpehely miatt tutira nem fog odaragadni. Gratulálok a feltalálónak!!!

  9. Kedves BB,

    a mai napon zakuszkát csináltam, amit tartósítószer nélkül el is raktam. Nem tudom, hogy esetleg érdekel-e a recept, meg fotó, gondoltam szívesen megosztom, ha te is úgy gondolod. Én nagyon imádom, mert olyan sokféleképpen lehet enni. Akár mártogatósnak is jó, de pl hús mellé, vagy akár szósznak is lehet. Most pont aktuális, pritamin, kápia, padlizsánszezon kezdődik :)).

    ÜDv. Barbara

  10. Sziasztok ! Nekem is ez a kedvenc kenyerem ,már vagy két éve ! Terjesztem is a receptet , ahol csak tudom ! Annyit szoktam rajta variálni, hogy csak félig sütöm meg , kiveszem , megpakolom pizza alapanyaggal , és úgy sütöm még 10-15 percig ! Elsőrangú ! Tényleg köszönet a receptért ! Márti

  11. Sziasztok!
    Egyszerüen nagyszerü ez a recept! Mäsodszor zellerrel csinältam és ISTENI!
    Köszönöm! Legközelebb pizza alapnak is kipròbälom.
    Köszönöm!

  12. Sziasztok!
    A mandulaliszt itt a zsírtalanított változat, vagy őrölt mandula is jó hozzá? Ha a zsírtalanított akkor kell-e zsiradékot hozzáadni?
    Köszi a választ előre is!
    Orsi

    1. Akár liszttel, akár őrölt mandulával készíted a kenyeret, teljesen mindegy. Valóban a különbség az, hogyha zsírtalanított a liszt, akkor érdemes némi zsírt is hozzáadni a tésztához, bár ebben a receptben maga a sárgarépa más állagot fog a szokványoshoz képest eredményezni. A reszelt zöldségnek tésztát lazító tulajdonsága van, a lenmag meg „zsíros”. BB Márta

  13. Szia!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell folyósnak lenni a tésztának, amikor beleöntjük a tepsibe? Nekem kell szétnyomkodni, vagy folyik magától? Az 1 dl vízzel nekem nagyon kemény lett és még jó sok vizet öntöttem hozzá, hogy elfogadható állagú legyen.
    Köszönöm.

    1. Jól döntöttél, hogy több vizet öntöttél a masszához. Ha folyósabb a tészta, akkor tovább kell sütni és ki kell résnyire nyitni a sütő ajtaját. Minden alapanyag változó tulajdonságú lehet. Ez így volt a liszteknél is. A szakács dönt! Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.