Mákos pite MW-s

A receptet és a képet MW küldte még 2010 szeptemberében

Hozzávalók:mákospite5

  • 20 dkg mandulaliszt (pellet)
  • 10 dkg jászvaj (ghee) a pellethez
  • 2-3 dkg jászvaj a mákhoz
  • vagy 20 dkg őrölt mandula, ekkor nem kell vaj
  • 30 dkg mák
  • 2-3 dl kókusztej, vagy valamennyi vízzel hígított kókusztej
  • 5 db tojás
  • Paleolit édesítő (stevia, xukor)
  • Pici só

Elkészítés:

mákospite1mákospite2mákospite3mákospite4

1. művelet

  • A mandulalisztet gyúrd össze a jászvajjal és 3 tojás sárgájával, vagy az őrölt mandulát a tojások sárgájával (ha túl száraz lenne, akkor akár üss bele pluszban egy egész tojást)
  • Tegyél a tésztába pici sót és édesítést
  • Ennek a linzer-tésztának a felét nyomkodd a tepsi aljába

2. művelet

  • 30 dkg mákot főzd meg a kókusztejben, tegyél hozzá egy kevés jászvajat
  • Ha már langyos, akkor keverd össze 2 db egész tojással + a 3 tojás keményre vert habjával, valamint édesítővel, és borítsd rá és egyengesd el a tészta alapon

3. művelet

  • A tészta másik feléből sodorj csíkokat, és rácsként tedd a sütire
  • Az egészet előmelegített sütőben süsd meg!

Print Friendly

8 hozzászólás a(z) “Mákos pite MW-s” bejegyzéshez

  1. Szia BB!
    Megcsináltam ezt a finomságot is, de van, ami nehézséget okozott. Ebben kérem a segítséged.
    A máktöltelék nem maradt egyben, nem tudom szeletelni a sütit. Ízre jó, tehát megesszük kanállal :), de azért szeretnék egy szeletelhető változatot is készíteni.
    A recept alapján a mákot összekevertem a tojásfehérjével, de nem olyan lett az állaga, mint a képen, hanem mint az enyhén vizes homok. Sajnos ez a sütés után sem változott, és szétesik.
    A második képen a mák nem úgy néz ki, mintha száraz lenne mielőtt a fehérjét hozzákevered, biztosan van valami kötőanyag, ami esetleg véletlenül kimaradt a leírásból.
    Kérdésem: mit tegyek még a töltelékbe?
    A pite tésztája isteni. :) Jászvajam nem volt, helyette kókuszzsírral csináltam, így is működik a recept.

  2. Sziasztok!

    Én meg azt szeretném kérdezni, ha magam darálta mandulát használok, akkor is kell ennyi vaj? Vagy ezt érted mandulaliszt alatt?
    redi

    1. Szia Redi!
      Ha darált mandulát használsz, akkor felesleges a hozzáadott vaj. A mandulaliszthez viszont feltétlenül kell. Mindjárt egy kicsit kipofozom ezt a receptet:-D BB

  3. Szia Fenyőke!
    Ez MW receptje, és én még nem sütöttem meg. De tudod mit? -, ki is fogom próbálni. Szerintem a mákba egész tojásokat kellene tenni. Úgy fogom megsütni, hogy teszek a mákba még 2 db egész tojást a felvert fehérje mellé, így nem lehet ráfaragni, mert az egész tojások biztosan egyben tartják a mákot. Na kíváncsi leszek?! Ha MW látja a bejegyzést, akkor biztosan ő is elmondja a tapasztalatai. BB

  4. Fenyőke! Megsütöttem, és teljesen igazad van. Sőt, szerintem olyan nyögve-nyelős lett a süti. Rájöttem, hogy hogyan kell ezt a sütit sütni. Eszembe jutott, hogy a mák tölteléket mindig meg szokták főzni, mielőtt felhasználják. Tehát meg kell főzni 2-3 dl kókusztejben, utána szerintem nem árt beletenni mondjuk 2-3 dkg vajat, nyugodtan mehet bele egészben a tojás is. A felvert tojásfehérje a lazításra szolgált, tehát lehet a mákkal elkeverni 2 tojássárgáját, és a fehérjét habként hozzáadni. Ígérem, hogy ezzel a most leírt módszerrel is megcsinálom, de előbb nekünk is el kell kanalazgatni a most elkészült sütit:D Mindenesetre ráírom a receptre, hogy Kísérleti stádiumban van! szia, BB

    1. Szia BB!
      Láttam a diétás blogon, hogy megsütötted, izgatottan kattintottam ide, vajon sikerült-e.
      Mi is kanalazzuk még egy pár napig, mert olyan hatalmas adag. :)
      Szerintem a mák is sok ennyi tésztához, mert nekünk már csak szinte az maradt meg belőle. Talán azt is érdemes csökkenteni.
      Írd meg, ha sikerült, figyelem majd a bejegyzést.
      Fenyőke

  5. Sziasztok!
    Igen, a mákot fel kell főzni – de látom, hogy ez már belekerült a receptbe. A mennyiségekkel mindig bajban vagyok, sosem méricskélek, csak “érzésre”. Nem is tudom, olyan régen csináltam… A töltelék úgy készül, mint a beiglié. Vagyis a kókusztej, vaj, tojás – mind segít. Majd én is kikísérletezem még egyszer.
    A liszt nálam darált mandula volt, amibe nem kell külön vaj, zsíradék már.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 3 = három

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>