a lektinek – Növényi paradoxon – a fejek megzavarására …, avagy mégsem – 2. blogbejegyzés

A lektinek szénhidrátkötő fehérjék. A lektinek a természetben mindenütt jelen vannak, és sok ételben megtalálhatók. Néhány lektin hasznos, például a CLEC11A , amely elősegíti a csontok növekedését, míg mások erőteljes toxinok.  (Wikipédia)

Alaposan belegondolva – Steven R. Gundry most előkapott egy olyan növényi összetevőt, melyet kikiált fő gyulladáskeltő mumusnak – holott ezt az elvet, mármint, hogy kerüljük a toxikus lektineket – mi már paleosként is ismerjük! Ír erről Szendi Gábor is a „Paleolit táplálkozás” c. könyvében is. Kérdezhetitek joggal, hogy most miért hökkentél meg Márta?! …, tudtad ezt eddig is! – nem?

Olyan szerteágazó részletességgel, mint ahogy Gundry ír a könyvében a lektinek káros hatásairól, még soha nem szembesültem. Azzal a ténnyel sem konfrontálódtam eddig, hogy ez a káros összetevő mennyire átszövi a növényi és az állati eredetű ételeinket is!

…, s itt van az alap probléma, mélyen elásva a mai ipari mennyiségben és módszerrel működő mezőgazdaság mélyén, miszerint nem csak a lektinmentes növényeket kell megválogatnunk, hanem azt is, hogy az állat, melynek húsát fogyasztjuk, mivel volt táplálva. Ha olvasod a Növényi Paradoxon könyvet – folyamatosan szembesülsz azzal, hogy – Te jó ég! -, folyamatosan eszem a toxikus anyagokat, pedig alapvetően úgy tudtam, hogy tudatosan tisztán táplálkozom!

Amióta azt a célt tűztem ki, hogy megpróbálom a gyulladáskeltő tápláléktól megóvni a szervezetemet és rendbehozni a bélflórámat, a mikrobiomot, azóta lett nekem annyira fontos, hogy még alaposabb ismereteket szerezzek a részletekről. A bevezetőben írtam, hogy a szubklinikus, majd mindent elsöprően feltörő Hashimotom hátterében egyértelműen gyulladások vannak. A CRP-m világosan mutatja is a gyulladásos állapotot. A CRP persze az elmúlt 10 évben egyharmadára csökkent, de a megengedhető max. 9-es értékhez képest még mindig 32. A triglicerid szintem mindig rendben volt. A koleszterinem mindig rendben volt, az utóbbi két leletem mutatott kisebb emelkedést, amit sejteni vélem, hogy valamilyen orvos által váltott gyógyszerem mellékhatásaként jött elő. Ezekkel az önmagamhoz képest jó mutatókkal jól el voltam eleddig, no de, ha lehetséges további finomhangolás, akkor nosza, próbáljuk meg! Tehát folytatom az Autoimmun Protokollt, ami most ennek a blogbejegyzésnek nem tárgya, hiszen olvashatsz róla Terry Wahls doktornál itt, meg itt, no meg itt, és Dr. Izabella Wentznél itt, Bedecs Judittól itt, Kulcsár Angélától nem étkezési cikket osztottam meg itt.

A „NEM, KÖSZ” lektintartalmú ételek listáját a könyv 203. oldalán találod meg, s paleoból már ismert listán túl rá fogsz csodálkozni a lektintartalmúnak feltüntetett „gyümölcsökre”, mint pl. uborka, cukkini, sütőtök, tökfélék, dinnyefélék, padlizsán, paradicsom, paprika, chilipaprika, gojibogyó, hogy csak a legmeghökkentőbbeket említsem.

A könyvismertetőm következő részében majd rátérek, hogy hogyan kell keresnünk a tiszta ételt és beidézem azt, hogy miket mond Gundry arról, hogy milyen mérgeket fogyasztunk el az állatok húsával. Ez a toxikusan terhelt étkezés mindenkinek megviseli a szervezetét, de különösen azét, aki egyébként is gyulladások miatt lett beteg, netán lyukas bél szindróma okozta autoimmun betegsége van!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.