A kép a Google images-ről való.
A recept és az alsó kép Paleo Cookbooks hírleveléből valók
Ingredients
Lemon Filling
- 1 cup lemon juice
- 5tsp finely grated lemon rind -(approximately 4 lemons)
- 1/2 cup maple syrup
- 1/2 cup coconut milk
- 4tbs arrow root
- 5 egg yolks
Meringue
- 5 egg whites
- 2tbs maple syrup
Instructions
- Pre-heat fan-forced oven to 160 degrees Celsius.
- Place lemon juice, lemon rind and maple syrup in a medium size pan on low heat.
- In a small bowl, combine coconut milk and arrow root powder. Add to lemon juice mixture, stirring consistently until simmering.
- Beat egg yolks together in a small bowl then add to simmering lemon mixture, stir constantly for 3-4 minutes, or until mixture has thickened. Pour into a pie dish.
- To make the meringue, beat the egg whites and maple syrup in a medium size mixing bowl until stiff peaks form.
- Spoon the meringue on top of the lemon filling then place into oven and bake for 8-10 minutes, or until lightly browned.
- Cool before serving.
Hozzávalók:
Citromtöltelék:
- 1 pohár citromlé
- 5 teáskanál finomra reszelt citromhéj – (hozzávetőlegesen 4 db citromból)
- Fél csésze juharszirup (vagy xukor, stevia 1 dl vízben feloldva)
- Fél csésze kókusztej
- 4 teáskanál nyílgyökér liszt (vagy zselatin, vagy agar-agar)
- 5 db tojás sárgája
Habcsók:
- 5 db tojásfehérje
- 2 teáskanál juharszirup (helyette paleo édesítő)
Elkészítés:
- Melegítsd a sütőt 160 fokra
- A citromlét, a (bio!) citromhéjat és a juharszirupot (nálunk nem elfogadott paleo édesítő!) egy közepes méretű edénybe öntsd, és tedd alacsony lángon a tűzre
- Amikor elkezd enyhén forrni, öntsd hozzá a kókusztejet és nyílgyökér port. Akkor add hozzá a citromos alaphoz, amikor az folyamatosan rotyog.
- A tojássárgákat keverd össze egy kis edényben, öntsd a rotyogó citromos keverékbe, és keverd 3-4 percig folyamatosan, ameddig a keveréked be nem sűrűsödik. Öntsd az egészet egy gyümölcsös tálba.
- A habcsók elkészítéséhez, a tojásfehérjéket és a juharszirupot (inkább más paleo édesítőt!) egy közepes méretű keverőtálba öntve verd fel kőkeményre.
- A habcsókot kanalazd rá a citromtöltelékre, ezután tedd be a sütőbe, és süsd 8-10 percig, ameddig enyhén nem kezd barnulni.
- Tálalás előtt hűtsd le.
A nyílgyökeret már régóta használják gyümölcstorták átlátszó, fényes bevonatának elkészítéséhez, vagy a kínai áttetsző szaftok főzéséhez. Csodálatos sűrítési képessége tökéletes sűrítője folytán, és az átlátszó késztermék miatt, a nyílgyökér a kevergetve sütött tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz készített szószok kiegészítője.
A termék tulajdonságai
Szószok, szaftok sűrítéséhez egy csészényihez oldjon fel 2-3 teáskanálnyit egy kevés hideg vízben. Az elkészült ételt húzza az edény egyik oldalához, döntse meg egy kicsit az edényt, hogy a folyadék összegyűlhessen, majd keverje hozzá a nyílgyökér vizes keverékét. Kevergesse közepes láng felett, amíg egy kicsit besűrűsödik, keverje hozzá és nyomkodja bele az ételt, hogy a szósz bevonhassa, majd tálalja.